Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz Slayt

Bu sayfamızda 5.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi dokuzuncu konusu olan Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 6.Ünite: Güç, Yönetim ve Toplum konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 5.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 16,9 mb olup slayt 37 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Bu slayttaki içeriklerle ilgili yorumlarınızı bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım:  SB.5.6.4. Millî egemenlik ve bağımsızlık sembollerimizden Bayrağımıza ve İstiklâl Marşına değer verir. Bu slaytla birlikte millî egemenlik ve bağımsızlık sembollerimize değer vermeyi öğreneceksiniz.
Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz Slayt

 

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.Ünite: Güç, Yönetim ve Toplum kapsamında yer almaktadır. Bu ünitedeki dördüncü konu olan egemenlik ve bağımsızlık sembollerimiz içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar millî egemenlik, fors bağımsızlık, bayrak, başkent ve anayasadır. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Slaydımıza egemenlik ve bağımsızlık sembollerimiz ile başladık. Bu sembollerimiz; bayrak, milli marş, para, dil, meclis ve başkenttir. Bayrak, bir ülkenin bağımsızlık sembollerindendir. Bizim bayrağımız kırmızı renk üzerine beyaz ay ve yıldızdan oluşan Türk bayrağıdır. Özgürlük ve bağımsızlığımızı bayrağımızla ifade ederiz. Bayramlarda, törenlerde, spor karşılaşmalarında, devlet dairelerinde, sevinçli ve üzüntülü günlerde birlik ve beraberliğimizi anlatmak için caddeleri, iş yerlerini ve evleri bayraklarla süsleriz.
  • Dil, bir ulusun kültürel bağımsızlığının en önemli unsurlarından biridir. Ayrıca millet olabilmede ve ortak kültürün oluşmasında dilimizin önemli bir yeri vardır.
  • İstiklâl Marşı’mız millî egemenlik ve bağımsızlık sembollerimizdendir. İstiklâl Marşı özgürlüğü, bağımsızlığı ve vatan sevgisini ifade eden dizelerle doludur. İstiklâl Marşı’mızı millî bayramlarda, törenlerde, spor karşılaşmalarında vatan ve millet sevgisiyle, hep birlikte okuruz. Millî Mücadele devam ederken bir yarışma düzenlenerek millî marş hazırlanmasına karar verilmiştir. Ancak Mehmet Âkif Ersoy, para ödülü konulduğu için bu yarışmaya katılmak istemedi. Mehmet Âkif, Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey’in teşvikiyle yarışmaya katılmıştır.  Mehmet Âkif tarafından yazılan İstiklâl Marşı, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisinde okunmuştur. Böylece millî marşımız olarak kabul edilmiştir.
  • Milletin egemen olduğu ülkelerde, milletvekilleri mecliste görevlerini yerine getirirler. Ülkemizde milletin temsil edildiği yer, Ankara’daki Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Devletimizin başı cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanı, devletimizi ve milletimizi ülke içinde ve dışında temsil eder. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı forsu ve armasını kullandığını aktardık.

Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz Slayt Diğer Bilgiler

  • Para, bir ülkenin bağımsızlık sembolleri arasında yer alır. Paraların üzerinde o ülkenin birleştirici ve bütünleştirici değerlerine ait resimlere yer verilir. Böylece millî egemenliğin ve ekonomik bağımsızlığın vurgusu yapılmış olur. Ülkemizde kullandığımız paralar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından basılmaktadır. Ülkemizin para birimi Türk Lirası’dır. Daha sonra paramızın ₺ simgesi ile gösterildiğini vurguladık. Ayrıca kâğıt ve madenî paralarımızı yıpratmadan kullanmaya özen göstermemiz gerektiğini vurguladık.
  • Ankara, Kurtuluş Savaşı’nın yönetildiği merkezdir. 27 Aralık 1919 tarihinde Atatürk’ün gelmesiyle şehir gelişmeye başlamış ve 13 Ekim 1923 tarihinde yeni Türk devletinin başkenti olarak ilan edilmiştir.
  • Slaydımızın son bölümünde bağımsızlık ve egemenlik sembollerimiz ile ilgili haberlere yer verdik. Ayrıca konu ile ilgili etkinliklere de slaydımızda yer verdik.

Bu sayfamızda 5.sınıf Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

5. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!