GenelYıllık Planlar

Metin Tahlilleri Yıllık Plan

Bu yazımızda Seçmeli Metin Tahlilleri Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Bu yıllık planı hazırlarken Talim Terbiye Başkanlığı tarafından yayınlanan Metin Tahlilleri Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Metin Tahlilleri dersi haftada 1 veya 2 ders saati okutulmaktadır.  Bu ders 9, 10 ve 11.sınıfların herhangi birinde iki kez seçilebilmektedir. Yani bu dersi bir kez alan bir öğrenci başka bir sınıfta bir kez daha alabilir. Aşağıdaki linkten bu yıllık planı indirebilirsiniz.

Metin Tahlilleri Yıllık Plan

 

 

İndirmek İçin Tıkla Metin Tahlilleri – I Yıllık Plan
İndir

 

 

İndirmek İçin Tıkla Metin Tahlilleri – II Yıllık Plan
İndir

 

 

Metin Tahlilleri – I Yıllık Plan Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri 

Ünite Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1.Ünite: ELEŞTİREL OKUMA 3 36 50
2.Ünite: METİN TAHLİLİ AŞAMALARI 3 36 50
Toplam 6 72 100

 

Metin Tahlilleri – II Yıllık Plan Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri 

Ünite Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1.Ünite: EDEBÎ METİNLERİN TAHLİLİ 5 36 50
2.Ünite: BİLGİLENDİRİCİ (ÖĞRETİCİ) METİNLERİN TAHLİLİ 3 36 50
Toplam 8 72 100

 

 

Metin Tahlilleri Dersi Öğretim Programın Genel Amaçları

Metin tahlili, metnin anlamını çözümlemek, yorumlamak ve geniş bağlamda değerlendirmek için bir araçtır. Bu bağlamda her yeni okuma, metni yeniden anlamlandırma sürecidir. Yazarın / şairin anlatmak istediği kadar okuyanın anlamlandırmadaki rolü de göz önünde bulundurulmalıdır. Okuma, hayat boyu öğrenmenin yolunu açan önemli bir süreçtir. Okuma becerisi ile birey, farklı kaynaklardan yeni bilgi ve deneyimlere erişir, söz varlığını geliştirir. Bu sayede düşünme ve ifade gücü artacağı için okuma eylemi, yazma ve konuşma becerilerini de geliştirir.

Metin Tahlilleri I-II dersinde öğrenciler, bir metni farklı yönleriyle ele alır, inceler, çözümler. Metindeki bilgi, düşünce, duygu ve değerleri fark eder. Yazarın bu unsurları nasıl ifade ettiğini, dilin sunduğu imkânlar yoluyla nasıl aktardığını keşfeder. Böylece metnin hem içeriğini hem de bu içeriğin nasıl ifade edildiğini kavrayarak metin hakkında bir yargıya varmaktadır. Bu kapsamda Metin Tahlilleri I-II Dersi Öğretim Programı, öğrencilerin metinlerle aktif olarak ilgilenmelerini hedeflemektedir. Ayrıca metinlerle ilgili çözümleme ve gözlemlerinden hareketle zihinlerinde bir anlam oluşturmalarını amaçlamaktadır. Yine oluşturdukları anlamları eleştirel bir bakış açısıyla ifade etmelerini sağlamayı hedeflemektedir. Bu programla öğrencilerin;

