Kemane Dersi Yıllık Plan
Bu yazımızda seçmeli Kemane Dersi Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Bu yıllık planı hazırlarken Talim Terbiye Başkanlığı tarafından yayınlanan Sanat Eğitimi Dersi Öğretim Programı dikkate aldık. Kemane dersini 9, 10 ve 11.sınıflarda haftada 1, 2 veya 3 saat seçebilirsiniz. Ayrıca 12.sınıflarda 1 veya 2 saat seçebilirsiniz. Bu ders 9, 10, 11 ve 12.sınıfların herhangi birinde seçilebilmektedir. Ancak bu dersi bir öğrenci en fazla 3 kez alabilmektedir.
Öğrenciler bir alt sınıfta okudukları seçmeli dersi ve/veya ders saatini bir üst sınıfta değiştirebilirler. Birbirinin devamı olan derslerin seçiminde, öğrencinin öğrenimini gördüğü öğretim programının bir üstü olan programın uygulanması esastır. Farklı sınıf seviyelerinde seçilen aynı derslerde öğrencilerin birlikte eğitim almaları sağlanabilir. Ayrıca Sanat Eğitimi dersini öğrenciler 3 kez seçebilir. Ders içeriğinin farklı alan uzmanları tarafından uygulanması gerekmektedir. Aşağıdaki linkten bu yıllık planı indirebilirsiniz.
Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsel tıklayınız.
Aşağıdaki resimde Kemane Dersi Yıllık Plan Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzde Oranı verilmiştir.
Sanat Eğitimi Dersi Öğretim Programı’nın Amaçları
Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak tanımlanır. Ayrıca sanat; bireyin sosyal ilişkilerinin güçlenmesini, iş birliği ve yardımlaşma yapmasına katkı sağlamaktadır. Yine doğruyu seçerek ifade etmesini, bir işi başlayıp bitirme sevincini tatmasını ve üretken olmasını sağlamaktadır.
Sanat eğitimi; bireyin duygu, düşünce ve izlenimlerini anlatabilmesini; yetenek ve yaratıcılığını estetik seviyeye ulaştırmasını sağlamak amacıyla yapılan eğitim faaliyetlerinin tümüdür. Ayrıca sanat eğitimi, bireyin kendini ifade edebilmesine ve estetik bilinç kazanmasına katkı sağlamaktadır. Böylece kişisel yaşantısına katacağı olumlu edinimler dâhil olduğu toplum açısından avantaj sağlamaktadır. Sanat eğitiminin amacı; bireyin merak duygusunu açığa çıkarmak, yaratıcı gücünün gelişmesini sağlamaktır. Ayrıca estetik düşünme bilincini geliştirmek ve sağlıklı düşünen yetenekli bireyler yetiştirmek hedeflenmektedir. Sanat Eğitimi Dersi içerisinde yer alan modüller ile öğrencilerin;
- Sanatın genel karakteristik özelliklerini kavramaları,
- Sanatsal duyarlılık, düşünme, yorumlama ve yaratıcılık becerilerini geliştirmeleri,
- Bilinçli bir sanatsever olmaları,
- Toplu çalışmalar aracılığı ile düşünmeleri, birlikte hareket etmeleri, sorumluluk ve paylaşma bilinci kazanmaları,
- Çalışmalarında zamanı planlı ve verimli kullanma alışkanlığı kazanmaları,
- Ulusal ve geleneksel sanat bileşenleri hakkında farkındalık kazanmaları,
- Sanat yoluyla anlama, anlatma, dinleme ve yaratıcılık gücünü geliştirmeleri,
- Sanatın dünyada ortak bir dil olduğu bilincini kazanmaları,
- Bireysel çalışmalarda ve grup çalışmalarında sorumluluk bilinci geliştirmeleri,
- Bireysel çalışmalar ve grup çalışmalarında sanat yoluyla kendini ifade edebilme becerisi kazanmaları,
- Ülkemizi ulusal ve uluslararası sanatsal etkinliklerde temsil etmeleri
- Öğrencilerin gelişim düzeyine ve kendi bireyselliğine uygun olarak ahlaki bütünlük ve öz farkındalık çerçevesinde öz güven ve öz disipline sahip, millî ve manevi değerleri benimsemiş, sorumluklarını yerine getiren; adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi yardımseverlik ve vatanseverlik değerlerini benimsemeleri amaçlanmaktadır.
Kemane Dersi Yıllık Plan Amaçları
Bu modül ile öğrencilerin millî ve manevi değerleri benimsemiş, evrensel unsurlara saygılı, kendi müzik kültürünü ve evrensel müzik kültürlerini tanıyan, müzik teknolojisini kullanabilen, estetik bakış açısına sahip, öz güvenli bireyler olarak yetişmeleri amaçlanmaktadır. Öğrencilerin müzik yoluyla estetik duyarlılıklarının geliştirilmesi (dinleme, konuşma vb. etkinlikler) ve müzik yoluyla (doğaçlama, icraya yönelik etkinlikler vb.) kendilerini ifade edebilmeleri hedeflenmiştir.
