Ankara Savaşı ve Fetret Dönemi
ANKARA SAVAŞI (1402)
Bu yazımızda Ankara Savaşı ve Fetret Dönemi hakkında bilgi aktaracağız. XV. yüzyıl başında Anadolu’da büyük bir tehlike belirdi. Timur Devleti’nin (1369-1507) kurucusu olan Timur, kısa sürede Harezm, Doğu Türkistan, İran, Azerbaycan, Hindistan Delhi Sultanlığı, Irak, Suriye ve Altın Orda topraklarına sahip oldu. Özellikle Altın Orda Devleti üzerine düzenlediği seferler sonucu bu devletin Kırım, Kazan, Küçüm, Ejderhan, Kasım ve Nogay hanlıkları olarak parçalanmasına neden oldu. Bu durum Moskova knezlerinin güçlenmesine yol açtı. Yine Karakoyunlu Hükümdarı Kara Yusuf ile Bağdat Hükümdarı Ahmet Celayir’e baskı yaparak bu iki hükümdarın Yıldırım Bayezid’e sığınmalarına neden oldu.
Osmanlı ve Timur kuvvetleri Ankara’nın Çubuk Ovası’nda karşılaştı. İlk saldırı Osmanlılardan geldi. Timur her ne kadar bu saldırıyla sarsılsa da fillerle takviyeli zırhlı kuvvetleri Osmanlı hücumunu önledi. Ancak savaşın en şiddetli anında Osmanlı ordusunda yer alan Kara Tatar birlikleri ve Anadolu beyliklerine bağlı sipahiler Timur saflarına katılınca, Osmanlı ordusu bozguna uğradı. Bu durum neticesinde Yıldırım Bayezid ve oğulları Şehzade Musa ile Şehzade Mustafa, Timur ordusu tarafından esir edildi (1402) (Görsel).
Ankara Savaşı’ndan sonra Timur bir süre daha Anadolu’da kaldı. Bursa’yı işgal ederek şehri yağmaladı. İzmir’i Saint-Jean Şövalyelerinden alarak Aydınoğullarına verdi. Bu sırada esarete dayanamayan Yıldırım Bayezid vefat etti (1403). Asıl amacı Çin’i ele geçirmek olan Timur, Şehzade Mustafa’yı da yanına alarak Horasan’a hareket etti. Şehzade Musa’yı daha sonra serbest bıraktı.
Ankara Savaşı’nın Sonuçları
- Timur, Anadolu beyliklerini yeniden kurdurarak hepsini kendine bağladı.(Osmanlı Devleti dâhil -Karesioğulları ve Eşrefoğulları hariç). Bu durum sonucunda Anadolu’da Türk siyasi birliği bozulmuştur.
- Osmanlı Devleti dağılma tehlikesi yaşadı. Yıldırım Bayezid’in dört oğlu (İsa, Musa, Süleyman ve Mehmed) arasındaki taht kavgaları yüzünden Fetret Devri yaşandı (1402-1413).
- Osmanlı’da yaşanan iç karışıklıklar, Bizans’ın siyasi ömrünün bir süre daha uzamasına neden oldu.
- Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki ilerleyişi bir süre durdu.
Görsel: Yıldırım Bayezid’in Esareti
FETRET DÖNEMİ (1402-1413)
Ankara Savaşı’ndan bir süre sonra Timur, Anadolu’dan çekildi ve Yıldırım Bayezid’in dört oğlu arasında (İsa, Musa, Mehmed, Süleyman) taht kavgaları başladı. Türk tarihinde taht kavgaları ile geçen bu döneme “Fetret Dönemi” denir (1402-1413). Saltanatsız geçen ve on bir yıl süren bu mücadeleyi I. Mehmed (Çelebi) kazanarak 1413 yılında Osmanlı Devleti’nin başına geçti. Osmanlı Devleti’ni dağılma tehlikesinden kurtardı. Osmanlı Devleti, gerek Ankara Savaşı gerekse bu mücadeleler döneminde Anadolu’daki topraklarının büyük bir kısmını kaybetti. Bizans, Venedik, Ceneviz, Sırp ve Bulgarlara da taviz vermek zorunda kaldı. Bu olumsuzluklara rağmen Balkanlarda önemli ölçüde toprak kaybı yaşamadı. Bunun en önemli sebebi Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda uyguladığı iskân politikası ve adaletli yönetim anlayışıdır. Ankara Savaşı ve Fetret Dönemi hakkında bilgi verdik. İyi çalışmalar.