KimyaLiseYıllık PlanYıllık Planlar

9.Sınıf Kimya Yıllık Plan 2023-2024

Bu yazımızda ortaöğretim 9.Sınıf Kimya Yıllık Plan örneğini paylaşacağız.  Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Kimya Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık planı lise 9.sınıfta kullanmak üzere siz öğretmenler için hazırladık. Ayrıca kimya dersi bu sınıf düzeyinde iki ders saati okutulmaktadır. Yıllık planın boyutu 35,3 kb olup 11 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

9.Sınıf Kimya Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.İndir

 

9.Sınıf Kimya Yıllık Plan Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri

 Sıra Ünite Adı Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1 Kimya Bilimi 7 6 8
2 Atom ve Periyodik Sistem 5 16 22
3 Kimyasal Türler Arası Etkileşimler 11 22 31
4 Maddenin Hâlleri 10 20 28
5 Doğa ve Kimya 5 8 11
Toplam 38 72 100

 

Kimya Dersi Öğretim Programının Genel Amaçları

Kimya Dersi Öğretim Programı gözden geçirilerek gerekli güncellemeler yapılmıştır. Bu bağlamda kimya dersi öğretmenlerinden ve farklı paydaşlardan gelen öneri ve talepler değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda bazı kavram ve konular çıkarılarak programın yoğunluğu azaltılmıştır. Ayrıca bilgi ve iletişim teknolojilerinin kimya öğretiminde kullanımına dikkat edilmesi vurgulanmıştır. Yine kazanımlar üst düzey bilişsel becerileri de yansıtacak şekilde yeniden yapılandırılmıştır. Bu kazanımların, günlük hayatla ilişkilendirilmesine yönelik vurgu artırılmıştır.

Kimya Dersi Öğretim Programıyla öğrencilerin;

  1. Kimya biliminin temel kavramları, ilkeleri, modelleri, teorileri ve yasaları hakkında bilgi sahibi olmaları,
  2. Kimya biliminin ve insanlığın ortak mirası olan bilimsel bilginin gelişim sürecini ve doğasını, bilimsel bilginin etik değerlere uygun olarak kullanılmasının önemini kavramaları,
  3. Kimya biliminin gelişimine katkı sağlamış bilim insanları ve çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışmaları etkileyen sosyal, kültürel, ekonomik, çevresel koşulları kavramaları hedeflenmiştir.
  4. Kimya dersinde edindikleri bilgi ve becerileri günlük hayattaki olayları açıklamada kullanmaları,
  5. Kimyasal teknolojilerin hayata yansıyan olumlu ve olumsuz yanlarını ayırt edebilmeleri,
  6. Kimyanın topluma, sosyal hayata, ekonomiye ve teknolojiye katkılarının farkına varmaları,
  7. Sosyal, ekonomik, çevresel faktörlerin insan hayatını desteklemek ve korumak için nasıl bir etkileşim içinde olduğunu fark etmeleri ve bu etkileşim içinde kimya biliminin rolünü kavramaları,
  8. Bilişim teknolojilerini kullanarak edindikleri bilgileri kimyanın sembolik diline ve bilimsel içeriğe uygun olarak düzenlemeleri, sunmaları, raporlaştırmaları ve paylaşmaları,
  9. Deney yaparak veri elde etmeleri, bu verileri kullanarak çıkarım yapmaları, yorumlamaları ve genellemelere ulaşmaları,
  10. Kimya bilimi ile ilgili kariyer olanaklarını tanımaları ve bu alana ilgi duymaları,
  11. Bilimsel çalışmalarda ve toplumsal hayatta etik değerlere sahip olmanın önemi vurgulanmalıdır. Ayrıca bu değerlere uygun davranmanın gerekliliğini ve önemini kavramaları sağlanmalıdır.
  12. Hayatı anlama ve hayatın devamlılığında kimya biliminin rolünü kavramaları,
  13. Kimya dersinde edindikleri bilgi, beceri ve yeterlilikleri kullanarak insanlığın faydasına olacak yeni fikirler üretmeye ve özgün çalışmalar yapmaya istek duymaları amaçlanmaktadır.

 

Kimya Dersi Öğretim Programının Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

  1. Kimya Dersi Öğretim Programı’nın uygulanmasında özellikle ünite başlıkları ve kazanımlardaki içerik sınırlamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  2. Dersin laboratuvarda ve etkinlik temelli işlenmesi esastır.
  3. Öğretmenler, öğrencilerin bilimsel etkinliklerde gerekli bilgi ve becerilere sahip olduklarından emin olmalıdırlar. Yine çalışmalar öncesinde, güvenlik kuralları hatırlatılmalıdır.  Ayrıca öğrenciler kendi ve başkalarının güvenliğinin sorumluluğunu almaları için teşvik edilmeli ve uyarılmalıdırlar.
  4. Performans çalışmaları, deney tasarımları, etkinlikler ve projeler sınıf ortamında öğretmen gözetiminde gerçekleştirilecek şekilde yapılandırılmalı ve uygulanmalıdır.
  5. Öğrenciler, ulusal ve uluslararası bilimsel yarışmaları takip etmelidir. Ayrıca öğrenciler, yarışmalara katılmaya girişimde bulunmaları için teşvik edilmelidirler.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 9.Sınıf Kimya Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıdaki linkten tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!