6.Sınıf Bilim Uygulamaları Yıllık Plan 2024-2025
Bu yazımızda Seçmeli 6.Sınıf Bilim Uygulamaları Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Matematik ve Bilim Uygulamaları Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan ortaokul ve imam hatip ortaokullarında 6.sınıfta kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Bu ders ortaokullarda seçmeli dersler arasında yer almaktadır. Ayrıca Bilim Uygulamaları dersi ortaokul 6. ve 7.sınıflarda haftada 2 ders saati okutulmaktadır. Ancak imam hatip ortaokullarında ise 6 ve 7.sınıflarda sadece 1 saat seçebilirsiniz. Yıllık planın boyutu 33,4 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
6.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi Öğretim Programı Ünite Adı, Konular, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri
Matematik ve Bilim Uygulamaları Dersi Öğretim Programının Özel Amaçları
Dersin Öğretim Programı 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 2. maddesinde ifade edilen Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçları ile Türk Millî Eğitiminin Temel İlkeleri esas alınarak hazırlanmıştır. Matematik ve Bilim Uygulamaları Dersi Öğretim Programı ile öğrencilerin aşağıda belirlenen amaçlara ulaşması beklenmektedir:
- Günlük yaşamında, yakın çevresinde ve doğada meydana gelen olgu ve olaylara ilişkin merak, tutum ve ilgi geliştirmeleri
- Günlük yaşam sorunlarına ilişkin sorumluluk almaları ve bu sorunları çözmede bilgi ve becerilerini geliştirmeleri
- Günlük yaşamdaki olgu ve olayları matematik ve fen bilimleri dersleriyle ilişkilendirmeleri
- Matematiğe yönelik olumlu tutum geliştirerek matematiksel problemlere öz güvenli bir yaklaşım geliştirmeleri
- İnsan-toplum-çevre arasındaki ilişkinin anlaşılması sürecinde farklı disiplindeki bilgi ve becerileri ilişkilendirmeleri
- Sosyal ve bilimsel konularda muhakeme, bilimsel düşünme alışkanlıkları ve karar verme becerileri geliştirmeleri
- Güncel, bilimsel ve teknolojik yeniliklere yönelik farkındalık geliştirmeleri
- Günlük yaşamda evrensel ahlak, millî ve kültürel değerler ile bilimsel etik ilkelerin önemine yönelik farkındalık oluşturmaları
- Matematiksel okuryazarlık becerilerini geliştirerek etkin bir şekilde kullanabilmeleri
Matematik ve Bilim Uygulamaları Dersi Öğretim Programı
- Bu dersin öğretim programı iki düzey (I-II) olarak hazırlanmıştır. Matematik ve Bilim Uygulamaları I, birinci düzey olup 6.sınıf öğrencileri tarafından seçilebilir. Matematik ve Bilim Uygulamaları II ikinci düzey olup 7.sınıf öğrencileri tarafından seçilebilecektir.
- Bu dersi alan bir öğrencinin birinci düzeyi ve ikinci düzeyi sıralı alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
- Her düzeyde Matematik Uygulamaları ve Bilim Uygulamaları olmak üzere iki modül bulunmaktadır. Bu dersi alan bir öğrenci istediği modülü seçebilecektir. Örneğin 6.sınıf öğrencisi Matematik ve Bilim Uygulamaları I dersini almak isterse Matematik Uygulamaları ya da Bilim Uygulamaları modüllerinden birini seçilebilir. Aynı öğrenci dilerse 7.sınıfta Matematik ve Bilim Uygulamaları II dersini alıp önceki yıl aldığından farklı modülü seçebilir.
- Düzey ve modüller arasında aşamalılık yoktur, her modül bulunduğu düzeye uygun şekilde tasarlanmıştır.
- Dersin Öğretim Programı’nda gerçek yaşam durumları temel alınarak araştırma ve sorgulamaya dayalı öğrenme, probleme dayalı öğrenme, proje tabanlı öğrenme ve tasarım temelli öğrenme yaklaşımları kapsamında öğrenciler grup içi ve gruplar arası çalışmalara teşvik edilmelidir.
- Programın kazanımları öğrencileri merkeze alarak öğrencilerin ilgileri, ihtiyaçları, gelişimsel özellikleri doğrultusunda hazırlanmıştır. Ayrıca teorik bilginin aktarılmasının yanı sıra uygulama odaklı hazırlanmıştır.
- Bilim uygulamalarının tüm bilimlerin alt yapısını oluşturduğu unutulmamalı, bilimsel süreç bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Bu kapsamda disiplinler arası bir bakış açısı ile diğer derslerle de ilişkilendirme yapılmalıdır.
- Öğretim Programı ile öğrenciye bilim ve matematiği günlük hayatın parçası olan ev yaşantısı, sanat ve spor faaliyetleri, meslekler ve doğa yaşantısı kapsamında yaşamayı önemseyen bir bakış açısına sahip olarak Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinde (TYÇ) belirlenen sekiz anahtar yetkinliklerle birlikte adalet/adil olma, paylaşma, esneklik, estetik ve eşitlik gibi değerleri de uygun kazanımlarla ilişkilendirmeyi öne çıkarmaktadır.
Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 6.Sınıf Bilim Uygulamaları Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.
Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.