Vektörlerin Toplanması Günlük Plan
Yazımızda ortaöğretim fizik dersi 9. sınıf Vektörlerin Toplanması Günlük Plan dosyasını paylaştık. Bu ders planını word formatında sizlere ulaştırıyoruz. Ayrıca bu günlük plan dosyasını kendi okulunuzdaki öğrencilerin durumuna göre düzenleyebilirsiniz. Paylaştığımız bu günlük plan 7 sayfadan oluşmakta olup 2,11 mb boyutundadır. Planla ilgili aşağıda ayrıntılı bilgi verilmiştir. Bu günlük planı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Ayrıca günlük planı hazırladığımız 9.Sınıf Fizik Ders Kitabı dosyasına ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.
Öğrenme Çıktısı: FİZ.9.2.4. Vektörlerin toplanmasında kullanılan uç uca ekleme ve paralel kenar yöntemi ile bileşenlerine ayırma işlemine ilişkin tümevarımsal akıl yürütebilme
Süreç Bileşenleri
- Vektörlerin toplanmasında kullanılan uç uca ekleme ve paralel kenar yöntemi ile bileşenlerine ayırma işlemini inceleyerek toplama yöntemlerinde kullanılan örüntüleri bulur.
- Vektörlerin toplanmasında kullanılan uç uca ekleme ve paralel kenar yöntemi ile bileşenlerine ayırma işlemine ilişkin genelleme yapar.
Günlük planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
Vektörlerin Toplanması Günlük Plan
Bu günlük plan 9.sınıf fizik dersi KUVVET ve HAREKET ünitesinde yer almaktadır. Yıllık plana göre 28 Ekim – 22 Kasım 2024 tarihleri arasında 6 ders saatinde kullanmak üzere hazırladık. Ders planı içeriği ile ilgili diğer bilgiler şöyledir:
- Nicelikler arasında toplama işleminin yapılabilmesi için öncelikli olarak toplanacak niceliklerin ölçü birimlerinin aynı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Toplanacak niceliklerin ölçü birimleri aynı değilse istenen ölçü birimine dönüşüm yapılarak toplama işlemi gerçekleştirilir. Örneğin 2 kg ile 700 g toplanırken sonuç kg cinsinden isteniyorsa 700 g ölçü değerinin kg ölçü birimine dönüştürülmesi gerekir. 700 g ölçü değeri 0,7 kg olarak dönüştürüldüğünde bu iki değerin toplamı 2,7 kg şeklinde ifade edilmektedir.
- Benzer şekilde vektörel niceliklerden kuvvet vektörü ile kuvvet vektörü, hız vektörü ile hız vektörü toplanabilir fakat hız vektörü ile kuvvet vektörü toplanamaz. Örneğin belli bir yönde hareket eden bir uçak, farklı bir yönde rüzgâra maruz kaldığında istikametinden farklı bir yöne doğru hareket etmektedir. Uçağın o andaki hızını bulmanız için motorun sağladığı hız ile rüzgârın sürükleme hızını toplamak gerekmektedir. Uçak motorunun ve rüzgârın uçağa uyguladığı itme kuvvetlerini de toplayarak uçağa etki eden toplam kuvveti bulabilirsiniz. Ancak uçağın hızı ile rüzgârın uçağa uyguladığı kuvvet toplanamaz.
- Günlük planımızın devamında Vektörlerin Toplanmasında Kullanılan Yöntemler konusuna geçtik. Öncelikle uç uca ekleme yöntemini aktardık. Daha sonra paralelkenar yöntemine geçtik. Son olarak vektörlerin bileşenlerine ayrılması konusunu aktardık. Böylece günlük planımızın konu anlatım kısmı bitmiş oldu.
Bu yazımızda sizlerle fizik dersi 9.sınıf günlük plan dosyasını paylaştık. Ancak günlük planı indirmede sorun yaşarsanız bize yorum kısmından ulaşabilirsiniz. Böylece hatalı yerleri tamamlamamıza yardımcı olursunuz. Aşağıdaki linkten diğer günlük planlara ulaşabilirsiniz.