FizikLiseYıllık PlanYıllık Planlar

Fen Lisesi 9.Sınıf Fizik Yıllık Plan 2023-2024

Bu yazımızda Fen Lisesi 9.Sınıf Fizik Yıllık Plan örneğini paylaşacağız.  Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Fen Lisesi Fizik Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık planı fen lisesi 9.sınıflarda kullanmak üzere siz öğretmenler için hazırladık. Ayrıca fizik dersi bu sınıf düzeyinde iki ders saati okutulmaktadır. Yıllık planın boyutu 35,7 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

Fen Lisesi 9.Sınıf Fizik Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.İndir

 

Fen Lisesi 9.Sınıf Fizik Yıllık Plan Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri

 Sıra Ünite Adı Kazanım Sayısı Ders saati Yüzde %
1 Fizik Bilimine Giriş 4 6 8,3
2 Madde ve Özellikleri 4 8 11,1
3 Hareket ve Kuvvet 11 20 27,8
4 Enerji 8 16 22,3
5 Isı ve Sıcaklık 13 14 19,4
6 Elektrostatik 4 8 11,1
Toplam 44 72 100

 

Fizik Dersi Öğretim Programının Genel Amaçları

Fizik bilimi evrendeki düzen, olaylar ve doğanın işleyişinin anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Fizikteki gelişmelerle birlikte gelişen teknoloji de insanlığın gelişimi ve evrenin anlaşılmasına katkı sağlayacaktır. Fizik Dersi Öğretim Programı hazırlanırken 9 ve 10. sınıflarda matematiksel işlem yoğunluğu asgari düzeyde tutularak günlük hayatla ilişkilendirilmesi sağlanmıştır. Ancak öğrencilerin 9 ve 10. sınıflarda matematiksel işlemlerden çok çevresinde gördüğü olayları fizik kurallarına göre yorumlayarak fiziğin hayatımızdaki yerini fark etmeleri amaçlanmıştır. Ayrıca 11 ve 12. sınıflarda konular daha geniş kapsamlı ve ileri düzeyde ele alınmıştır. Böylece akademik alt yapının hazırlanması amaçlanmıştır.

Fizik Dersi Öğretim Programıyla öğrencilerin;

  1. Fizik biliminin evrendeki olayların anlaşılmasındaki önemini kavramaları,
  2. Bilimsel sorgulamanın doğasını anlamaları,
  3. Bilimin doğası üzerine farkındalık kazanmaları,
  4. Bilimsel süreç becerilerini kullanarak bilimsel bilgi üretmeleri, problem çözmeleri ve bilimsel bilgiyi paylaşmaları,
  5. Deney yaparak veri elde etmeleri, bu verileri kullanarak çıkarım yapmaları, yorumlamaları ve genellemelere ulaşmaları,
  6. Fizik biliminin ilke, prensip ve yöntemlerini günlük hayattaki olay ve/veya durumlarla ilişkilendirmeleri,
  7. Fizik biliminin, toplumsal hayata, ekonomiye ve teknolojiye etkisini fark etmeleri,
  8. Etik ve sosyal etkilerini düşünerek fiziğin uygulamaları ile ilgili bilimsel dayanakları olan kararlar vermeleri,
  9. Bilgi çağının bir gereği olan araştırma, sorgulama, inceleme, eleştirel düşünme becerilerini, hayatın her alanında kullanabilmeleri,
  10. Farklı enerji kaynaklarının kullanımına yönelik sosyobilimsel olaylarla ilgili çıkarımda bulunmaları,
  11. İşlevsel projeler, kapsamlı ve özgün tasarımlar, buluşlar üretebilmeleri,
  12. Fiziğin gelişimine katkıda bulunan bilim insanları hakkında bilgi sahibi olmaları,
  13. Medeniyet tarihimizde öne çıkan düşünür ve bilim insanlarının bilime yön veren fikir ve çalışmalarını yorumlamaları amaçlanmaktadır.

 

Fizik Dersi Öğretim Programının Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

  1. Konular günlük hayatla ilişkilendirilmeniz yararlı olacaktır. Ayrıca problemlerin günlük hayattan seçilmesi kalıcı öğrenmeyi sağlayacaktır.
  2. Programda yer alan kazanımlar esas olmakla birlikte kazanım açıklamalarında yer alan yöntem ve teknikler, öneriler ve sınırlandırmalar dikkate alınmalıdır.
  3. Öğretmenler, dersle ilgili bilgi, beceri, değer ve tutumları öğrencilerine kazandırırken sadece ders kitaplarına bağlı kalmamalıdırlar. Sınıf düzeyi, öğrencilerin ilgi, hazır bulunuşluk düzeyleri, öğrenme stilleri gibi unsurları göz önünde bulundurarak kazanımlarla tutarlı olacak şekilde öğretim materyalleri yapılandırmalı ve kullanmalıdırlar.
  4. Derse ilişkin ön hazırlık gerektiren etkinliklerin hazırlığı okul dışında yapılabilir.
  5. Kazanımlarda geçen deney ve simülasyonlar öğrencilerin akademik yeterliliklerine uygun seçilmelidir. Bu nedenle öğretmen ders öncesinde ilgili deney ve simülasyonlara yönelik literatür taraması yapmalıdır.
  6. Deney ve simülasyon içeren kazanımlarda fiziksel ortamın yetersizliği durumunda öğretmen gösteri deneyi yapmalıdır. Ayrıca konu anlatımında görsel ögelere yer vermelidir.
  7. Fizik konularının sanatsal faaliyetlerle kavratılmalıdır. Örneğin öğrencilerin konuları; resim, karikatür, fıkra, hikâye ve şiirlere dönüştürmesi kalıcı öğrenmeyi sağlayacaktır.
  8. Öğretmen güncel bilimi takip etmeli, alan ile ilgili yeni gelişmeleri öğrencilerle paylaşmaya özen göstermelidir. Güncel bilimin takip edilmesine yönelik öğrencilere süreli yayınlar hakkında bilgi verilebilir.
  9. İlgili kazanımlarda Matematik, Kimya, Biyoloji, Müzik, Resim gibi branş öğretmenleri ile iş birliği yapılmalıdır.
  10. Öğretmen, bilim, toplum, teknoloji, çevre ve ekonomiye katkı sağlayacak projeler üretme konusunda öğrencileri cesaretlendirmelidir. Ayrıca kazanımlarda TÜBİTAK, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansı, KOSGEB projeleri tanıtılmalıdır.
  11. Öğretmen, Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” sözüne vurgu yapmalıdır. Daha sonra Fizik bilimine katkı sağlamış Türk-İslam bilim insanlarının çalışmaları tanıtmalıdır.
  12. Öğretmenler, öğrencilerin sınıf ve laboratuvar ortamında yapılan bilimsel etkinliklerde ihtiyaç duyulan bilgi ve becerilere sahip olduklarından emin olmalıdır. Ayrıca çalışmalar öncesinde, güvenlik kuralları öğrencilere hatırlatılmalıdır.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda Fen Lisesi 9.Sınıf Fizik Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıdaki linkten tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!