Kur'an-ı KerimOrtaokul

7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Yıllık Plan 2024-2025

Bu yazımızda ortaokul 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Bu yıllık plan Din Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından çerçeve olarak paylaşılmıştır. Bu nedenle yıllık planı kendi okulunuzun şartlarına göre tekrar düzenleyebilirsiniz. Yıllık planı, Talim Terbiye Kurulu tarafından yayınlanan Ortaokul Kur’an-ı Kerim Dersi Öğretim Programı doğrultusunda paylaştık. Bu yıllık planı ortaokul ve imam hatip ortaokullarında 7.sınıfta kullanmak üzere siz öğretmenler için paylaştık. Ayrıca Kur’an-ı Kerim dersi bu sınıf düzeyinde haftada 2 ders saati okutulmaktadır. Bunun yanında öğrenci bu dersi ortaokul boyunca isterse dört yıl boyunca seçebilmektedir. Yıllık planın boyutu 35,4 kb olup 8 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

7.Sınıf Kur'an-ı Kerim Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.İndir

 

 

7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Yıllık Plan Tema, Kazanım Sayısı ve Ders Saati Tablosu

7.Sınıf Kur'an-ı Kerim Yıllık Plan

 

Ortaokul Kur’an-ı Kerim Dersi Öğretim Programının Özel Amaçları

Öğretim Programı; Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli esas alınarak hazırlanmıştır. Bu doğrultuda belirlenen kavramsal becerileri, sosyal-duygusal öğrenme becerilerini, okuryazarlık becerilerini ve eğilimlerini Kur’an-ı Kerim okumanın öğrenilmesi süreci ile bütünleştirmek için tasarlanmıştır. Kur’an-ı Kerim’in okunmasıyla ilgili bilişsel bir öğrenmeyle birlikte öğrenci merkezli ve beceri temelli öğrenme esas alınmıştır.

Beceri temelli öğrenme; öğrencilerde öğrenme süreci içerisinde kazanılması, geliştirilmesi ve hayata aktarılması tasarlanan bilgi, beceri ve değerler bütününü ifade eder. Bu öğrenme modelinde temel becerileri ön planda tutan, öğrenme sürecinde öğrencinin aktif katılımına ve öğretmen rehberliğine imkân veren, öğrencilerin araştırma yapabilecekleri, çözüm ve yaklaşımlarını paylaşabilecekleri ortamların sağlanmasına ihtiyaç duyulur. Bundan dolayı programda öğrencilerin gelişim düzeyini göz önünde bulunduran, onların ön bilgilerini ve eğilimlerini harekete geçiren anlamlı öğrenmelerin gerçekleşmesi hedeflenir. Öğretim Programı, öğrencilerin öğrenme süreçlerine aktif katılımı ile bilgi ve beceri edinmelerinin amaçlandığı bir yaklaşımı benimser.

Programda yer alan tema konuları işlenirken uygulamaya dönük olarak öğrencilerin; seslendirme, yazma, bulma, bilgi toplama, ezberleme, yüzünden okuma, çözümleme, yorumlama, özetleme ve sınıflandırma becerilerini kazanmaları amaçlanmaktadır. Bu öğretim Programı ile öğrencilerin;

  1. Kur’an-ı Kerim’in Müslümanların yaşamındaki yeri ve önemini çözümlemeleri,
  2. Kur’an’ı yüzünden okumayı öğrenerek tecvit usul ve kaidelerine uygun bir şekilde seslendirmeleri,
  3. İçerik çerçevesinde belirlenen Kur’an sureleri hakkında bilgi toplamaları,
  4. Kur’an’ı okuma ve anlama ile ilgili kavramları çözümlemeleri,
  5. İçerik çerçevesinde belirlenen dua ve sureleri ezberlemesi, bu dua ve surelerin anlamlarını yorumlamaları,
  6. İçerik çerçevesinde belirlenen Kur’an kıssalarını çözümlemeleri,
  7. İçerik çerçevesinde belirlenen peygamber dualarını yorumlamaları,
  8. Kur’an-ı Kerim’den öğrendikleri bilgileri davranışa dönüştürerek günlük yaşamlarına yansıtmaları amaçlanmaktadır.

Ortaokul Kur’an-ı Kerim Dersi Öğretim Programının Temel Yaklaşımı

Öğretim Programı’nın içerik çerçevesi bölümünde tema kapsamında öğretilecek konuların ana başlıklarına yer verilmiştir. Programda içerik; öğrenme çıktılarından bağımsız birer bilgi yığını olarak anlaşılmamalıdır. Bunun yerine öğrenmeyi gerçekleştirmek, öğrencilerin konuya ilişkin bilgi, beceri ve değer kazanmasını sağlamak için sistemli bir şekilde kullanılması gereken araçlar ve süreçte yararlanılacak konular olarak ele alınmaktadır. Ayrıca Öğretim Programı’nın içeriğinde ele alınan konu başlıkları için öğrenme-öğretme uygulamaları da önerilmiştir.

İçerik çerçevesi oluşturulurken alana özgü geleneksel yaklaşımlar, öğrencilerin ihtiyaçları ve yeni gelişmeler temel alınmıştır.  Ayrıca konular, öğrencilerin gelişimsel özelliklerine de dikkat edilerek uygun yaş/kademelere göre ele alınmaya çalışılmıştır. Bu noktada bir diğer husus da Kur’an-ı Kerim Dersi Öğretim Programı’nda din kültürü ve ahlak bilgisi, Peygamberimizin hayatı ve Kur’an-ı Kerim’in anlam dünyası derslerinde ele alınan konularda tekrara düşülmemesidir. Bununla birlikte öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerinin dikkate alınması amacıyla Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu Kur’an-ı Kerim Dersi Öğretim Programı’nın içeriği oluşturulurken hem önceki kademelerdeki ders içerikleri hem de ortaöğretim kademesindeki diğer derslerin içerikleri göz önünde bulundurulmuştur.

Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu Kur’an-ı Kerim Dersi (5, 6, 7 ve 8. Sınıf) Öğretim Programı her sınıf düzeyinde dört temadan oluşmaktadır.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 7.Sınıf Kur’an-ı Kerim Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıdaki linkten tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!