Kemane dersi programı müzik psikolojisi bilim dalında yapılan güncel çalışmalardan yararlanılarak ve çalgı eğitimi, performans, sosyal davranışlar gibi alanlardan bilişim teknolojisi aracılığı ile destek alınarak oluşturulmuştur. Programın tasarımı kolaydan zora doğru ilerleyen ancak doğrusal değil, sarmal bir yapıda kurgulanmıştır. Bu modülün uygulanması ile öğrencilerin kemanenin tarihçesi, yapısı, çeşitleri ve bakımı konularında bilgi sahibi olmaları; Türk müziğinin karakteristik özelliklerini çalgıları ile yansıtabilmeleri, kemane çalma ile ilgili teknikleri uygulayabilmeleri, böylelikle çalgı toplulukları içinde birlikte ya da solo olarak kemaneyi her düzeyde icra edebilmeleri hedeflenmiştir. Bu modülle öğrencilerin;
- Kemane ile ilgili Türk halk müziği eserlerinden bir dağarcık oluşturmaları,
- Kemanenin yapısal özellikleri hakkında bilgi sahibi olmaları,
- Kemanenin çalma tekniklerini kavramaları ve doğru şekilde uygulamaları beklenmektedir.
Dersin Uygulanmasında Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar
- Öğrencilerin etkinlikler çerçevesinde proje, poster ve afiş hazırlamaları beklenmektedir. Bu doğrultuda öğrencilerin ürünlerini uygun ortamlarda aileleri ve çevreleriyle paylaşmalarını desteklemelisiniz.
- Ders yılı sonunda öğrencilerin öğrendiklerini paylaşmak ve öğrenmeyi zevkli kılmak amacıyla yıl sonu etkinlikleri düzenlenmelisiniz.
- Öğretmenler sadece ders kitaplarına bağlı kalmamalıdır. Sınıf düzeyi, öğrencilerin ilgi ve hazırbulunuşluk düzeyleri, öğrenme stilleri gibi unsurları göz önünde bulundurarak kazanımlarla tutarlı olacak şekilde öğretim materyalleri (müzik notaları, müzik yazılımları, bilişim teknolojisi araçları, görsel ve işitsel materyaller, dinleti, sunum, etkinlik, çalışma kâğıtları, proje vb.) kullanılmalıdır. Öğretim materyalleri hazırlanırken zümre öğretmenleri ve diğer disiplinlerin öğretmenleriyle iş birliği yapılmalıdır. Ayrıca EBA gibi kaynaklar takip edilerek alana ilişkin materyaller ve önerilen müzik yazılımlarını kullanabilirsiniz.
- Öğrencilere kazandırılmak istenen becerilerin öğretilmesi ve pekiştirilmesi için yeterli süre tanımalısınız. Ancak bir beceri yeterince pekiştirilmeden yeni bir beceriye geçmemelisiniz.
- Modülün uygulanması sürecinde öğrencilerin bilgi ve iletişim teknolojilerini aktif olarak kullanmalarına olanak sağlayacak etkinlik ve çalışmalara yer verilmelidir.
- Öğrencilerin sahne ve performans becerilerini geliştirebilmeleri için konser ve dinleti etkinlikleri düzenlenmelidir.
- Sıralı kazanımlardan anlaşılması gereken kazanımların takip eden haftalarda işlenmesi zorunluluğu değildir. Sadece etkili sanat eğitimi için kendi içlerinde belirtilen öncelik sonralık sırasına uyulmasına dikkate edilerek işlenmelidir. Ayrıca kazanımlar, başka ders işleniş süreçlerinde farklı kazanımlarla ders ilişkilendirme yapılarak tekrar verebilirsiniz.
- Konuların işlenişinde birbiri ile ilişkili olan farklı öğrenme alanları ve kazanımları öğrencilerin gelişim düzeyleri ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak bir arada işlenmelidir. Dolayısıyla bir konu işlenişinde aynı sınıf seviyesindeki tüm öğrenme alanlarından kazanımlar bir arada kullanabilirsiniz. Kazanımları yeri geldikçe farklı kazanımlarla ilişkilendirme yapılarak tekrar verebilirsiniz. Ayrıca aynı sınıf seviyesindeki diğer derslerle de uygun kazanımlarda disiplinler arası ilişkilendirmeler yapılmalıdır.
Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda Kemane Dersi Yıllık Plan örneğini paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.