12.Sınıf İnkılap Tarihi Yıllık Plan 2024-2025
İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ 12.SINIF YILLIK PLAN 2024-2025
Bu yazımızda Ortaöğretim 12.Sınıf İnkılap Tarihi Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Yıllık planda Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan ortaöğretim 12.sınıfta kullanılmak üzere siz öğretmenler için paylaşılmıştır. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi lise 12.sınıfta haftada 2 ders saati okutulmaktadır. Ayrıca bu ders zorunlu dersler arasında yer almaktadır. Yıllık planın boyutu 41,3 kb olup 7 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
12.Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Programı Ünite Adı, Kazanımlar, Ders Saati ve Yüzdeleri
12.Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Programının Genel Amaçları
Bu öğretim programı Millî Eğitimi’nin genel amaçları ile temel ilkeleri esas alınarak hazırlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Programı ile öğrencilerin,
- Atatürk’ün üstün askerlik ve devlet adamlığı yetenekleri ile inkılapçılığını kavramaları ve onu
örnek almaları, - Millî Mücadele’nin koşulları ile ulusal ve uluslararası boyutlarını kavramaları ve analiz etmeleri,
- Millî Mücadele örneğinden hareketle Türk milletinin millî birlik ve beraberlik anlayışı içerisinde özgürlük, bağımsızlık ve vatanseverlik duyguları ile her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğini anlamaları,
- Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirilen Türk İnkılabı’nın anlamını ve önemini kavramaları,
- İnsan hakları, ulusal egemenlik, milliyetçilik, demokrasi, çağdaşlık, laiklik ve cumhuriyet kavramlarının ifade ettiği anlamları ve bunların Türk milleti için önemini kavramaları,
- Atatürk İlke ve İnkılaplarının ülkemizin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasındaki yerini kavramaları,
- Atatürk İlke ve İnkılaplarının Türkiye Cumhuriyeti’nin dinamik temelini oluşturduğunu kavramaları,
- Türkiye’nin jeopolitik önemini değerlendirerek iç ve dış tehditlere karşı duyarlı olmaları,
- Ülkesini ve dünyayı ilgilendiren konulara duyarlılık göstermeleri,
- Birincil ve ikincil kaynaklarda yer alan kanıtları belirleme, analiz etme, yorumlama ve değerlendirmeyi içeren tarihe özgü yeterlilik ve becerileri geliştirmeleri, edindikleri bilgilerin doğruluğunu ve geçerliliğini sorgulayarak kanıtla desteklenen çıkarımlarda bulunmaları,
- Geçmişin tarihî bilgiye dönüştürülmesi süreçlerinde tarihçilerin esas aldıkları ilkeler ile yararlandıkları yöntemleri ve kullandıkları becerileri birer yaşam becerisi haline getirmeleri,
- Belirli bir tarihî olay veya olgunun farklı bakış açıları veya tarih görüşleri doğrultusunda çeşitli biçimlerde değerlendirilip yorumlanabileceği konusunda farkındalık oluşturmaları amaçlanmaktadır.
- Yaşadıkları toplum, ülke ve dünyanın bugünlere nasıl geldiğinin farkındalığını kazanmaları,
- Günümüzdeki olayları yorumlamayı ve geleceğe yönelik projeksiyonlar ile tarih bilinci geliştirmeleri,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak vatanını ve milletini seven, haklarını bilen ve kullanan, sorumluluklarını yerine getiren millî bilince sahip vatandaş olarak yetişmeleri amaçlanmaktadır.
Dersin İşlenişinde Dikkat Edilecek Hususlardan Bazıları
- Bilgi, beceri ve kavram öğretimi ile dersin devamlılığı açısından tarih dersi öğretim programları incelenmelidir. Örneğin 8.Sınıf İnkılap Tarihi Öğretim Programı ile lise Tarih Dersi Öğretim Programları incelenmelidir.
- Birinci ünitenin kazanımlarına geçilmeden önce Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve
Atatürkçülük dersinin amaçları ve önemi üzerinde durulmalıdır. - 9. sınıf Tarih dersinin “Tarih ve Tarih Yazıcılığı” ünitesinde yer alan kazanımlar tarih, tarih yazıcılığı ve tarih metodolojisi ile ilgilidir. Bu ünitede öğrencilerin kazandığı bilgi ve becerileri,
Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersinde de kullanabilmelerine yönelik etkinliklere yer verilmelidir. - Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde geçen tarih metodolojisine dair kavramlar ile dersin içeriğine özgü kavramların öğrenciler tarafından doğru bir şekilde öğrenilip kullanılmasına dikkat edilmelidir.
- Ünite kazanımlarının sıralanışında genel olarak kronoloji esas alınmıştır. Ayrıca ünite içerikleri sebep- sonuç ilişkisine dayalı kronolojik sıralama ile düzenlenmiştir. Bu doğrultuda kazanımların öğretim programındaki sıra ile işlenmesi uygun olacaktır.
- Ders işlenişinde ve uygulamalar planlanırken inceleme gezilerine önem verilmelidir. Örneğin müzeler, Anıtkabir, anıt heykeller vb. yerlere gerçek ve sanal geziler düzenlenebilir.
- Derste kullanılacak olan yazılı ve görsel materyaller öğrenci seviyesine uygun olmalıdır. Ayrıca izlettirilecek film, belgesel veya animasyonlar önceden incelenmelidir. Ancak ders işlenirken bu materyallerin tamamı yerine yalnızca ilgili kısmı kullanılmalıdır.
- Ders içeriğine uygun olacak şekilde yerel tarih ile ilgili araştırma görevleri vererek öğrencilerin
yerel tarihi ve yakın geçmişi millî tarih ile ilişkilendirmeleri sağlanmalıdır.
Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 12.Sınıf İnkılap Tarihi Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.