FizikGünlük PlanLise

Açık Hava Basıncı Günlük Plan

Yazımızda ortaöğretim fizik dersi 9. sınıf Açık Hava Basıncı Günlük Plan dosyasını paylaştık. Bu ders planını word formatında sizlere ulaştırıyoruz. Ayrıca bu günlük plan dosyasını kendi okulunuzdaki öğrencilerin durumuna göre düzenleyebilirsiniz. Paylaştığımız bu günlük plan 5 sayfadan oluşmakta olup  1,16 mb boyutundadır. Planla ilgili aşağıda ayrıntılı bilgi verilmiştir. Bu günlük planı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Ayrıca günlük planı hazırladığımız 9.Sınıf Fizik Ders Kitabı dosyasına ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

Öğrenme Çıktısı: FİZ.9.3.4. Açık hava basıncına ilişkin çıkarım yapabilme

Süreç Bileşenleri

  • Sıvı basıncına ilişkin bilgilerinden yararlanarak açık hava basıncına yönelik hipotez kurar.
  • Sıvı basıncıyla açık hava basıncı arasındaki ilişkileri listeler.
  • Sıvı basıncıyla açık hava basıncını karşılaştırır.
  • Açık hava basıncına ilişkin önermeler sunar.
  • Açık hava basıncına ilişkin bilgilerini farklı durumlarda değerlendirir.

Fizik 9.Sınıf Günlük Plan

 

 

Günlük planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Açık Hava Basıncı Günlük Plan İçeriği

Bu günlük plan 9.sınıf fizik dersi AKIŞKANLAR ünitesinde yer almaktadır. Yıllık plana göre 17-28 Şubat 2025 tarihleri arasında 4 ders saatinde kullanmak üzere hazırladık. Ders planı içeriği ile ilgili diğer bilgiler şöyledir:

  • Sıvıların molekülleri arasındaki boşluk genellikle gazlara kıyasla daha az olduğu için sıvıların yoğunluğu daha yüksektir. Bu, gazlara göre moleküler düzeyde daha fazla kütlenin birim hacimde toplanması anlamına gelir. Gazların belirli bir hacmi ve şekli yoktur, ayrıca gazlar bulundukları kabı tamamen doldurur. Gazın hacmi ve şekli bu nedenle kabın hacmi ve şekliyle aynı olur. Gazların molekülleri arasındaki mesafeler ve zayıf çekim kuvvetleri, yoğunluğunun sıvılara göre daha düşük olmasına neden olur. Sıvılar sıkıştırılamaz kabul edilirken gazlar sıkıştırılabilir.
  • Atmosfer; azot, oksijen ve diğer gazlardan oluşan bir gaz tabakasıdır. Atmosferi oluşturan gazlar, ağırlıkları nedeniyle temas ettiği yüzeylere basınç uygular. Bu basınca açık hava basıncı denir. Sıvılarda basınç hesaplamaları derinliğe bağlı olarak yapılır ve sıvıların basıncı derinlikle doğru orantılı olarak artar. Derinliğin artmasıyla sıvının üzerindeki katmanların ağırlığı artar ve bunun sonucunda basınç yükselir. Gazlarda ise basınç hesaplamaları genellikle yüksekliğe bağlı olarak yapılır. Sıkıştırılabilir yapıları nedeniyle gazların yükseklikle birlikte yoğunlukları ve dolayısıyla basınçları değişir. Atmosferin üst kısımlarında bulunan gaz katmanlarının yoğunluğu daha az olduğundan ağırlığı da daha azdır. Bu nedenle deniz seviyesinden yukarı çıkıldıkça gazların uyguladıkları basınç azalır.
  • Evangelista Torricelli, açık hava basıncını ölçmek için deniz seviyesinde bir deney gerçekleştirmiştir. Bu deneyde 0 oC sıcaklıkta ve 1 m yüksekliğinde cıva ile dolu olan, bir ucu kapalı bir cam boru kullanmıştır. Boruyu içine hava girmeyecek şekilde ters çevirmiş ve cıva dolu bir kaba daldırarak açık hava basıncını ölçmüştür. Borunun içindeki cıva seviyesi önce bir miktar düşmüş, daha sonra dengeye gelmiştir. Kaptaki cıvanın üst yüzeyi ile cam borudaki cıvanın üst yüzeyi arasındaki fark 76 cm olarak ölçülmüştür

Bu yazımızda sizlerle Fizik Dersi 9.sınıf Günlük Plan dosyasını paylaştık. Ancak günlük planı indirmede sorun yaşarsanız bize yorum kısmından ulaşabilirsiniz. Böylece hatalı yerleri tamamlamamıza yardımcı olursunuz. Aşağıdaki linkten diğer günlük planlara ulaşabilirsiniz.

 

FİZİK 9.SINIF GÜNLÜK PLANLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!