Klasik Ahlak Metinleri Yıllık Plan 2024-2025
Bu yazımızda Ortaöğretim dersleri arasında yer alan seçmeli Klasik Ahlak Metinleri Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Bu yıllık planı hazırlarken Talim Terbiye Başkanlığı tarafından yayınlanan Klasik Ahlak Metinleri Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Klasik Ahlak Metinleri dersi haftada 1 veya 2 ders saati okutulmaktadır. Bu ders 10, 11 veya 12.sınıflarda toplam üç kez seçilebilmektedir. Yani bu dersi 10. sınıfta alan bir öğrenci 11 ve 12.sınıfta da bu dersi alabilmektedir. Ancak dersin düzeyi sınıf seviyesine göre yükselmektedir. Aşağıdaki linkten bu derse ait yıllık planları indirebilirsiniz.
İndirmek İçin Tıkla Klasik Ahlak Metinleri – I Yıllık Plan
İndirmek İçin Tıkla Klasik Ahlak Metinleri- II Yıllık Plan
Tıkla – Klasik Ahlak Metinleri – III Yıllık Plan İndirmek İçin Tıkla
Klasik Ahlak Metinleri Yıllık Plan Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri
Klasik Ahlak Metinleri Dersi Öğretim Programın Genel Amaçları
Bu dersin öğretim programı; I-II-III düzeylerinde hazırlanmıştır ve 10, 11 veya 12. Sınıfta üç defa seçilebilir. Klasik Ahlak Metinleri I programının birinci ünitesinde ahlakın doğası konusu üzerinde durulmuştur. İkinci ünitesinde ahlakın akıl ve mutluluk ile ilişkisi bağlamında tartışmalar, örnek metin analizleri ve görüşlerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Klasik Ahlak Metinleri I programındaki üniteler ahlakın doğasını anlamaya yöneliktir. Bu bağlamda ahlakın tanımı (etimolojisi: huy, yaradılış, edep vs.) ve kaynakları (kültürel: örf ve adetler, dinî: ayet, hadis vs., felsefi: akıl, irade, sorumluluk vs.) üzerinde durulmuş, ahlakın kişisel ve toplumsal mutluluğa ulaşmada gerekli olduğu vurgulanmıştır.
Klasik Ahlak Metinleri II programının birinci ünitesinde ahlakın bilgi alanlarıyla ilişkisi konusu üzerinde durulmuştur. İkinci ünitesinde erdem ahlakı bağlamında tartışmalar, örnek metin analizleri ve görüşlerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Klasik Ahlak Metinleri II programındaki üniteler erdem ahlakına yöneliktir. Bilgi, bilgelik-hikmet, erdem üzerinde durulmuş; erdemli yaşayışın önemi vurgulanmıştır.
Klasik Ahlak Metinleri III programının birinci ünitesinde ahlakın toplumsal boyutları konusu üzerinde durulmuştur. İkinci ünitesinde ahlakın eğitimle ilişkisi üzerine tartışmalar, örnek metin analizleri ve görüşlerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Klasik Ahlak Metinleri III programındaki üniteler ahlakın toplumsal boyutuna yöneliktir. Toplumsal kurallar, örfler, âdetler, hukuk kuralları, etik-ahlaki ilkeler, aile ahlakı, meslek ahlakı vs. üzerinde durulmuş; ahlakın toplumsal düzene katkısı vurgulanmıştır. Bu programla öğrencilerin;
- Geçmişten bugüne taşınan millî, manevi, insani, ahlaki kural ve değer mirasını kavramaları,
- Medeniyetimizin dayandığı temel değerleri kavramaları, benimsemeleri ve bunları davranışlarına yansıtmaları,
- Ahlaki kural ve değerleri anlamak için gerekli kavram ve yargıları kazanmaları,
- Ahlaki kural ve değerler üzerinde çalışmaları/eserleri olan bilim insanı ve düşünürleri tanımaları,
- Birincil ve ikincil kaynaklarda yer alan ahlaki metinleri; analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisi kazanmaları,
- Edindikleri bilgilerin doğruluğunu ve geçerliliğini sorgulayarak kanıtla desteklenen çıkarımlarda bulunmaları,
- Kendi ahlaki kural ve değerlerinin farkına varıp bunları geliştirmeleri,
- Okudukları metinlerden, yaptıkları etkinlik ve araştırmalardan edindikleri bilgileri gündelik yaşantılarına aktarmaları,
- Mutlu ve huzurlu bir toplumsal yapının ancak ahlaklı bireylerle mümkün olacağının farkına varmaları amaçlanmaktadır.
Dersin Öğretim Programının Uygulanmasına İlişkin Açıklamalar
- Klasik Ahlak Metinleri dersinde öğrencilerin bilgi düzeylerine dikkat edilmelidir. Ayrıca dersle ilgili temel kavramların öğretimine yer verilmelidir.
- Klasik Ahlak Metinleri Dersi (I-II-III) Öğretim Programı’nın uygulanması sırasında önemli şahsiyetlere vurgu yapılmaktadır. Bu şahsiyetlerin eserleri programda yer alan kazanım açıklamaları dikkate alınarak incelenmesine özen gösterilmelidir.
- Öğretmenler konuların öğretiminde ahlaki kural ve değerlerin öğrenciler tarafından içselleştirilmesine imkân tanıyacak etkinliklere zemin hazırlamalı, öğrencileri bu konuda teşvik etmelidir.
- Kazanımların gerçekleştirilmesi aşamasında eleştirel düşünme gibi üst düzey bilişsel faaliyetlere yer verilmelidir. Ancak konuların ezberletilmesi yoluna gidilmemelidir.
- Öğrencinin alana özgü becerilerinin gelişimi sağlanırken bu beceriler günlük yaşamla ilişkilendirmelisiniz. Ayrıca metinler tahlil edilirken bilim ve sanat dallarının metot ve yöntemleri işe koşularak metne disiplinler arası/disiplinler üstü bir anlayışla yaklaşmak gerekmektedir.
- Kazanım açıklamalarında belirtilen eserlerde, eserin tamamına değil konuyu en iyi şekilde örnekleyebilecek seviyeye uygun kısa metinlere yer verilmelidir.
- Metinler tahlil edilirken metin türleri arasındaki ilişkiler göz önünde bulundurularak metnin özelliğine göre farklı tahlil yöntemleri uygulanmalıdır.
- Öğretmenler; Klasik Ahlak Metinleri (I-II-III) dersi ile ilgili bilgi, beceri, değer ve tutumları öğrencilerine kazandırırken sadece ders kitaplarına bağlı kalmamalıdırlar. Sınıf düzeylerini dikkate alarak mevzuata ve kazanımlara uygun olan öğretim materyalleri (sunum, etkinlik, çalışma kâğıtları, proje, okuma parçaları ile yazılı, görsel ve işitsel biçimlerdeki kaynaklar vb.) hazırlamalı ya da EBA vb. ortamlarda var olan bu türden materyalleri derslerinde kullanmalıdır. Dijital kaynakların kullanımı hususunda Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara uyulmalıdır. Özellikle genel ağdan indirilerek kullanılan materyallerin kullanımında intihal yapılmamalıdır. Ayrıca bu materyallerle ilgili etik kurallara ve telif haklarına riayet etmelisiniz.
Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda Klasik Ahlak Metinleri Yıllık Plan örneğini paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.