Hayat BilgisiİlkokulYıllık PlanYıllık Planlar

1.Sınıf Hayat Bilgisi Yıllık Plan 2023-2024

HAYAT BİLGİSİ DERSİ
1.SINIF YILLIK PLAN 2023-2024

Bu yazımızda İlkokul 1.Sınıf Hayat Bilgisi Yıllık Plan örneğini paylaşacağız.  Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan ilkokul 1.sınıfta kullanılmak üzere siz öğretmenler için hazırlanmıştır. Hayat Bilgisi dersi ilkokul 1.sınıfta haftada dört ders saati okutulmaktadır. Yıllık planın boyutu 41 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

 

1.Sınıf Hayat Bilgisi Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

 

1.Sınıf Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri

 No Ünite Adı Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1 Okulumuzda Hayat 17 46 32
2 Evimizde Hayat 7 19 13
3 Sağlıklı Hayat 7 19 13
4 Güvenli Hayat 7 19 13
5 Ülkemizde Hayat 7 19 13
6 Doğada Hayat 8 22 16
Toplam 53 144 100

 

Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı’nın Özel Amaçları

Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda ifade edilen Türk Millî
Eğitimi’nin Genel Amaçları ile Temel İlkeleri esas alınarak hazırlanmıştır. Programın asıl amacı; temel yaşam becerilerine sahip, kendini tanıyan, sağlıklı ve güvenli bir yaşam süren, yaşadığı toplumun değerlerini özümseyen, doğaya ve çevreye duyarlı, araştıran, üreten ve ülkesini seven bireyler yetiştirmektir. İlkokul çağındaki öğrencilere birey, toplum ve doğa ekseninde temel bilgi, beceri ve değerler kazandırmayı hedeflemektedir. Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı çerçevesinde öğrencilere aşağıdaki becerilerin kazandırılması hedeflenmektedir;

  • Kendini ve yaşadığı çevreyi tanır.
  • Aile ve toplumun temel değerlerine sahip olur.
  • Millî, manevi ve insani değerleri yaşantısal hâle getirir.
  • Kişisel gelişimini sağlamak için yapması gerekenlerin farkında olur.
  • Kişisel bakım becerilerini geliştirir.
  • Sağlıklı ve güvenli yaşam sürme bilinci edinir.
  • Sosyal katılım becerisi kazanır.
  • Zamanı ve mekânı algılama becerisi edinir.
  • Kaynakları verimli kullanma becerisi geliştirir.
  • Öğrenmeyi öğrenme becerisi kazanır.
  • Temel düzeyde bilimsel süreç becerilerini kazanır.
  • Ülkesini sever, tarihî ve kültürel değerlerini yaşatmaya istekli olur.
  • Doğaya ve çevreye karşı duyarlı olur.
  • Bilgi ve iletişim teknolojilerini amacına uygun olarak kullanır.

Yukarıda ifade edilen genel amaçların her birinin kazanımlarda karşılığı vardır. Ayrıca öğrenme etkinliklerinin planlanmasında ve öğretim materyallerinin hazırlanmasında, genel amaçlarla kazanımlar bir bütünlük içinde değerlendirilmesine dikkat edilmelidir.

 

Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı’nın Becerileri

Öğrencilere şu becerilerin kazandırılması hedeflenmektedir; Araştırma, Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanma, Değişim ve Sürekliliği Algılama, Dengeli Beslenme, Doğayı Koruma, Girişimcilik, Gözlem, İletişim, İş Birliği, Karar Verme, Kariyer Bilinci Geliştirme. Ayrıca Kaynakların Kullanımı, Kendini Koruma, Kendini Tanıma, Kişisel Bakım, Kurallara Uyma, Mekânı Algılama, Millî ve Kültürel Değerleri Tanıma, Öz Yönetim, Sağlığını Koruma, Sorun Çözme, Sosyal Katılım, Zaman Yönetimi.

 

Dersin Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlardan Bazıları
  • Hayat Bilgisi dersinin işlenişinde okul içi ve okul dışı uygulamalar yapılmalıdır. Bu amaçla kazanımlarda sözlü tarih, yerel tarih, müze gezileri, doğa eğitimi, resmî kurum ve kuruluşlarla özel kurum ve kuruluşları tanıma gibi okul dışı uygulamalar önemsenmelidir. Ayrıca bu uygulamalarda öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve devinişsel gelişimleri ile bireysel farklılıkları dikkate alınmalıdır.
  • Kazanımlar doğrultusunda yapılacak etkinliklerle okul ve yaşam arasında bağlantı kurulmasına özen gösterilmelidir. Bu amaçla öğrencilerin çevrelerinde bulunan canlı ve cansız varlıkları etik konulara dikkat ederek öğretim materyali olarak kullanmalarına imkân tanınmalıdır.
  • Öğrencilerin araştırma sonuçlarını arkadaşları ile paylaşması yararlı olacaktır. Ayrıca afiş, poster, pano, broşür, gazete, tablo, grafik vb. materyaller kullanması sağlanmalıdır. Ayrıca doğa içerikli kazanımlarda basit düzeyde deneyler yaptırılabilir.
  • Öğretim Programı’nda yer alan bazı kazanımlar, belirli gün ve haftalara denk gelen zaman dilimlerinde işlenmelidir. Örneğin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na denk gelen gün ve haftada,
    1. Sınıf Öğretim Programı “Ülkemizde Hayat” ünitesi 1.5.6. “Bayram, kutlama ve törenlere katılmaya istekli olur.” kazanımı ile ilgili konular işlenmesi uygundur.
  • Üçüncü sınıfa kadar millî bayramlar vb. konular işlenirken öğrenciler henüz 1000’den büyük sayıları okumayı ve yazmayı öğrenmedikleri için ders kitabında tarihler, rakam veya yazı ile verilmemelidir. Bu nedenle öğretmenin bu tarihleri sözel olarak belirtmesi uygundur.
  • Program uygulanırken özel gereksinimi olan öğrenciler için gereken esneklik gösterilmelidir. Bu doğrultuda öğrencilerin ilgi, istek ve ihtiyaçlarına uygun etkinlikler hazırlanmalıdır.
  • Program uygulanırken öğrencilerin değerleri kazanmasına özen gösterilmelidir. Tüm kazanımlar ilgili değerlerle eşleştirilmelidir. Ayrıca dersler örtük program anlayışı doğrultusunda işlenmelidir.
  • Öğrencilerin gelişim düzeylerine uygun olarak kazanımlar için gerekli temel yaşam becerilerinin geliştirilmesine önem verilmelidir. Bu doğrultuda etkinlikler becerilerin geliştirilmesi için hazırlanmalıdır.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 1.Sınıf Hayat Bilgisi Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!