8.Sınıf Düşünme Eğitimi Yıllık Plan 2024-2025
DÜŞÜNME EĞİTİMİ DERSİ
8.SINIF YILLIK PLAN 2024-2025
Bu yazımızda Seçmeli 8.Sınıf Düşünme Eğitimi Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Düşünme Eğitimi Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan ortaokul ve imam hatip ortaokullarında 7 veya 8. sınıflarda kullanılabilir. Bu sınıflardan herhangi birinde öğrenciler dersi her yıl seçebilir. Düşünme eğitimi dersi ortaokullarda haftada 2 ders saati okutulmaktadır. İmam hatip ortaokullarında ise 7.sınıfta 1 saat, 8.sınıfta 1 veya 2 saat olarak seçilebilir. Yıllık planın boyutu 32 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
Dersin Öğretim Programı Temaları, Ünite Adları, Kazanımlar, Öngörülen Ders Saati ve Yüzdeleri
Düşünme Eğitimi Dersi Öğretim Programının Genel Amaçları
- Düşünme becerisini etkin hale getirmek.
- Eleştirel düşünme becerisi kazandırmak.
- Yaratıcı düşünme becerisi kazandırmak.
- Analitik düşünme becerisi kazandırmak.
- Sistemli ve bütüncül düşünme becerisi kazandırmak.
- Esnek, alternatifli düşünebilme becerisi kazandırmak.
- Bilme ve öğrenme isteği uyandırmak.
- Sorun çözme becerilerini geliştirmek.
- Görüşlerini açık ve etkili biçimde sunma becerisi kazandırmak.
- Düşünme eyleminde yerel/kültürel ve evrensel değerleri gözetmek.
- Düşünce farklılıklarına saygıyı öğretmek.
- Dil gelişimine katkı sağlamak.
- Kişilik gelişim sürecini desteklemek.
Düşünme Eğitimi Öğretim Programın Temel Becerileri
Bu dersle birlikte öğrencilerde şu becerilerin kazandırılması hedeflenmektedir: Sorgulama becerisi, Araştırma becerisi, Verileri anlama ve yorumlama becerisi, Veriler arasında ilişki kurma becerisi, Mevcut verileri anlamlı biçimde bütünleştirme becerisi, Problem çözme becerisi, Alternatif sunabilme becerisi.
Ayrıca; Özgün fikir ve ürünler ortaya koyabilme becerisi, Eleştirme becerisi, Yöntemli ve sistemli düşünebilme becerisi, Kıyaslama yapma becerisi, Kanıt kullanma becerisi, Dili etkili kullanma becerisi, Kurgulama/planlama becerisi, Varlığı birlik ve bütünlük içinde düşünebilme becerisi, de kazandırılması hedeflenmektedir.
Ders İşlerken Dikkat Edeceğiniz Hususlardan Bazıları
Düşünme eğitimi dersinin asıl amacı düşünmenin insan yaşamı için vazgeçilmez bir değer unsur olduğunu kavramalarını sağlamaktır. Bu amaçla öğrencileri düşündürmeye iten sorular sorulmalıdır. Ayrıca öğrencilerin herhangi bir konuda fikirlerini ifade etme becerisinin geliştirilmesi için çaba sarf edilmelidir.
Öğrenciler kendi fikirleri ifade ederken aynı zamanda farklı fikirlerine de saygı duymayı bilmelidir. Karşısındaki kişinin fikirlerini beğenmese bile belirli sınırlar çerçevesinde ona saygı duymalıdır.
Düşünme eğitimi dersinde öğrenciler düşünürken mantıklı olmaları gerektiğini kavramalıdır. Ancak bu öğrencilerin özgün ve yaratıcı yönünü engellememelidir. Ayrıca öğrenciler kendilerine ait yeni fikirleri ifade etmelidir.
Bu derste öğrenciler mümkün olduğunca sınıf dışı ortamlardan azami derecede faydalanılmalıdır. Bu durum öğrencilerin ufkunu açmada yardımcı olmaktadır. Ayrıca öğrenci düzeyleri dikkate alınarak çeşitli sınıfı dışı aktiviteler yapabilirsiniz.
Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 8.Sınıf Düşünme Eğitimi Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.