Gerçek Sayılarda Tanımlı Doğrusal Fonksiyonlar Günlük Plan
Yazımızda ortaöğretim matematik dersi 9. sınıf Gerçek Sayılarda Tanımlı Doğrusal Fonksiyonlar Günlük Plan dosyasını paylaştık. Bu ders planını word formatında sizlere ulaştırıyoruz. Ayrıca bu günlük plan dosyasını kendi okulunuzdaki öğrencilerin durumuna göre düzenleyebilirsiniz. Paylaştığımız bu günlük plan 11 sayfadan oluşmakta olup 2,85 mb boyutundadır. Planla ilgili aşağıda ayrıntılı bilgi verilmiştir. Bu günlük planı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Ayrıca günlük planı hazırladığımız 9.Sınıf Matematik Ders Kitabı dosyasına ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.
Öğrenme Çıktısı: 9.2.1. Gerçek sayılarda f(x) = x şeklinde tanımlı doğrusal referans fonksiyonun nitel özellikleri ile bu fonksiyondan türetilen g(x) = a ∙ f(x ± r) ± k, (a, r, k ∈ ℝ, a≠0) doğrusal fonksiyonların nitel özelliklerine ilişkin matematiksel muhakeme yapabilme
Süreç Bileşenleri
- Doğrusal referans fonksiyonun nitel özelliklerini (tanım kümesi, görüntü kümesi, işareti, artanlığı-azalanlığı, maksimum-minimum noktaları, sıfırları, bire birliği) matematiksel temsilleri kullanarak belirler.
- Doğrusal referans fonksiyonun nitel özellikleri ile matematiksel temsilleri arasındaki ilişkileri belirler.
- Doğrusal referans fonksiyonu grafik veya cebirsel temsili üzerinde yapılan işlemlerle diğer doğrusal fonksiyonlara dönüştürür.
- Doğrusal referans fonksiyon ile elde ettiği doğrusal fonksiyonların grafik ve cebirsel temsilleri arasındaki ilişkiyi ifade eder.
- Doğrusal referans fonksiyonun nitel özelliklerinden hareketle diğer doğrusal fonksiyonların nitel özelliklerine ilişkin varsayımlarda bulunur.
- Varsayımlarına dayalı olarak doğrusal fonksiyonların nitel özelliklerine ilişkin örüntüleri (cebirsel, sayısal veya grafiksel) geneller.
- Genellemelerinin varsayımlarını karşılayıp karşılamadığını kontrol eder.
- Genellemelerinden elde ettiği önermeleri uygun sözel veya sembolik dil ile sunar.
- Elde ettiği önermelerin gerçek yaşam bağlamındaki kullanışlılığını değerlendirir.
- Önermelerini grafiksel olarak doğrular veya cebirsel olarak ispatlar.
- İşe koştuğu doğrulama veya ispat yöntemlerinin farklı durumlardaki kullanışlılığını değerlendirir.
Günlük planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
Gerçek Sayılarda Tanımlı Doğrusal Fonksiyonlar Günlük Plan
Bu günlük plan 9.Sınıf NİCELİKLER VE DEĞİŞİMLER temasında yer almaktadır. Yıllık plana göre 21 Ekim – 21 Kasım 2024 tarihleri arasında 18 ders saatinde kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Ders planı içeriği ile ilgili diğer bilgiler şöyledir:
- Doğrusal fonksiyonların grafikleri ve cebirsel temsilleri yardımıyla nitel özellikleri belirlenebilir.
- Gerçek sayılarda f(x) = x şeklinde tanımlı f fonksiyonu bir doğrusal fonksiyondur. Doğrusal fonksiyonların grafikleri oluşturulurken ve nitel özellikleri belirlenirken f doğrusal referans fonksiyonundan yararlanabilirsiniz.
- Bir fonksiyonda bağımsız değişkenin alabileceği tüm değerler, fonksiyonun tanım kümesi olarak adlandırabilirsiniz. Bağımsız değişkenin alabileceği tüm değerlere karşılık bağımlı değişkenin alabileceği tüm değerler, görüntü kümesi olarak adlandırabilirsiniz.
- Cebirsel temsili f(x) = x olan f fonksiyonunda x, tüm gerçek sayı değerlerini alabilirsiniz. Bu sebeple f fonksiyonunun en geniş tanım kümesi gerçek sayılardır. f fonksiyonu, x in aldığı tüm gerçek sayı değerlerini kendisi ile eşleştirir. Bu sebeple f fonksiyonunun görüntü kümesi gerçek sayılardır.
- Bir fonksiyonda bağımlı değişken; bağımsız değişkenin bazı değerleri için pozitif, bazı değerleri için negatif olabilmektedir. İşaret incelemesi, fonksiyonun sıfırı dikkate alarak yapmalısınız.
- Fonksiyonun tanımlı olduğu belirli bir aralık için bağımsız değişkenin aldığı değerler artarken bağımlı değişkenin aldığı değerler de artıyorsa fonksiyon bu aralıkta artandır.
- Fonksiyonun tanımlı olduğu belirli bir aralık için bağımsız değişkenin aldığı değerler artarken bağımlı değişkenin aldığı değerler azalıyorsa fonksiyon bu aralıkta azalandır.
- Bir f fonksiyonunda tanım kümesinde farklı x değerlerine karşılık gelen f(x) değerleri birbirinden farklı ise f, bire bir fonksiyondur. Benzer şekilde görüntü kümesindeki bir f(x) değerine tanım kümesinde sadece bir x değeri karşılık geliyorsa f, bire bir fonksiyondur.
Bu yazımızda sizlerle matematik dersi 9.sınıf günlük plan dosyasını paylaştık. Ayrıca matematik dersi 9.sınıf diğer günlük planlara ulaşmak için aşağıda yer alan linke tıklayınız.
9.Sınıf Matematik Günlük Planlar
10.Sınıf Matematik Günlük Planlar
11.Sınıf Matematik Günlük Planlar