7.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Üretimin ve Yönetimin Temeli Toprak Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin on sekizinci konusu olan Üretimin ve Yönetimin Temeli Toprak Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 5. Ünite: Ekonomi ve Sosyal Hayat konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 4,37 mb olup slayt 41 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.5.1. Üretimde ve yönetimde toprağın önemini geçmişten ve günümüzden örneklerle açıklar. Bu slaytla toprağın yönetim ve üretimdeki önemini, geçmişten ve günümüzden örneklerle açıklayabileceksiniz.

Üretimin ve Yönetimin Temeli Toprak Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Üretimin ve Yönetimin Temeli Toprak Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 5. Ünite: Ekonomi ve Sosyal Hayat içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ilk konu olan üretimin ve yönetimin temeli toprak içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar toprak, üretim, vergi ve yönetimdir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • İnsanlar, hayatlarını sürdürebilmek için toprağa ihtiyaç duyarlar. Çünkü toprak, insan hayatında her dönem önemli bir yer tutmuş ve yaşam kaynağı olmuştur. Ayrıca insanoğlunun tarım yapmaya başlamasıyla insan ile toprak arasındaki bağ daha da güçlenmiştir.
  • Göçebe yaşayan insanlar, kimi zaman doğada hazır buldukları yiyecekleri topluyor, kimi zaman da avladıkları hayvanlarla yaşamlarını sürdürüyorlardı. Daha sonra  insanlar yaklaşık on bin yıl önce iklimin ılımanlaşmasıyla avcı-toplayıcı toplum hayatından yerleşik hayata geçmeye başlamıştır.
  • Ülkemiz, tarım faaliyetlerinin yapıldığına dair en eski buluntulara sahiptir. Anadolu, verimli toprakları sayesinde her dönem yerleşim yeri olarak seçilmiştir. Bu yerleşim alanlarından biri de Diyarbakır’daki Çayönü’dür. Çayönü’nde yaşayan insanlar çiftçilik yapmış ve buğday yetiştirmiştir.
  • Toprağın işlenmesiyle yerleşik hayata geçilmiş ve köyler kurulmuştur. İlk yerleşim alanları sayılan köyler, insanoğluna gıda ve mal biriktirme olanağı sağlamıştır. Tarım ürünlerinin ve tarıma dayalı nüfusun artması, yerleşim alanlarının korunmasını gerekli kılmıştır. Surlarla çevrilen yerleşim alanları, zaman içinde şehirleri ve daha sonra da devletleri oluşturmuştur. Devletlerin giderek daha çok üretim yapması, onları örgütlü çalışmaya yöneltmiştir. Böylece güçlenen devletler, toprağın bir güç unsuru olduğunu anlamıştır. Daha sonra toprağın yönetimde bir güç olarak görülmesi de devletler arası mücadelelere neden olmuştur.
  • İlk Çağ’da, Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki havzada yer alan Mezopotamya Uygarlıkları ile Anadolu Uygarlıkları, yerleşim alanı olarak su kaynaklarına yakın yerleri seçmiştir. Bu uygarlıklar sıcak ve ılıman iklimin etkisi ile topraktan yüksek verim elde etmiştir. Elde edilen ihtiyaç fazlası ürünler de devletler arası ticareti sağlamıştır.

Üretimin ve Yönetimin Temeli Toprak Slayt Diğer Bilgiler

  • Türkiye Selçuklu Devleti’nde has arazilerin gelirleri hükümdar ve ailesine aittir. İkta arazileri devlet adamları ve komutanlara verilmiştir. Vakıf arazilerinin gelirleri medrese, hastane ve kervansaray için ayrılmıştır. Ayrıca mülk arazileri ise devlet adamlarına başarılarından dolayı verilmiştir.
  • Osmanlı Devleti, toprak yönetiminde Selçuklulardaki ikta sistemine benzer bir uygulamaya gitmiştir. Bu uygulamaya tımar sistemi adı verilmiştir. Bu yönetim sisteminde toprağın sahibi devlettir. Fethedilen bölgelerdeki topraklar, devlete yararlılık gösteren asker ve memurlara hizmetleri karşılığında verilmiştir. Bu kişiler toprağı işletme ve vergi toplama hakkına sahip olmuştur.
  • Osman Devleti’nde Tımar Sistemi haz, zeamet ve tımar olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Tımar sahipleri, topladıkları vergilerin bir kısmıyla geçimini sağlar, bir kısmıyla da “cebelü” adı verilen asker beslerdi. Ayrıca tımar sahipleri savaş zamanı sefere katılmak zorundaydı. Sefere sebepsiz katılmayan tımar sahibinin tımarı elinden alınırdı. Böylece devlet, hazineye yük olmaksızın asker ihtiyacının önemli bir kısmını tımar sistemi ile karşılamıştır.
  • Tımar sisteminde üretim yapan çiftçi, toprağını sebepsiz yere ekip biçmezse toprağı elinden alınırdı. Toprağı üç yıl ekip biçmeyen çiftçi “çiftbozan akçesi” adında bir vergi ödemek zorunda kalırdı. Böylece tarımda üretimin sürekliliğini sağlamak amaçlanmıştır.
  • XVIII. yüzyılda tımar sahipleri, ordunun asker ihtiyacını karşılamamaya ve toprağı düzgün işletmemeye başladı. Böylece üretimde birtakım aksaklıklar yaşandı. Sonunda tımar sistemi uygulaması 1839 yılında Tanzimat Fermanı ile kaldırıldı.
  • Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatları ile üreticinin desteklenmesi ve üretimin arttırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmüştür. Bu alanda atılan en önemli adım, çiftçiden alınan aşar vergisinin kaldırılmasıdır. Ayrıca Cumhuriyet Dönemi’nde tarımda yapılan çalışmaları 8 maddede aktardık.
  • Günümüzde çiftçiler tarımda yeni uygulamalar konusunda eğitilmektedir. Güncel tarım uygulamalarından haberdar olan üreticiler artık tarlalarında teknolojik ürünler kullanmaktadır. Ayrıca Türkiye’de tarımı destekleyen kuruluşlardan DSİ, Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifleri ve TİGEM hakkında bilgi verdik.

Bu sayfamızda 7.sınıf Üretimin ve Yönetimin Temeli Toprak Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki  yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!