FizikGünlük PlanLise

Vektörlerin Özellikleri Günlük Plan

Yazımızda ortaöğretim fizik dersi 9. sınıf Vektörlerin Özellikleri Günlük Plan dosyasını paylaştık. Bu ders planını word formatında sizlere ulaştırıyoruz. Ayrıca bu günlük plan dosyasını kendi okulunuzdaki öğrencilerin durumuna göre düzenleyebilirsiniz. Paylaştığımız bu günlük plan 4 sayfadan oluşmakta olup  1,13 mb boyutundadır. Planla ilgili aşağıda ayrıntılı bilgi verilmiştir. Bu günlük planı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Ayrıca günlük planı hazırladığımız 9.Sınıf Fizik Ders Kitabı dosyasına ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

Öğrenme Çıktısı: FİZ.9.2.3. Aynı doğrultu üzerinde yer alan farklı vektörlerin yön ve büyüklüklerine yönelik bilimsel çıkarım yapabilme

Süreç Bileşenleri

  • Aynı doğrultu üzerinde yer alan farklı vektörlerin yön ve büyüklüklerini tanımlar.
  • Aynı doğrultu üzerinde yer alan farklı vektörlerin yön ve büyüklükleri ile ilgili verileri toplayarak kaydeder.
  • Verileri yorumlayarak eşit vektör, zıt vektör ve reel sayıyla çarpılmış vektörlere ilişkin değerlendirmeler yapar.

Fizik 9.Sınıf Günlük Plan

 

 

Günlük planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Vektörlerin Özellikleri Günlük Plan

Bu günlük plan 9.sınıf fizik dersi KUVVET ve HAREKET ünitesinde yer almaktadır. Yıllık plana göre 21-25 Ekim 2024 tarihleri arasında 2 ders saatinde kullanmak üzere hazırladık. Ders planı içeriği ile ilgili diğer bilgiler şöyledir:

  • Vektörler, doğadaki bazı olayların açıklanmasında ve bazı bilimsel hesaplamalarda kullanılır. Fizik, mühendislik, matematik gibi disiplinlerde vektörlerin özelliklerinden yararlanılır. Fiziksel birçok olayın açıklanmasında vektörler yardımcı olur. Kuvvet ve hız gibi fiziksel niceliklerin analizinde yaygın olarak kullanılır. Mühendislikte yapı incelemeleri, mekanik tasarımlar, elektrik ve manyetizma gibi alanlarda vektörler önemli bir rol oynar. Örneğin bir köprü analiz edilirken köprüye etki eden kuvvetlerin vektörel olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirmeler, sabitlenmiş köprünün ayakta durması ve üzerinden geçen araçların güvenliği için oldukça önemlidir. Havacılık ve uzay mühendisliğinde roketlerin ve uçakların yönlendirilmesi, yörünge hesaplamaları gibi birçok uygulama vektör kavramını içerir.
  • Vektörel nicelikleri tam ve doğru şekilde ifade edebilmek için bu niceliklerin yön ile büyüklük bilgilerine de ihtiyaç vardır. Örneğin 25 m/s büyüklüğündeki hızla doğrusal yolda hareket eden bir aracın harekete başladıktan 8 s sonraki varış noktasını belirleyebilmek için aracın hızının büyüklüğü ve bunun yanı sıra hangi yöne gittiği bilinmelidir. Bu nedenle hız vektörel bir niceliktir.
  • Vektörel nicelikler, yönlü bir doğru parçası ile gösterilir. Örneğin d doğrusu üzerinde verilen vektördeki K harfi, herhangi bir vektörel niceliği temsil etmekte kullanılır.
  • İki veya daha fazla vektörün bazen birbiri ile karşılaştırılması ya da bir vektörün diğer vektör cinsinden ifade edilmesi gerekebilir. Bu işlemleri yapabilmek için eşit vektör, zıt vektör veya reel sayı ile çarpılmış vektör tanımlarından yararlanılır.

Bu yazımızda sizlerle fizik dersi 9.sınıf günlük plan dosyasını paylaştık. Ancak günlük planı indirmede sorun yaşarsanız bize yorum kısmından ulaşabilirsiniz. Böylece hatalı yerleri tamamlamamıza yardımcı olursunuz. Aşağıdaki linkten diğer günlük planlara ulaşabilirsiniz.

 

FİZİK 9.SINIF GÜNLÜK PLANLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!