9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Yıllık Plan 2024-2025
Bu yazımızda ortaöğretim 9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Çerçeve yıllık planı kendi okulunuza göre düzenleyebilirsiniz. Yıllık planımızı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı doğrultusunda paylaştık. Bu yıllık planı lise 9.sınıfta kullanmak üzere siz öğretmenler için paylaştık. Ayrıca Türk Dili ve Edebiyatı dersi bu sınıf düzeyinde beş ders saati okutulmaktadır. Yıllık planın boyutu 47,5 kb olup 28 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Yıllık Plan Tema Dağılımı
Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programının Özel Amaçları
Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı aracılığıyla öğrencilerin edebiyatla tanışmaları, Türk dilinin inceliklerini keşfetmeleri, dil becerilerini etkin kullanmaları, metinlerden hareketle olay ve olgulara eleştirel bir bakış açısıyla bakmaları ve estetik zevk edinmeleri amaçlanmaktadır. Öğrencilerin sadece edebî metinler açısından değil kültürel, toplumsal, tarihî ve felsefi açılardan da donanımlı bireyler olmaları öngörülmektedir. Bu nedenle Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı’nda tematik yaklaşım benimsenerek öğrencilerin edebiyata karşı daha bütüncül bir bakış açısı kazanmaları hedeflenmektedir.
Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı, öğrencilerin edebiyat alanındaki bilgi birikimlerini yapılandırma sürecine odaklanmaktadır. Bu süreç; öğrencilerin yeni metinlerle karşılaşmaları, bu metinler üzerinden düşünme yeteneklerini geliştirmeleri ve edebî kavramları bir araya getirerek bilgiyi inşa etmeleri üzerine kurulmuştur. Program, öğrencilerin edebiyat alanında edindikleri bilgi, beceri ve tutumdan hareketle kendi yeteneklerini keşfetmelerini; bunları, diğer derslerde ve günlük hayatlarında kullanmalarını amaçlamaktadır. Bu bağlamda öğrenciler, çeşitli metinleri anlamlandırmaya ve dilin inceliklerini fark etmeye teşvik edilmektedir. Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı’yla öğrencilerin;
- Dinleme/izleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini etkin bir şekilde kullanmaları,
- Okuduklarından, dinlediklerinden/izlediklerinden hareketle söz varlığını zenginleştirmeleri,
- Okuduklarından, dinlediklerinden/izlediklerinden hareketle sorgulama, yorumlama ve değerlendirme becerilerini geliştirmeleri,
- Okuduklarından, dinlediklerinden/izlediklerinden hareketle millî ve manevi değerleri edinmeleri ve bu değerleri içselleştirerek yaşantılarına taşımaları,
- Okumayı alışkanlığa dönüştürerek etkin okur kimliği edinmeleri,
- Konuşma ve yazma kurallarına uyarak etkili iletişim kurmaları,
- Belirledikleri tür ve içeriklerle ilgili metin oluşturarak yazılı ürünler ortaya koymayı alışkanlık hâline getirmeleri,
- Belirledikleri tür ve içeriklerle ilgili sözlü ürünler ortaya koymayı alışkanlık hâline getirmeleri,
- Kültürel, bilimsel ve sanatsal etkinlikleri dinleme/izleme zevki ve alışkanlığı kazanmaları,
- Çoklu medya kaynaklarından ve basılı materyallerden amacına uygun bilgiye erişip bu bilgiyi kullanmaları,
- Sanatsal değerleri fark edip estetik zevk geliştirmeleri,
- Türk ve dünya edebiyatından metin örnekleri inceleyerek evrensel farkındalığını geliştirmeleri,
- Türk kültürü ve diğer kültürler arasında ilişki kurarak kültürel duyarlılık geliştirmeleri amaçlanmaktadır.
Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programının Uygulanmasına İlişkin Esaslar
- Program; alan becerileri, kavramsal beceriler, eğilimler, programlar arası bileşenler (sosyal-duygusal öğrenme becerileri, değerler, okuryazarlık becerileri), disiplinler arası ilişkiler, beceriler arası ilişkiler, içerik çerçevesi, anahtar kavramlar, öğrenme kanıtları, öğrenme-öğretme yaşantıları (temel kabuller, ön değerlendirme süreci, köprü kurma, öğrenme-öğretme uygulamaları), farklılaştırma (zenginleştirme, destekleme) ve öğretmen yansıtmaları göz önünde bulundurularak hazırlandığı için öğrenme çıktıları temalarda belirtilen sarmallık ve ardışıklık ilkeleri doğrultusunda ele alınmalıdır.
