7.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Kil Tabletten Tablet Bilgisayara Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin on dördüncü konusu olan Kil Tabletten Tablet Bilgisayara Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 4. Ünite: Zaman İçinde Bilim konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 6,25 mb olup slayt 34 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.4.1. Bilginin korunması, yaygınlaştırılması ve aktarılmasında değişim ve sürekliliği inceler. Bu slaytla birlikte bilginin korunması, yaygınlaştırılması ve aktarılmasındaki değişim ve sürekliliği fark edeceksiniz.

Kil Tabletten Tablet Bilgisayara Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Kil Tabletten Tablet Bilgisayara Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 4. Ünite: Zaman İçinde Bilim içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ilk konu olan kil tabletten tablet bilgisayara içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar yazı, alfabe, papirüs, hiyeroglif, ve parşömendir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Günümüzden yaklaşık 17.000 yıl önce henüz yazının icat edilmediği dönemlerde Fransa’nın Lascaux Mağarası’nda yaşayan insanlar gözlem, bilgi ve tecrübelerini sonraki nesillere aktarmak için duvarlara resimler çizmiştir.
  • İnsanlık tarihinin en önemli buluşlarından biri olan yazının icadı ile bilgiler kayıt altına alınmıştır. Böylece yazı, geçmişle gelecek arasında köprü kurarak toplumsal belleği koruma işlevini yerine getirmiş ve tarih çağlarının başlamasını sağlamıştır.
  • Yazı, MÖ 3200’lerde Mezopotamya’da Sümerler tarafından icat edilmiştir. Sümerlerin bulunduğu coğrafi koşullar yazma aracını “kil”, çizme aracını ise “kamış” olarak belirlemiştir. Kamış bitkisinin ucuna, bir kesiti üçgen biçim verilerek sivriltilen “stylus” adı verilen kalem kullanılmıştır. Bu kalem ile kilden hazırlanan tablete istenen şekil çizilmekteydi. Çizilen işaretlerin şekli, çivi biçimli izlere benzediği için temel beş işaretten oluşan bu yazı sistemine çivi yazısı adı verilmiştir. Çivi yazısıyla yazılan tablet, güneşte kurutuluyor sonra ateşte pişiriliyordu. Böylece üzerindeki yazılar kalıcı hâle geliyordu.
  • Sümerlerin yazıyı keşfetmesinden kısa bir süre sonra (MÖ 3000’lerde) Mısır’da “Hiyeroglif” adı verilen ilk resim yazısı geliştirilmiştir. Bu yazıdaki resimlerin bir anlamı vardı. Hiyeroglifler 700’den fazla işaretten oluşuyordu. Belirli semboller belirli sözcük ve sesleri simgeliyordu. Ayrıca hiyeroglifler soldan sağa veya sağdan sola ya da yukarıdan aşağıya doğru yazılmaktaydı. Hayvan ya da insanların yüzleri sola dönükse soldan sağa, sağa dönükse sağdan sola okunuyordu.

Kil Tabletten Tablet Bilgisayara Slayt Diğer Bilgiler

  • Mısırlılar, papirüsü bulduktan sonra hiyerogliflerdeki şekilleri kalemle ya da fırçayla yazabilecek şekilde değiştirmiştir. Mısır’ın coğrafi şartlarında şekillenen papirüs bitkisi, toplanıp bazı aşamalardan geçtikten sonra yazı malzemesi hâline getirilerek rulo şeklinde saklanıyordu. Metinler, papirüs ruloları üzerine ince fırçalar kullanılarak özel boyalarla yazılıp korunuyordu.
  • Parşömenin İcadı: Papirüsün kullanımı ve talebi, uygarlıkların yönetim merkezlerinde fazlaydı. Bu da papirüs ticaretinin gelişimini sağlamıştır. Önceden papirüs satışına izin veren Mısır Kralı Ptolemaios, Bergama Kralı Eumenes’in kütüphanesini kıskanınca papirüs satışını yasaklamıştır. Bunun üzerine Bergama Krallığı’nda “pergament” (parşömen) icat edilmiştir.
  • Mürekkebin İcadı: Bilginin kalıcılığında önemli yeri olan mürekkep, MÖ 2500’lerde Çin’de icat edilmiştir. Bu icat ile birlikte bilginin depolandıktan sonra uzun süre korunması sağlanmıştır.
  • Anadolu’da yazıyı MÖ 2000’lerde ilk kez Hitit Uygarlığı kullanmıştır. Mezopotamya’dan gelen Asurlu tüccarlar, Sümerlerden öğrendikleri çivi yazısını Anadolu’ya getirmiştir. Anadolu’daki Hititler hem çivi hem hiyeroglif yazısını kullanmıştır.
  • Mezopotamya’nın kuzeybatısında yaşayan Fenikeliler, MÖ 1.000’lerde, Sümerlerin yazı sistemi üzerine geliştirdiği sembollere dayanan Fenike alfabesini icat ederek günümüzde kullandığımız alfabenin temellerini atmıştır. Yunanlar, Yunan alfabesini bu sistemden uyarlamıştır. Yunanların geliştirdiği 26 harfli alfabeyi Romalılar, sonraki yüzyıllarda 21 harfli Latin alfabesine dönüştürmüştür. Böylece bilginin kalıcılığı için önemli bir adım daha atılmıştır.
  • MS 105 yılında kâğıdın icadı Çin’de gerçekleşmiştir. Daha sonra Çin’de matbaanın icadı hakkında bilgi verdik. Ayrıca Avrupa’da Gutenberg tarafından kullanılan baskı yönteminden de bahsettik. Bilgisayarın icadından, depolama teknolojisinin gelişiminden ve tablet bilgisayarın icadına değindik.

Bu sayfamızda 7.sınıf Kil Tabletten Tablet Bilgisayara Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki  yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!