Özgür Düşüncenin Bilime Katkısı Slayt
Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin on yedinci konusu olan Özgür Düşüncenin Bilime Katkısı Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 4. Ünite: Zaman İçinde Bilim konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 3,80 mb olup slayt 26 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.
Slaytta yer alan kazanım: SB.7.4.4. Özgür düşüncenin bilimsel gelişmelere katkısını değerlendirir. Bu slaytla birlikte özgür düşüncenin bilimsel gelişmelere katkısını değerlendirebileceksiniz.
Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
Özgür Düşüncenin Bilime Katkısı Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler
Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 4. Ünite: Zaman İçinde Bilim içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki dördüncü konu olan özgür düşüncenin bilime katkısı içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar bilim, hurafe ve özgür düşüncedir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;
- Bilimin kökleri ilkel toplumların yaşamına kadar uzanmaktadır. Bilim insanları, bazı dönemlerde engellerle karşılaşsa da günümüzdeki teknolojik seviyeye ulaşmamızı sağlamıştır. Bu seviyeye ulaşmada en önemli unsur ise özgür düşünce ortamının olmasıydı.
- Tales, Hipokrat, Pisagor, Demokritos, Heredot ve Diyojen gibi birçok bilim adamı İyon medeniyetinde yetişmiştir. Çünkü İyon medeniyetinde özgür düşünce ortamı vardı. Bu medeniyetteki yöneticiler yöneticiler bilimsel çalışmaları desteklemekteydi. Ayrıca farklı düşüncedeki bilim insanları ve düşünürlerin görüşlerini özgürce açıklamalarına olanak tanıyorlardı.
- İslam medeniyetinde de Abbasiler özgür düşünceyi destekleyerek bilimsel ve kültürel gelişmelere öncülük etmişlerdir. Bu dönemde özgür bir düşünce ortamının olduğu Darü’l-Hikme’de Memun gibi Abbasi halifeleri bilim insanlarının tartışmalarına bizzat katılmıştır. Bununla birlikte yöneticiler her düşüncenin özgürce tartışılmasını sağlamışlardır.
- Orta Çağ’ın Avrupa’sında bilim kiliseye boyun eğmek zorundaydı. Bu dönemde birçok bilim adamı kiliseyle ters düştüğü için cezalandırılmıştır. Yine aynı yüzyıllarda bilimsel üstünlük Türk-İslam bilginlerinin elindeydi. Çünkü onlar düşüncelerini özgürce ifade edebiliyorlardı.
- Türk-İslam dünyasındaki bilimsel üstünlük Rönesans, Reform ve Aydınlanma Çağı ile Avrupa’ya geçti. Böylece skolastik düşünce yerini özgür düşünceye bırakmıştır. Böylece akıl, deney ve gözlem ön plana çıkmıştır . Ayrıca bilim ve teknik alanında gelişmeler yaşanmıştır. Daha sonra aydınlanma Çağı düşünürlerinin etkisi ile Fransız İhtilali yaşanmıştır. Bu ihtilalle birlikte tüm dünyaya eşitlik, özgürlük, adalet gibi kavramların yayılmasını sağlamıştır.
- Ülkemizde bilim ve sanat hürriyeti 1982 Anayasası’nın 27. maddesinde yer almıştır. Bu madde şöyledir; herkes, bilim ve sanatı serbestçe öğrenme ve öğretme, açıklama, yayma ve bu alanlarda her türlü araştırma hakkına sahiptir.
Bu sayfamızda 7.sınıf Özgür Düşüncenin Bilime Katkısı Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.