6.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Yatırım ve Pazarlama Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirminci konusu olan Yatırım ve Pazarlama Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 5.Ünite: Üretiyorum, Tüketiyorum, Bilinçliyim konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 4,28 mb olup slayt 34 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.5.3. Türkiye’nin coğrafi özelliklerini dikkate alarak yatırım ve pazarlama proje önerileri hazırlar. Bu slaytla birlikte Türkiye’nin coğrafi özelliklerini dikkate alarak yatırım ve pazarlama proje önerileri hazırlayacaksınız.

Yatırım ve Pazarlama Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Yatırım ve Pazarlama Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 5.Ünite: Üretiyorum, Tüketiyorum, Bilinçliyim içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki üçüncü konu olan yatırım ve pazarlama içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar ham madde, yatırım, sermaye ve girişimcidir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Bir bölgenin iklimi, yer şekilleri, ulaşımı, nüfusu gibi özellikleri o bölgede yapılan ekonomik faaliyetleri ve yatırımları doğrudan etkilemektedir. Ülkemize baktığımızda farklı bölgelerde farklı coğrafi özelliklerin olduğu görülmektedir. Bu nedenle farklı bölgelerimizde farklı ekonomik faaliyetler ve yatırımlar gerçekleştirilmektedir.
  • Örnek olarak yurdumuzda yer şekillerinin sade, sulama imkânlarının iyi olduğu yerlerde tarımsal faaliyetler gelişmiştir. Ayrıca dağlık yerlerde büyükbaş hayvancılık faaliyetleri gelişmiştir. Bunun yanında yer şekillerinin sade olduğu ve bozkırın yaygın olduğu yerlerde ise küçükbaş hayvancılık gelişmiştir.
  • Ülkemizde zeytin yağı fabrikası kurmak isteyen bir yatırımcı zeytinin bol olduğu Ege kıyılarında yatırım yapabilir. Ayçiçek yağı fabrikası kurmak isteyen işi Trakya’da yatırım yapabilir. Kâğıt ve mobilya ile ilgili yatırım yapmak için ormanların çok olduğu Karadeniz kıyılarını tercih edebilir. Et ve süt ile ilgili yatırım yapmak için ise hayvancılığın geliştiği Doğu Anadolu tercih etmek uygun olmaktadır. Tahılların yetiştirildiği yerlerde un, makarna ve yem fabrikaları kurulması uygundur. Şeker pancarının yetiştirildiği yerlerde şeker fabrikası kurulması uygundur.
  • Pamuk üretimin fazla olduğu Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Aydın, Hatay ve İzmir tekstil fabrikası kurmak için uygundur. Küçükbaş hayvancılığın yapıldığı yerler dokumacılık sanayinin kurulmasına uygundur. Deniz kıyılarında ve doğal güzelliklerin bulunduğu yerlerde konaklama alanında yatırımlar yapılabilir, ticari ve turistik işletmeler açılabilir.
  • Kaynakları kullanarak para kazanmak amacı ile yapılan girişime yatırım denir. Yeni iş kurarak veya mevcut işleri geliştirerek mal veya hizmet üreten kişiye girişimci adı verilmektedir.

Yatırım ve Pazarlama Slayt İle İlgili Diğer Bilgiler

  • Slaydımızın devamında yatırım yapmak için gerekli unsurları sıraladık. Bu unsurlar ham madde, sermaye, ulaşım, enerji, iş gücü ve pazarlamadır.
  • Peynir ve yoğurt üretiminde kullanılan süt, un ve makarna üretiminde kullanılan buğday, uçak yapımında kullanılan boksit madeni birer ham maddedir. Yatırım yapılırken kurulacak tesisin, ham madde kaynaklarına yakınlığı dikkate almalıyız.
  • Yatırımın kurulması ve yürütülmesi için gerekli olan paradır. Örneğin, deniz kıyısında otel inşa etmek veya herhangi bir yerde tavuk çiftliği kurmak için yeterli sermaye gerekmektedir.
  • Ham maddeleri, kuracağımız tesise taşımak ve tesiste ürettiğimiz ürünleri tüketiciye ulaştırmak için yatırım yapacağımız yerin ulaşım ağının gelişmiş olması gerekir.
  • Yatırım planı yaparken kuracağımız tesiste insan gücüne ihtiyacımız vardır.  Çünkü tesiste çalışacak kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Ayrıca fabrikalarda makinelerin çalıştırılması, tarımda seraların ısıtılması, otellerin aydınlatması için enerjiye ihtiyaç vardır.
  • Son aşamada üretilen ürünler ve hizmetler tüketiciyle buluşturulmalıdır. Bu nedenle yatırım yaparken pazarlama olanakları göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Daha sonra ülkemizin bazı şehirlerinde yapılan yatırım türlerini ve yatırım sebeplerini gösterdik. Ayrıca bu şehirlerin yerlerini harita üzerinde gösterdik. Çünkü illerin yerini öğrenmek soruları çözerken çok işimize yaramaktadır. Son olarak Konya Ovası Projesi (KOP) hakkında bilgi verdik. Yine konu ile ilgili farklı etkinlikleri de slaydımıza ekledik.

Bu sayfamızda 6.sınıf Yatırım ve Pazarlama Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!