LiseTarihYazılı

Tarih Dersi 9.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı 2024-2025

Dersicerik.com olarak sizler için yeni içerikler hazırlamaya devam ediyoruz. Bu serimizde farklı derslere ait yazılı sorularını ve cevap anahtarını word formatında paylaşıyoruz. Bu yazımızda Tarih Dersi 9.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı soruları ve cevap anahtarı yer almaktadır. Yazılıda toplam 10 tane açık uçlu yani klasik soru yer almaktadır. Yazılı birinci ünite olan Geçmişin İnşa Sürecinde Tarih ile ilgili iki soru yer almaktadır. Ayrıca ikinci ünite olan Eski Çağ Medeniyetlerinin ilk iki konusu ile ilgili sekiz soru vardır. Aşağıdaki linklerden yazılı sorularına ve cevap anahtarına ulaşabilirsiniz. Yazılıda hatalı gördüğünüz soruları bize bildirirseniz en kısa sürede düzeltme yapılacaktır. Faydalı olması temennisiyle iyi çalışmalar dilerim.

Yazılıda Yer Alan Öğrenme Çıktıları:

  • TAR.9.1.1. Tarih öğrenmenin bireye ve topluma faydalarını yorumlayabilme
  • TAR.9.1.2. Tarihin doğasını farklı kaynaklar üzerinden inceleyebilme
  • TAR.9.1.3. Tarihsel bilginin üretim sürecini çözümleyebilme
  • TAR.9.1.4. Dijitalleşmenin tarih araştırma ve yazımının dönüşümüne etkisini değerlendirebilme
  • TAR.9.2.1. Tarım Devrimi’nin Eski Çağ medeniyetlerindeki yerleşmeye ve ekonomik faaliyetlere etkisini değerlendirebilme
  • TAR.9.2.2. Eski Çağ’daki farklı medeniyetlerin yönetim ve ordu sistemlerini özetleyebilme

 

Tarih Dersi 9.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı

 

 

Aşağıdaki indirmek için tıkla yazan görselden yazılı sorularını indirebilirsiniz.İndir

 

 

Cevap anahtarı için aşağıdaki görsele tıklayınız.İndir

 

 

Tarih Dersi 9.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları Konuları

1.ÜNİTE: GEÇMİŞİN İNŞA SÜRECİNDE TARİH

  • Tarih Öğrenmenin Faydaları
  • Tarihin Doğası
  • Tarihsel Bilginin Üretim Süreci
  • Tarih Araştırma ve Yazımında Dijital Dönüşüm

2.ÜNİTE: ESKİ ÇAĞ MEDENİYETLERİ

  • Tarım Devrimi’nin Eski Çağ’a Etkileri
  • Eski Çağ’da Yönetenler ve Savaşanlar

Şimdi sizlere yazılıda yer alan konularla ilgili kısa bir bilgilendirme yapacağız. İnsanlığın gelişiminin büyük bir bölümünü içine alan bu çağda insanlar avcılık ve toplayıcılıkla geçinmiş, genellikle mağaralarda yaşamışlardır. Ateşin de bulunduğu bu çağın temel teknolojisi taştan yapılan kaba aletlerdir. Paleolitik Çağ insanlarının mağaralara çizdikleri resimler insanların kendilerini ifade etmelerinin yanında önemli bir kültürel aktarımı da ortaya koymaktadır. Yarımburgaz, Karain, Öküzini ve Beldibi mağaraları ülkemizdeki önemli Paleolitik Çağ yerleşimleridir.

Mezopotamya, Orta Amerika ve Güneydoğu Asya’da tarım için gerekli koşullar vardır. Bu bölgelerde iklim şartları ve yeryüzü şekilleri tarım için elverişlidir. Bu bölgelerdeki ılıman iklim koşulları, su kaynaklarının varlığı ve verimli topraklar insanların tarıma başlamasında etkili olmuştur. Böylece tarım başlamış ve yerleşik hayata geçiş hızlanmıştır. Nehirlerin suladığı verimli topraklar, üretimin artmasına ve medeniyetlerin kurulmasına katkı sağlamıştır.

Tarımla birlikte insanlar yerleşik hayata geçmişlerdir. Yerleşik hayata geçilmesi sosyal yapının değişmesine neden oldu. Hiyerarşik sistemin kurulmasına neden oldu. Tarımla birlikte özel mülkiyet kavramı ortaya çıkmaya başladı. Tarımla birlikte üretim miktarının artması insanların besin ihtiyacının karşılanmasını kolaylaştırdı. Bu durum dünyada nüfus artışının gerçekleşmesine neden oldu. Yine üretilen fazla tarım ürünü takas ve ticarete zemin hazırladı. Ayrıca ticaretin gelişmesi paraya geçişi sağladı. Tarımla bağlantılı farklı iş kolları gelişmiştir.

Bu sayfamızda Tarih Dersi Yazılı Sorularını ve Cevap Anahtarını paylaştık. Gelecek yazılarımızda görüşmek dileğiyle iyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yazılı sorularına ve  cevap anahtarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!