  • Metinler aracılığıyla okuduğunu anlama becerisini geliştirmeleri ve okuma bilinci kazanmaları,
  • Okuduklarını, dinlediklerini ve izlediklerini eleştirel bir bakış açısıyla anlamlandırmaları,
  • Farklı türdeki metinleri türün özelliklerine göre anlamlandırmaları,
  • Metin türleri arasında bağlantılar kurarak okuduğu metin üzerinden anlam üretmeleri,
  • Tahlil ettikleri metinleri yazılı ve sözlü olarak değerlendirmeleri,
  • Metinler aracılığıyla millî, manevi, ahlaki, kültürel ve evrensel değerleri benimsemeleri,
  • Edindiği bilgilerle hayatta karşılaştığı sorun ve problemleri çözüme kavuşturmaları amaçlanmaktadır.
Dersin Öğretim Programının Uygulanmasına İlişkin Açıklamalar
  1. Metin Tahlilleri I-II Dersi Öğretim Programı okuma, anlama ve anlamlandırma, ifade etme esasları üzerine odaklanmıştır.
  2. Öğrencinin alana özgü becerilerinin gelişimi sağlanırken bu beceriler günlük yaşamla ilişkilendirilmeli, metinler tahlil edilirken bilim ve sanat dallarının metot ve yöntemleri işe koşularak metne disiplinler arası/disiplinler üstü bir anlayışla yaklaşılmalıdır.
  3. Kazanımlara uygun olarak seçilen metinlerin tahlili öğretmen rehberliğinde yapılır. Seçilen tüm metinler için metin tahlili sürecinin uygulanması esastır.
  4. Metinler tahlil edilirken metnin tür özelliklerine göre farklı tahlil yöntemleri uygulanmalıdır.
  5. Metin tahlili sürecinin “eleştiri-yorum” basamağında, yazma ve konuşma uygulamalarının yanı sıra öğrencilerin tercihleri doğrultusunda farklı biçimlerde de (sunu, sempozyum, konferans, video vb.) değerlendirme yapılabilir. Bu çalışmalar e-portfolyolarda yer alacaktır.
  6. Ders işleniş sürecinde öğrencilerin metin tahlili ve okudukları eserlerden öğrendikleri kelimelerle birer “sözlük” oluşturmaları sağlanmalıdır.
  7. Metin tahlilinde tek bir yönteme bağlı kalınmamalı; her öğrencinin birikimine, eleştirel düşünme becerisine, hayatı algılayış biçimine göre farklı tahlil yöntemleri geliştirebileceği gerçeği üzerinde durulmalıdır.
  8. Öğretmenler; Metin Tahlilleri I-II dersi ile ilgili bilgi, beceri, değer ve tutumları öğrencilerine kazandırırken sadece ders kitaplarına bağlı kalmamalıdırlar. Öğretmenler, sınıf düzeylerini dikkate alarak mevzuata ve kazanımlara uygun olan öğretim materyalleri (sunum, etkinlik, çalışma kâğıtları, proje, okuma parçaları ile yazılı, görsel ve işitsel biçimlerdeki birinci ve ikinci elden kaynaklar vb.) hazırlamalı ya da EBA ve OGM Materyal gibi ortamlarda var olan bu türden materyalleri derslerinde kullanmalıdır. Dijital kaynakların kullanımı hususunda Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara uyulmalıdır. Özellikle, genel ağdan indirilerek kullanılan materyallerin kullanımında intihal yapılmamalı, etik kurallara ve telif haklarına riayet edilmelidir.
Metin Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
  1. Metinler, “Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçları ve Temel İlkeleri”ne uygun olmalıdır.
  2. Metinlerin seçiminde öğrenci düzeyleri göz önünde bulundurulmalı, metinlerde Türk milletinin bölünmez bütünlüğüne; millî, manevi, kültürel ve ahlaki değerlerine uygun metinler seçilmeli, bunlara aykırı unsurlar yer almamalıdır.
  3. Metinler, dersin amaç ve kazanımlarını gerçekleştirecek özelliklere sahip olmalıdır.
  4. Seçilen metinler, öğrencilerin duygu, düşünce ve hayal dünyalarını zenginleştirecek özellikte olması faydalı olacaktır. Ayrıca metinler öğrencilerin bilgi, beceri, dil ve estetik zevk düzeylerini geliştirecek nitelikte olmalıdır.
  5. Tahlil edeceğiniz metinlerin seçiminde öğrencilerin ilgi duyduğu farklı alanları gözetmelisiniz. Fen bilimleri, sosyal bilimler, edebiyat gibi farklı alanlarda ve çeşitli türlerde metinlere yer vermelisiniz. Ayrıca öğrenciler ilgi alanlarına yönelik metinleri tahlil etmeye yönlendirmelisiniz.
  6. Tahlil edeceğiniz metinlerde tam metin almak daha uygundur. Metnin tamamının alınamayacağı durumlarda (roman vb. uzun türlerde) alınmayan kısımların özeti verilmelidir. Metinden cümle veya paragraf düzeyinde yapılan çıkarmalar yay ayraç içinde üç nokta işareti ile gösterilmektedir.
  7. Seçilen metinlerdeki dizgiden kaynaklı yazım ve noktalama hataları düzeltilmelidir. Seçilen metinlerdeki standart dışı kullanımların, yazarın tercihi veya döneme özgü olduğu hususu belirtilmelidir. Kısaltma yapılarak alıntılanan metinlerin altına “Kısaltılmıştır.” ifadesi eklenmelidir.
  8. Seçilen metinlerin yazarı ve alındığı kaynak, metnin altında belirtilmelidir. Metinler öncelikli olarak birincil kaynaklardan almak gerekmektedir. Ancak yazım ve noktalama açısından alıntı metinlerin aslına sadık kalmak daha doğrudur.
  9. Türk İslam kültürüne, medeniyetine, değerlerine vurgu yapan metinlere de (Mehmet Akif Ersoy, Ziya Gökalp, Sevinç Çokum, Mehmet Kaplan, Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Yahya Kemal Beyatlı, Behçet Necatigil, Tarık Buğra, Ömer Seyfettin, Sezai Karakoç, İlber Ortaylı, Necip Fazıl Kısakürek, Rasim Özdenören, Ahmet Hamdi Tanpınar, Fuat Sezgin, Halil İnalcık, İsmet Özel, Mustafa Kutlu, Cemil Meriç, Attilâ İlhan, Nâzım Hikmet, Kemal Tahir, Ayfer Tunç gibi yazarların, şairlerin, bilim insanlarının özgün ve nitelikli eserleri) yer verilecektir.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda Metin Tahlilleri Yıllık Plan örneğini paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!