OrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Osmanlı Fetih Siyaseti Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin altıncı konusu olan Osmanlı Fetih Siyaseti Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 2.Ünite Türk Tarihinde Yolculuk konuları arasında yer almaktadır. Slaytımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaytımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaytımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaytımızın toplum boyutu 7,92 mb olup slayt 57 sayfadan oluşmaktadır. Slaytımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.2.2. Osmanlı Devleti’nin fetih siyasetini örnekler üzerinden analiz eder. Bu slaytla birlikte Osmanlı Devleti’nin fetih siyasetini örnekler üzerinden analiz edeceksiniz.

Osmanlı Fetih Siyaseti Slayt

 

 

Slaytı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Osmanlı Fetih Siyaseti Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaytımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 2.Ünite Türk Tarihinde Yolculuk içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ikinci konu olan Osmanlı Fetih Siyaseti içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar gaza, cihat, millet sistemi ve istimalet politikasıdır. Slaytımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • İslamiyet’i korumak ve yaymak amacıyla Müslüman olmayanlarla yapılan savaş veya mücadeleye gaz adı verilmektedir. Osmanlı Devleti’nin kurulması ve kısa zamanda büyümesinin en büyük sebebi “gaza” anlayışına sahip olmasıdır. Osmanlı sultanları için gaza, dinî bir görevdi. Osman Gazi ve sonraki tüm padişahlar gaza ve cihat anlayışı ile hareket etmiştir. Bu konu üzerinde ayrıntılı olarak durduk.
  • Slaytımızda Osmanlı’nın kuruluş döneminden başlayarak yaşanan gelişmeleri aktarmaya çalıştık. Öncelikle Osman Gazi’den başladık. Bu dönemde Osman Gazi, ilk Karacahisar’ı, daha sonra Bilecik, İnegöl, Yarhisar ve Yenişehir’i aldığını vurguladık. Yine Osman Gazi döneminde yapılan Koyunhisar Savaşı’nın Bizans’la yapılan ilk savaş olduğunu aktardık.
  • İkinci olarak Orhan Gazi dönemini aktardık. Bu dönemde Orhan Gazi, hükümdar olduktan sonra 1326 yılında Bursa’yı fethederek başkent yaptığını vurguladık. Ayrıca Maltepe Savaşı, İznik ve İzmit’in alınması olaylarını da aktardık. Orhan Gazi, Karesioğulları Beyliği’ni topraklarına katarak Osmanlı Devleti’nin ilk donanmasına sahip oldu. Böylelikle Osmanlı Devleti’nin Rumeli’ye geçişi kolaylaştı. Çimpe kalesinin alınması üzerinde durduk. Çünkü Çimpe Kalesi , Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki ilk toprak parçasıdır.
  • Daha sonra I.Murad dönemine geçtik. Bu dönemde Sazlıdere Savaşı, Edirne’nin fethi ve I.Kosova Savaşı üzerinde durduk. Ayrıca I.Murad’ın başkenti Bursa’dan Edirne’ye taşımasının nedenine dikkat çektik.

Osmanlı Fetih Siyaseti Slayt İle İlgili Diğer Bilgiler

  • Slaytımızın devamında I.Bayezid yani Yıldırım Bayezid’e geçtik. Bu dönemde en önemli gelişmelerden birisi Osmanlı Dönemi’nde İstanbul’un ilk kez kuşatılmasıdır. Bu kuşatma sırasında Yıldırım Bayezid Bizans’a gelebilecek yardımları engellemek için Anadolu Hisarı’nı yaptırmıştır. Yine bu dönemde yaşanan Niğbolu Savaşı, Ankara Savaşı ve Fetret Devri konularını aktardık.
  • Daha sonra Çelebi Mehmet dönemine geçtik. Bu dönemdeki en önemli gelişmeler Fetret Devri’nin sonra ermesi ve Venedikliler ile ilk deniz savaşının yapılmasıdır. Bir sonraki slaytta II.Murat dönemine geçtik. Bu padişah döneminde yaşanan Varna ve II.Kosova Savaşı’nı aktardık.
  • Konunun belki de en önemli noktasına geldik yani İstanbul’un Fethine. II.Mehmet’in (Fatih Sultan Mehmet) İstanbul’u fethetmek istemesinin nedenlerini maddeler halinde sıraladık. Yine Fatih’in fetih için yaptığı hazırlıkları ve Bizans’ın savunma için yaptığı hazırlıkları aktardık. Daha sonra fethin gerçekleşmesi ile ilgili ayrıntıları vurguladık. Ayrıca İstanbul’un fethinin Türk ve Dünya tarihi açısından önemini ayrıntılı olarak yazdık.
  • Fatih Sultan Mehmet döneminden sonra II.Bayezid dönemini aktardık. Bu dönemde yaşanan Cem Sultan olayını vurguladık. Ardından I.Selim (Yavuz Sultan Selim) dönemine geçtik. bu dönemde yaşanan Çaldıran, Mercidabık ve Ridaniye savaşlarını aktardık.
  • Slaytımızın sonlarına doğru I.Süleyman (Kanuni Sultan Süleyman) dönemine geçtik. Bu padişah döneminde Balkanların en stratejik kentlerinden olan Belgrad’ı fethedildiğini aktardık. böylece Belgrad, batı seferlerinde bir üs hâline gelmiştir. Yine bu dönemde yaşanan Mohaç Savaşı’nı aktardık.
  • Denizlerdeki fetih politikasından bahsettik. Bu konuda Barbaros Hayrettin Paşa, Preveze Deniz Savaşı, II.Selim, Sultan İbrahim konularını da aktardık. Son konular olarak Millet Sistemi ve İstimalet Politikasını da anlattıktan sonra slaytımızın konu kısmını bitirdik.

Bu sayfamızda 7.sınıf Osmanlı Fetih Siyaseti Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. Slaytımızda eksik veya yanlış gördüğünüz yerleri bize bildirebilirsiniz. Biz de en kısa sürede gerekli düzelmeleri yaparak slaytı tekrar siteye yükleriz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!