6.SınıfOrtaokulSlaytSosyal Bilgiler

Demokrasi Her Yerde Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi yedinci konusu olan Demokrasi Her Yerde Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 6.Ünite: Yönetime Katılıyorum konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplam boyutu 11,1 mb olup slayt 30 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.6.4. Toplumsal hayatımızda demokrasinin önemini açıklar. Bu slaytla birlikte toplumsal hayatımızda demokrasinin önemini açıklayacaksınız.
Demokrasi Her Yerde Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Demokrasi Her Yerde Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 6.Ünite: Yönetime Katılıyorum içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki dördüncü konu olan demokrasi her yerde içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar çoğulculuk, katılım, demokrasi ve hukuktur. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Seçimlerde her vatandaşın bir oy kullanma hakkına sahip olması, demokrasinin hangi özelliğini gösterir? Bu soru ile slaydımıza başladık. Daha sonra demokrasi kavramının ne anlama geldiğini açıklamaya çalıştık. Demokrasi, halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimi, halk iradesi demektir. Yani halkın seçtiği yöneticiler aracılığıyla kendi kendisini yönetmesidir.
  • Demokratik yönetimlerde halk, seçimler yoluyla yönetime katılır. Bu seçimler eşit, gizli oy ve açık sayım esasına göre yapılır.
  • Demokratik toplumlarda seçimlerin yanı sıra kişiler, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, medya ve kamuoyu gibi yöntemlerle her zaman söz söyleme hakkına sahiptir.
  • Demokratik yönetimlerde insanların temel hakları güvence altındadır. Demokrasi, kanun ve kuralların bağlayıcı olduğu hukukun üstünlüğü ve çoğunluğun yönetimiyle birlikte azınlığın haklarının da korunması ilkelerine dayanır. Demokratik bir yaşam biçiminde insanlar birbirlerinin haklarına saygı gösterir, kanun ve kurallar çerçevesinde yaşam sürerler.
  • Tarih boyunca Türk devletlerinde demokratik uygulamalar var olagelmiştir. Yöneticilerin yanında bir danışma kurulunun bulunması, insanların değerli ve eşit görülmesi bunlardan bazılarıdır.
  • Demokrasi bilinci ilk olarak toplumun temel taşı olan ailede başlar.
    Anne ve babanın aile veya çocuklarla ilgili kararlarda çocukların fikrini alması ve onlara eşit muamelede bulunması demokratik bir ailede görülen davranışlardandır. Böyle ailelerde anne, baba ve çocuklar birbirlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmektedir.
  • İnsanların aileden sonra demokrasi bilinci kazandığı diğer bir yer de okuldur. Sınıf ortamında öğrencilerin birbirlerinin hakkına saygı göstererek eşit söz hakkı alması ve görüşlerini özgürce ifade etmesi buna örnek olarak verilebilir. Yine okul kulüplerindeki faaliyetlere öğrencilerin etkin katılımı ve okul temsilcisi seçimi okuldaki demokratik ortam için oldukça önemlidir.

Demokrasi Her Yerde Slayt Diğer Bilgiler

  • Demokratik aile ve okul nihayetinde demokratik bir toplumu oluşturur. Demokratik toplumda insanlar sosyal yaşam içerisinde birbirleriyle olan ilişkilerinde hak ve sorumluluk ilkelerine dikkat eder. Böyle toplumlarda insanlar eşit muamele görür ve başkalarının hakkını ihlal etmeden fikirlerini özgürce ifade eder.
  • Anayasa ve yasaların verdiği hak ölçüsünce istediğini yapabilen vatandaşlar, çeşitli yollarla yönetime katılabilir ve seçimlerde oy kullanıp istediği yöneticiyi seçebilir. Ancak demokrasinin insanlara verdiği bu hak ve özgürlükler tarih boyunca birçok kez insanların elinden alınmış veya alınmak istenmiştir. Bunun en son örneği yakın tarihimizde 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan hain darbe ve işgal girişimidir. Ancak milletimiz bu darbe ve işgal girişimine geçit vermemiştir.
  • 15 temmuz darbe girişimi esnasında ülke yönetimine el konulmaya çalışılmıştır. Darbe girişimine kalkışanlar tarafından savaş uçaklarıyla demokrasinin sembolü olan TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Polis Özel Harekat Daire Başkanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü bombalamıştır.
  • Başta TRT olmak üzere medya organları ele geçirilerek halkın haber alma özgürlüğü kısıtlanmaya çalışılmıştır. İstanbul’daki Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ulaşıma kapatılmıştır.. Hatta Boğaziçi Köprüsü’nde darbe girişimine karşı koymaya çalışan vatandaşların üzerine ateş açılmıştır. Ayrıca halkın oylarıyla seçilen yöneticilere suikast girişiminde bulunulmuştur.
  • Ömer Halisdemir 15 Temmuz darbe girişiminin engellenmesinde son derece etkili olmuştur. Darbe girişiminin seyrini değiştirmiş ve darbeye karşı direnişin temsili haline gelmiştir. Ömer Halisdemir, komutanından aldığı talimatı hiç tereddüt etmeden, hayatı pahasına yerine getirmiştir. Vatanı ve demokrasi için hiç çekinmeden canını ortaya koyan Ömer Halisdemir’e teşekkürü borç bilmeliyiz.
  • 15 Temmuz darbe girişimi esnasında 251 vatandaşımız şehit oldu. Darbe girişiminin engellenmesinden sonra o gün, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” olarak ilan edilmiştir. Ayrıca 15 temmuz ile ilgili bir videoyu da slaydımıza ekledik. Böylece demokrasinin önemini bir kez daha ortaya koymaya çalıştık.

Bu sayfamızda 6.sınıf Demokrasi Her Yerde Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!