LiseTürk Kültür MedeniyetYıllık Planlar

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Yıllık Plan 2 Saatlik

TÜRK KÜLTÜR ve MEDENİYET TARİHİ DERSİ YILLIK PLAN (2 SAATLİK) 2023-2024

Bu yazımızda Seçmeli Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Yıllık Plan 2 Saatlik örneğini paylaşacağız.  Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık planı lise 11 ve 12.sınıflarda kullanmak üzere siz öğretmenler için hazırladık. Bu sınıflardan herhangi birinde öğrenciler bu dersi sadece bir kez alabilirler. Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi dersi haftada iki veya dört ders saati okutulmaktadır. Bu yıllık plan 2 saatlik ders için hazırlanmıştır. Yıllık planın boyutu 41,2 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

 

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Yıllık Plan 2 Saatlik

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.İndir

 

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Dersi (2 Saatlik) Öğretim Programı  Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri

 Sıra No Ünite Adı Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1 Türklerde Devlet Teşkilatı 6 16 22
2 Türklerde Toplum Yapısı 5 10 14
3 Türklerde Hukuk 5 10 14
4 Türklerde Ekonomi 4 10 14
5 Türklerde Eğitim ve Bilim 5 10 14
6 Türklerde Sanat 4 8 11
7 Türklerde Spor 4 8 11
Toplam 33 72 100

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Öğretim Programının Genel Amaçları

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Dersi kendi kültürünü ve medeniyetini iyi tanıyan kişiler yetiştirmeyi amaçlar. Ayrıca kendi kültürüne sahip çıkma ve onu geliştirme şuuruna sahip nesillerin yetişmesi için hazırlanmıştır. Tarih eğitimi almış, kendi milletinin tarihteki başarılarını öğrenmiş genç nesiller; tarihsel olay, olgu, gelişmelere neden olan durumları dönemin şartlarını dikkate alarak değerlendirebilir. Bunların günümüze yansımalarını eleştirel bir gözle yorumlayabilir ve analiz edebilirler. Bugünü oluşturan ve geleceğin şekillendirilmesine katkı sağlayan insanların, olayların, fedakârlıkların, çatışmaların ve dayanışmaların millî kimlik ve vatandaşlık bilincinin oluşmasına etkileri hakkında bilgi sahibi olurlar.

Orta Asya’da doğan, İslamiyet’in kabulü ile gelişim süreci devam eden, Osmanlı Devleti ile tüm dünyaya yayılan, Türkiye Cumhuriyeti devleti ile günümüze taşınan kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi dersinin önemi büyüktür. Bu doğrultuda Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Dersi Öğretim Programıyla öğrencilerin;

  • Geçmiş, bugün ve gelecek bağlamında tarihin sadece siyasi değil, ekonomik, sosyal ve kültürel alanları kapsadığını kavrayarak tarihin öznesinin insan ve onun zaman içerisinde gerçekleştirdiği faaliyetler olduğunu anlamaları,
  • Türk tarihini ve Türk kültürünü oluşturan temel öğe ve süreçleri kavrayarak tarihî ve kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesinde sorumluluk almaları,
  • Cumhuriyet Dönemi’nde meydana gelen siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik faaliyetlerin Türk kültür ve medeniyet tarihine katkılarını kavramaları,
  • Millî kimliğin oluşumunu, bu kimliği oluşturan unsurları ve millî kimliğin korunmasının gerekliliğini kavramaları,
  • Geçmiş ve bugün arasında bağlantı kurarak millî birlik ve beraberliğin önemini kavramaları,
  • Türk milletinin dünya kültür ve uygarlığının gelişmesindeki yerini ve insanlığa katkılarını kavramaları,
  • Farklı dönem, mekân ve kişilere ait toplumlar arası idarî, sosyal, kültürel ve ekonomik etkileşimi analiz ederek bu etkileşimin günümüze yansımalarını değerlendirmeleri,
  • Kendi kültür değerlerine bağlı kalarak farklı kültürlerle etkileşimde bulunmaya yönelik olumlu tutum geliştirmeleri amaçlanmaktadır.

 

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Dersi Öğretim Programının Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

  • Ders ağırlıklı olarak tarihin sadece siyasi değil; ekonomik, sosyal ve kültürel alanları da kapsayacağı doğrultusunda hazırlanmıştır. Ders ilk Türk devletlerinden başlayarak Cumhuriyet Dönemi’ni kapsayacak şekilde belirlenmiştir. 11. sınıf İnkılap Tarihi ders içeriği dikkate alınarak tekrara düşmemek amacıyla sınırlandırılmıştır.
  • Öğrencilere derse ve alana özgü becerileri kazandırmaya ve geliştirmeye yönelik tasarlanmalıdır.
  • Ünite kazanımlarının sıralanışında kronoloji temelli anlayış esas alınmıştır. Ünite içeriği; nedensellik ilkesine dayalı kronolojik sıralama bilinci doğrultusunda düzenlenmiştir. Ayrıca bütüncül bakış açısı, değişim ve süreklilik ile tarihsel algı kazandırabilecek şekilde düzenlenmiştir. Bu bakımdan kazanımların sıralamasında değişiklik yapılmamalıdır.
  • Toplumsal cinsiyet rolleri temel alınarak kültürlerin ve medeniyetlerin oluşumunda kadın ve
    erkeğin ortak katkısına ve tarihin öznesinin “insan” olduğuna dikkat edilmelidir.
  • Öğrenciler araştırma yaparken tarih biliminin araştırma yöntem ve tekniklerini uygun kullanmaları sağlanmalıdır. Ayrıca tarih bilimine ait kavramları ve tarihsel düşünme becerilerini doğru kullanmaları sağlanmalıdır. Bununla birlikte öğrenciler aktif olarak kütüphanelerden yararlanmalı, dijital kaynaklara yönlendirilmelidir.
  • Öğrenciler düzeylerine uygun birinci elden ve ikinci elden kanıtların kullanımına özendirilmelidir. Ayrıca öğrencilere bir tarihçinin çalışma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bu bağlamda öğrenciler öğretim programındaki konu ve kazanımlar doğrultusunda tarihsel metinler oluşturmalıdır. Bu noktada döneme ait adlandırmalara, tarihsel deyim ve kavramları doğru kullanmalarına dikkat edilmelidir. Ancak öğrencilerden bir tarihçi gibi metin yazmaları beklenmemeli, öğrencilere bu konuda rehberlik yapılmalıdır.
  • Ders işlenirken öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmelerine imkân sağlamak önemlidir. Bu doğrultuda okul içi ve okul dışı tarih öğretimi etkinliklerine önem verilmelidir. İmkânlar ölçüsünde müzelere, tarihî ve kültürel mekânlara gerçek ya da sanal ortamda geziler düzenleyebilirsiniz.

Bu sayfamızda Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Yıllık Plan 2 Saatlik örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!