Edebiyat Uygulamaları Yıllık Plan 2024-2025
Bu yazımızda seçmeli Edebiyat Uygulamaları Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Bu yıllık planı hazırlarken Talim Terbiye Başkanlığı tarafından yayınlanan Edebiyat Uygulamaları Dersi Öğretim Programı dikkate aldık.
Edebiyat Uygulamaları I-II-III-IV dersi toplam 14 üniteden oluşmaktadır. Edebiyat Uygulamaları Dersi Öğretim Programı’nda öğrenme-öğretme süreci merkezinde öğrencinin olduğu; öğretmenin yol göstererek ve gerektiğinde müdahale ederek dönütler verdiği; “uygulama öncesi”, “uygulama esnası” ve “uygulama sonrası” adımlarının dikkate alındığı bir bütünsel yapı olarak planlanmıştır. Ancak açıklanan söz konusu adımlar (uygulama öncesi, uygulama esnası ve uygulama sonrası) başlıklarla gösterilmemiştir. Çünkü Edebiyat Uygulamaları Dersi Öğretim Programı’ndaki öğrenme yaşantıları bir çeşit dil uygulamaları sürecidir. Ayrıca her aşamanın birbirinden keskin bir şekilde ayrılması mümkün değildir. Edebiyat Uygulamaları dersi zengin uygulamalarla desteklenmesi hâlinde amacına ulaşabilecek bir derstir. Bu bakımdan her ünitede öğrenci profiline uygun uygulamaların seçilmesi büyük önem taşımaktadır.
1- Edebiyat Uygulamaları 1 indirmek için tıklayınız.
2- Edebiyat Uygulamaları 2 indirmek için tıklayınız.
3- Edebiyat Uygulamaları 3 indirmek için tıklayınız.
4- Edebiyat Uygulamaları 4 indirmek için tıklayınız.
Edebiyat Uygulamaları Yıllık Plan Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzde Oranları
Edebiyat Uygulamaları Dersi Öğretim Programı’nın Amaçları
Bu ders, öğrencilerin 9. sınıftan 12. sınıfa kadar seçmeli olarak alabilecekleri 2 saatlik derstir. Bu dersin öğretim programı ve ilgili Edebiyat Uygulamaları dersi mevcut Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı’nda belirlenen “dil becerilerinin (dinleme, konuşma, okuma, yazma)” çeşitli metin türleri üzerinde gerçekleştirilen uygulamalarını kapsamaktadır. Başka bir ifadeyle üniteler, dilin alımlama ve üretim düzeylerindeki uygulamalara yer vermektedir. Bu uygulamalarda 9. sınıftan 12. sınıfa doğru gelişim aşamaları gözetilmiştir. Ayrıca genel ve temel beceri eğitiminin yanı sıra daha özelleştirilmiş alan içeriklerine de yer verilmiştir. Uygulamalarda ele alınan becerilerin günlük hayatta da kullanılabilir nitelikler taşımasına dikkat edilmiştir.
Bu kapsamda Edebiyat Uygulamaları I üniteleri dinleme, konuşma, okuma, yazma becerilerinin işlevsel olarak nasıl kullanılabileceğine; Edebiyat Uygulamaları II üniteleri anlatım tekniklerine; Edebiyat Uygulamaları III üniteleri metin zenginleştirme ve araştırmaya; Edebiyat Uygulamaları IV üniteleri ise öğrencilerin kültür, değer, bilim ve iletişim çalışmalarına ayrılmıştır.
Bu programla öğrencilerin;
- Metinler aracılığıyla Türkçenin inceliklerini fark etmeleri,
- Millî, manevi, ahlaki, kültürel ve evrensel değerlere yakınlıklarının artması ve bunları daha fazla benimsemeleri,
- Dinleme/izleme, konuşma, okuma ve yazma stratejilerini doğru ve uygun şekilde kullanarak etkili iletişimciler ve etkileşimciler olmaları,
- Metinler aracılığıyla okuma, dinleme/izleme, konuşma ve yazma alanlarında becerilerini geliştirmeleri ve anlama/anlatma yetkinliklerini arttırmaları,
- Çeşitli kaynaklardan elde ettikleri bilgileri; soruları cevaplamak, çözüm önerileri üretmek, bulgularını paylaşmak vb. amaçlar için analiz etmeleri, değerlendirmeleri ve sentezlemeleri,
- Nitelikli edebiyat uygulamaları yapabilmeleri ve edebiyat ürünleri ortaya koymaları amaçlanmaktadır.
Dersin Uygulanmasında Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar
Edebiyat Uygulamaları Dersi Öğretim Programı’nı uygulamadan önce bu öğretim programının genel amaçları ve kapsamı, alan becerileri, öğrenme-öğretme süreci, ölçme ve değerlendirme, öğretim programının uygulamasına ilişkin esaslar, öğretim programının yapısı bölümlerinin incelenerek öğretim programının felsefesi, yapısı, öğrenme-öğretme süreci ve ölçme ve değerlendirme yaklaşımları özümsenmelidir. Öğrenme-öğretme süreci işletilirken program felsefesine uygun hareket edilmelidir.
Bu bağlamda;
- Öğretim programı uygulanırken öğrencilerin tutum ve değerleri kazanmasına özen gösterilmelidir. Tutum ve değerler konuyla bütünleşmiş olarak verilmelidir.
- Öğretim programı uygulanırken mümkün olduğunca teknolojinin de kullanılabileceği ortamlar oluşturulmalıdır.
- Öğrenme hedeflerinin planlanan zamandan erken kazandırılması durumu yaşandığı durumlar olabilmektedir. Böyle bir durumda ilgili becerinin geliştirilmesi için farklı uygulamalar sunulmalıdır.
- Dersin genel eğitim programına transferini sağlamak için öğrenme yaşantılarında farklı disiplin alanlarından örnekler kullanılmalıdır.
- Öğrenme hedeflerinin dışında öğrencilerin ilgilerine bağlı olarak ek bilgi kazandırılması ve becerilerin geliştirilmesine yönelik ek çalışmalar yaptırılabilirsiniz.
- Öğrencilerin günlük yaşamlarıyla ilişkilendirebilecekleri farklı alanlarda uygulamaların seçilmesine özen gösterilmelidir.
Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda Edebiyat Uygulamaları Yıllık Plan örneğini paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.