7.SınıfOrtaokulSlaytSlaytlarSosyal Bilgiler

Huzur Demokrasi İle Gelir Slayt

Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi yedinci konusu olan Huzur Demokrasi İle Gelir Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 6. Ünite: Yaşayan Demokrasi konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 5,14 mb olup slayt 36 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.7.6.4. Demokrasinin uygulanma süreçlerinde karşılaşılan sorunları analiz eder. Bu slaytla birlikte demokrasinin uygulanma süreçlerinde karşılaşılan güçlükleri analiz edeceksiniz.
Cumhuriyetin Temel Nitelikleri Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Huzur Demokrasi İle Gelir Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 6. Ünite: Yaşayan Demokrasi  içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki dördüncü konu olan huzur demokrasi ile gelir içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar ulus, ırkçılık ve sosyal sınıftır. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Siyasal denetimin doğrudan doğruya halkın ya da seçtiği temsilcilerin elinde bulunduğu, tüm yurttaşların eşit sayıldığı yönetim biçimine demokrasi denir. Demokrasi, toplumsal ve ekonomik durumu ne olursa olsun tüm yurttaşların eşit sayıldığı yönetim biçimidir. Demokratik ülkelerde halk, çoğunluğun özgürce seçtiği kişiler tarafından yönetilir. Günümüzde demokrasi ile yönetilen pek çok toplumda antidemokratik (demokratik olmayan) uygulamalar söz konusu olabilmektedir.
  • Dünya üzerindeki savaşlar ve doğal afetler, birçok ülkenin vatandaşlarının başka ülkelere sığınmasına neden olmaktadır. Bu konuyla ilgili İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde yer alan maddeyi aktardık.
  • Suriye İç Savaşı ile pek çok Suriyeli, başka ülkelere sığınmak zorunda kalmıştır. Sığınmacılar, sosyal hizmetlerin iyi olduğu demokratik ülkeleri daha fazla tercih ettiler Ancak sığınmacılar hor görülme, dışlanma, kötü muameleye maruz kaldılar. Sığınmacılar, kayıt dışı ve ucuz iş gücü olarak çalıştırıldılar. Yaşadıkları sorunların en çarpıcı özelliği de demokratik ülkelerde antidemokratik muamelelere maruz kalmaları oldu. Ayrıca konu ile ilgili Yunanistan’ın mültecilere karşı davranışlarını aktardık.
  • Gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerden, iş imkânlarının ve yaşam koşullarının daha iyi olduğu demokratik ülkelere çok sayıda insan göç etmektedir. Bu insanlar eğitim hakkı konusunda birçok sıkıntı yaşamaktadır. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde bu konu ile ilgili maddeyi ilettik.
  • Demokratik ülkelere göç eden bu insanlar, çocuklarını iyi bir eğitim almaları için göç ettikleri ülkenin okullarına göndermektedir. Bazı demokratik ülkeler, antidemokratik uygulamalar yaparak göçmen çocukları ilgi ve yetenekleri dışındaki okullara yönlendirmektedir. Bu okullara yönlendirilen göçmen ailelerin çocukları, belli bir süre sonra okulu bırakmakta ve işçi olarak hayatlarını devam ettirmektedir.

Huzur Demokrasi İle Gelir Slayt Diğer Bilgiler

  • Bazı demokratik ülkelerde insanların bazıları eşinden, ailesinden şiddet gördüğünden bazıları da ekonomik sebeplerle sokakta yaşamak zorunda kalmaktadırlar. Evsiz insan sayısının her geçen gün artması, bu ülkelerin sosyal adaletsizliğinin ve antidemokratik uygulamalarının bir göstergesidir.
  • Daha sonra İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde eşitlik ile ilgili olan maddeleri paylaştık. Günümüzde demokrasinin vazgeçilmezlerinden biri de eşitliktir. Köleliğin olduğu dönemlerde açıkça görülen eşitsizlik, kölelik kaktıktan sonra da dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı olarak devam etmektedir. Günümüzde demokratik olarak kabul edilen ülkelerde dahi renginden, ırkından ya da inancından dolayı insanlar, ırkçı muamelelere maruz kalmaktadır. Demokratik ülkelerde bu olumsuzlukların yaşanması, antidemokratik uygulamalara örnek teşkil etmektedir.
  • Demokratik ülkelerde görülen antidemokratik uygulamalardan İslamofobi ile ilgili bilgi verdik.  Ayrıca konuyla ilgili örnek bir haberi paylaştık.
  • Dünyanın yaşanılabilir hâle gelmesi için saygının, eşitliğin, gerçek demokrasinin var olması gerekmektedir. İnsanlar eşit yaratılmıştır. Kimsenin kimseden üstünlüğü yoktur. Demokratik ülkelerin bu bilinçle hareket etmesi ve antidemokratik uygulamaların önüne geçmek için gerekli önlemleri alması gerekmektedir.

Huzur Demokrasi İle Gelir Slayt İle İlgili Ek Bilgiler

  • İnsanlar, bir aile içinde dünyaya gelir, büyür ve kendine ait bir karakter oluşturur. Bu nedenle çocuğun kişilik kazanmasında anne, baba ve diğer aile üyelerinin tutum ve davranışları önemlidir. Demokrasi kültürü açısından bakıldığında ise birey, ailede ne kadar demokratikse toplum hayatında ve devletle ilişkilerinde de o kadar demokratik olur. Ayrıca ailede demokratik uygulamalara farklı örnekler verdik.
  • Bireyin küçük yaşlarda kazandığı demokrasi kültürü, ileriki yaşamında demokratik davranışlar sergilemesinde etkili olmaktadır. Bu sebeple demokrasinin erken yaşlarda ve aile ortamında yaşayarak öğrenilmesi gerekir. Bu konudaki en büyük görev anne ve babaya düşmektedir. Çocuklarının demokrasi kültürü ile yetişmesi konusunda aile bireylerinin konuşmalarını aktardık. Yine ailede demokrasi konusu ile ilgili farklı etkinliklere yer verdik.
  • Bireylere demokrasi bilincinin kazandırılmasında eğitim kurumları da önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle okul ve sınıf yönetiminin, okullardaki öğretim etkinliklerinin yani okul kültürünün demokratik olması gerekmektedir. Ayrıca okuldaki demokratik uygulamalara örnekler verdik.
  • Aile ve okulda kazanılan demokrasi kültürünün toplumda da devam ettirilmesi gerekmektedir. Bireyin toplumda demokrasi kültürüne etkili ve uygun biçimde katılması için bazı değerleri kazanması gerekmektedir. Ayrıca toplumdaki demokratik uygulamalara örnekler verdik.
  • Daha sonra Kamu Denetçiliği Kurumu hakkında bilgi paylaştık. Bir toplumda demokrasi kültürünün yerleşmesi için toplumun bütün üyelerinin eşitliğinin özellikle kadın-erkek eşitliğinin sağlanması gerekmektedir. Türk kadını, tarih boyunca toplumdaki yerini korumuştur ancak Türk kadınının siyasal haklarına kavuşması cumhuriyetten sonra gerçekleşmiştir. ayrıca demokratik uygulamalar sonucunda seçilen Türkiye’nin ilk kadın muhtarı ile ilgili bilgi verdik.

Bu sayfamızda 7.sınıf Huzur Demokrasi İle Gelir Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki  yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

7. sınıfa ait tüm slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!