9.Sınıf Tarih Dersi Yıllık Plan 2024-2025
9.SINIF TARİH DERSİ YILLIK PLAN 2024-2025
Bu yazımızda ortaöğretim 9.Sınıf Tarih Dersi Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Bu yıllık plan Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır. Bu yıllık planı kendi okulunuzun şartlarına göre düzenleyebilirsiniz. Yıllık planımızı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Tarih Dersi Öğretim Programı doğrultusunda paylaştık. Bu yıllık planı lise 9.sınıfta kullanılmak üzere siz öğretmenler için paylaştık. Tarih dersi ortaöğretimde 9, 10 ve 11.sınıflarda zorunlu dersler arasında yer almaktadır. Ayrıca tarih dersi haftada iki ders saati okutulmaktadır. Yıllık planın boyutu 39,4 kb olup 16 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
9.Sınıf Tarih Dersi Yıllık Plan Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri
Tarih Dersi Öğretim Programının Özel Amaçları
- Tarihin siyasi ve askerî olayların yanı sıra sosyal, ekonomik ve kültürel alanları da kapsadığına dair kanıtlar göstermeleri,
- Tarihsel olayların meydana geldiği dönemin siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıttığını kavramaları,
- Tarihsel süreçte toplumlar arasında meydana gelen siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel etkileşimleri çözümlemeleri,
- Tarihsel olay, durum, kişi, kurum ve fikirleri ait olduğu dönemin koşulları içinde değerlendirmeleri,
- Tarihsel süreçteki olay, durum, kurum ve fikirleri değişim ve süreklilik açısından yorumlamaları,
- Tarihsel süreçte öne çıkan kişi, toplum, devlet ve medeniyetleri araştırmaları,
- Tarihsel bilginin inşa sürecinde tarihçilerin esas aldığı yöntemleri uygulamaları,
- Tarihi öğrenirken ve araştırırken ihtiyaç duydukları teknolojileri etkin bir şekilde kullanmaları,
- Türk milletinin insanlığa katkılarına dair kanıtlar göstermeleri,
- Türk tarihini ve kültürünü oluşturan temel öge ve süreçleri açıklamaları,
- Millî kimliğin oluşum sürecini çözümlemeleri,
- Medeniyetimizin dayandığı millî ve manevi değerleri davranışlarına yansıtmaları,
- İnsanlığın ortak mirasının korunmasında ve yaşatılmasında duyarlılık göstermeleri,
- Tarih dersinin birey ve toplum hayatına katkıları çerçevesinde ders dışında da tarih öğrenmeye istekli olmaları,
- Tarihsel anlatıları yazılı ve sözlü ifade ederken Türkçeyi doğru ve etkili kullanmaları amaçlanmaktadır.
Tarih Dersi Öğretim Programın İçerik Çerçevesi
Dersin Öğretim Programı’nın içerik çerçevesi bölümünde öğrencilere ünite kapsamında öğretilecek konulara yer verilmiştir. Ünitelerde ele alınacak konular içerik çerçevesi ile sınırlıdır. Ayrıca her bir öğrenme çıktılarının kapsamı öğrenme-öğretme uygulamalarında belirlenmiştir. Bu konular; öğrenme çıktıları kapsamında sunulacak olay, durum, kişi, kurum ve fikirler ile olgu, kavram, genelleme, kuram gibi bilgi türlerinden oluşturulmuştur. Programda içerik; öğrenme çıktılarından bağımsız birer bilgi yığını olarak değil öğrenmeyi gerçekleştirmek, öğrencilerin konuya ilişkin bilgi, beceri ve değer kazanmasını sağlamak için sistemli bir şekilde kullanılması gereken araçlar ve süreçte yararlanılacak konular şeklinde ele alınmıştır. Ayrıca içerikte ele alınan konu başlıkları için program içerisinde çeşitli etkinlik ve uygulamalar da önerilmiştir.
Tarih Dersi Öğretim Programı’nın içerik çerçevesi oluşturulurken konu alanı ve öğretimindeki güncel gelişmeler ve tematik yaklaşım temel alınmıştır. Ayrıca olayların uygun yerlerde eş zamanlı işlenmesine olanak sağlanmaya çalışılmıştır. Sosyal tarihe yönelik konuların ön plana alındığı içerikte üzerinde durulan diğer bir husus öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerinin dikkate alınması olmuştur. Bu bağlamda programın içeriği oluşturulurken ortaöğretimdeki tarih dersine altyapı oluşturulması ve öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerinin (temel eğitimde kazandığı bilgi, beceri ve değerler) tespit edilebilmesi için Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler ve T. C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Programı’nın (8.Sınıf) içerikleri dikkate alınmıştır.
Tarih Dersi her sınıf düzeyinde üçer üniteden oluşmaktadır. Bu bağlamda 9. sınıfta “geçmişin inşa sürecinde tarih” ile “Eski Çağ ve Orta Çağ medeniyetleri”yle bağlantılı konulara odaklanılmıştır. 10. Sınıf düzeyinde “Türklerin Anadolu’yu yurt edinmeye başlaması” ile “Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ve cihan devleti hâline gelmesi”ne ilişkin konulara yer verilmiştir. 11. sınıf düzeyinde ise “1683-1789 yılları arasında değişen dünya dengeleri karşısında Osmanlı”, “1789-1908 yılları arasında dönüşüm sürecindeki Osmanlı” ile “1908-1918 yılları arasında savaşlar sarmalında Osmanlı” konuları ele alınmıştır.
Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 9.Sınıf Tarih Dersi Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen linkten diğer derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.