6.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Geçmişten Günümüze Yönetim Biçimleri Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi dördüncü konusu olan Geçmişten Günümüze Yönetim Biçimleri Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 6.Ünite: Yönetime Katılıyorum konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 5,22 mb olup slayt 44 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.6.1. Demokrasinin temel ilkeleri açısından farklı yönetim biçimlerini karşılaştırır. Bu slaytla birlikte demokrasinin temel ilkeleri açısından farklı yönetim biçimlerini karşılaştıracaksınız.

Geçmişten Günümüze Yönetim Biçimleri Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Geçmişten Günümüze Yönetim Biçimleri Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 6.Ünite: Yönetime Katılıyorum içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ilk konu olan geçmişten günümüze yönetim biçimleri içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar cumhuriyet, egemenlik, monarşi meşrutiyet, oligarşi ve teokrasidir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Devlet, bir toprak parçası üzerinde insanların örgütlendiği en büyük kurumdur. Devlet bireylerin birlikte yaşayabilmeleri için kurallar koyan, ilişkilerinde bir düzen oluşturan, ihtiyaçlarını karşılayan ve onları tehlikelerden koruyan otoritedir. Bununla birlikte egemenliğin farklı biçimlerde kullanılması çeşitli yönetim şekillerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
  • Daha sonra Demokrasi kavramını daha önce duydunuz mu? Sizce bu kavram ne anlama gelmektedir? sorularını sorduk. Halkın seçme ve seçilme hakkını kullandığı ve kendisinin mecliste aracılar ile temsil edildiği bir yönetim anlayışına demokrasi denir. Ayrıca demokrasinin bir takım ilkeleri vardır. Şimdi demokrasinin ilkelerini aktaralım.
  • Millî Egemenlik: Demokrasi ile yönetilen ülkelerde egemenlik millete aittir. Millet bu hakkını seçtiği milletvekilleri aracılığı ile kullanır.
  • Eşitlik: İnsanlar dini, inancı, ekonomik gücü, cinsiyeti ya da ırkı ne olursa olsun yasalar önünde
    eşittir. Yasalar herkese aynı şekilde uygulanır.
  • Özgürlük: İnsanın doğuştan sahip olduğu temel haklardan biridir. Kişinin başkalarına zarar vermeden ve kanunlara aykırı olmadan dilediğini düşünebilmesi ve yapabilmesidir.
  • İnsan Haklarına Saygı: Demokratik yönetimler insan haklarına dayanır. Bu nedenle temel hak ve
    özgürlükler anayasa ile güvence altına alınmıştır.
  • Hukukun Üstünlüğü: Yöneten ve yönetilenlerin kurallar dâhilinde hareket etmelerini sağlar. Hukukun üstünlüğü ilkesi ancak bağımsız bir yargı ile mümkündür.
  • Katılımcılık: Demokratik yönetimlerde halk, seçme ve seçilme, sivil toplum kuruluşları kurma vb.
    yollarla ülke yönetimine katılır. Yönetimin aldığı kararlarda etkili olur.
  • Çoğulculuk: Herhangi bir konuda seçim yapmak için birden çok seçeneğin olması gerekir. Demokratik toplumlarda farklı görüşlerin farklı siyasal partiler ile temsil edilmesine “çoğulculuk” denir.

Geçmişten Günümüze Yönetim Biçimleri Slayt Diğer Bilgiler

  • Şimdi zaman içerisinde değişen yönetim biçimlerini inceleyerek, yönetim biçimleri arasındaki farklılık ve benzerlikleri öğrenelim.
  • Monarşi: egemenlik tek bir kişinin elindedir. Ülkeyi yöneten kişiye kral, kağan, han, imparator ve padişah gibi unvanlar verilir. Yönetici yasama, yürütme ve yargı yetkilerini tek başına kullanır.
    Yöneticinin verdiği kararlara herkes uymak zorundadır. Yönetici, verdiği kararlar sebebiyle suçlanıp yargılanamaz. Yönetme yetkisi babadan oğula ya da hanedan üyelerinden birine geçmektedir. Halk yönetimde söz sahibi değildir.
  • Bazı monarşi yönetimlerinde mutlak idarecinin yanında meclis de olabilir. Bu yönetim biçimine meşruti monarşi ya da meşrutiyet denir. Osmanlı Devleti 1876 yılından itibaren meşruti monarşiye geçmiştir.
  • Oligarşi: egemenlik yetkisi belli bir zümre, sınıf veya grubun elindedir. Bunlar zenginler, soylular veya aristokratlar olarak adlandırılır. Halkın yönetimde söz hakkı yoktur. Anadolu’da İyon medeniyetinde görülmüş bir yönetim şeklidir.
  • Teokrasi: ülke din kurallara göre yönetilir. Tanrı adına dini kuralları uygulayan hükümdar ülkeyi yönetir. Hükümdar yalnızca tanrıya karşı sorumludur. Sümerlerde görülmüş bir yönetim şeklidir.
    Günümüzde ise Vatikan’da uygulanmaktadır.
  • Cumhuriyet: egemenlik millete aittir. Devleti yönetecek kişiler seçimle iş başına gelirler. Kişi hak ve özgürlükleri anayasa ve yasalar ile güvence altına alınmıştır. Günümüzde en yaygın yönetim şeklidir. Türkiye, ABD ve Fransa cumhuriyetle yönetilen ülkelerden bazılarıdır. Ayrıca Türkiye’de 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyet ilan edildiğini vurguladık.

Bu sayfamızda 6.sınıf Geçmişten Günümüze Yönetim Biçimleri Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!