- Üç aşamadan oluşan köprü kurmanın ilk aşamasında temanın işlenmesini kolaylaştıracak ön bilgiler vermelisiniz. İkinci aşamasında öğrenme-öğretme uygulamalarında yapılacaklar özetlemelisiniz. Son aşamasında ise öğrencinin bu tema aracılığı ile geliştireceği bilgi ve becerileri Türk dili ve edebiyatı dersinin hangi temasında ön bilgi olarak ele alabileceği ya da hangi disipline aktaracağı ve özellikle yaşamında hangi alanlarda kullanabileceği belirlenmelidir.
- Programda dört temel dil becerisi odağa alındığından özellikle okuma ve dinleme/izleme becerisi, dil unsurlarının (söz varlığı, dil yapısı gibi) kullanıldığı öğrenme alanı olarak ele alınmalıdır. Ayrıca bu becerilerde edinilenlerin edebiyat atölyesinde konuşma ve yazma becerilerinin kullanımıyla anlatıma dönüşmesi sağlamalısınız. Öğrencilerin edebiyat atölyesi bölümünde ortaya koydukları ürünleri paylaşmaları teşvik edilmelidir. Genel ağda ve dijital platformlarda yapılan paylaşımlarda başta EBA olmak üzere güvenilir adresler tercih edilmelidir.
- Her temada 2 okuma ve 1 dinleme/izleme metni ele alınacak ve bu metinlerin tahlili yapılacaktır. Belirlenen metinler tahlil edilirken sürece katkı sunması için “ara metinler” kullanılacaktır. Ara metin vurgusu olmayan temalarda da öğrencinin içerikle ilişkili ara metinlerle metinler arası ilişki kurması sağlanmalıdır. Metinler aracılığıyla kültürel etkileşim sağlanırken derinlemesine bir edebiyat tarihine girilmemelidir. Edebiyat tarihi ve türleri, dersin tamamlayıcı ögeleri olarak kullanmalısınız. Bununla birlikte öğrencileri, metinlerin yazıldığı bağlamların önemini kavramaya teşvik etmelisiniz.
- Metin tahlili sırasında bilim ve sanat disiplinlerinin yöntem ve teknikleri kullanılmalı; böylece öğrenciler, becerileri günlük yaşamla ilişkilendirmelidir. Metinler, disiplinler arası bir bakış açısıyla ele alınmalıdır.
Dersin Öğretim Programının Uygulanmasına İlişkin Diğer Esaslar
- Temalarda okunması gereken metinlerin tamamı (tam metin) esas alınarak metin tahlili gerçekleştirilir. Ancak ders kitabında roman, tiyatro, gezi yazısı, destan, makale gibi uzun metinlerin tamamına yer verilmez. Bu metinlerin temanın içeriğine uygun bölümleri alıntılanmalı, uzun metinler kısaltılmak suretiyle ders kitabında verilmelidir.
- Değerler, belirlenen metinlere ve ders işleniş sürecine göre sunmalısınız. Ayrıca öğrencilerin bu değerleri içselleştirerek günlük hayata aktarmalarını sağlamalısınız. Bunun için öğrenciye metin tahlili sürecinde fark ettiği değeri, temanın içeriğiyle uyumlu olarak, edebiyat atölyesinde uygulama fırsatı sağlanmalıdır. Değerler eğitimi çerçevesinde dinî ve millî bayramlar, Gaziler Günü, Atatürk Haftası, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü, Kızılay Haftası, Yeşilay Haftası, İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü gibi millî ve manevi değerler açısından önem taşıyan belirli gün ve haftalara yönelik çalışmalar yapılarak toplumu birleştiren hususlara dikkat çekilmelidir.
- Programda belirlenen tema ve öğrenme çıktıları ihtiyaç ve işlev temelli olarak ele almalısınız. Metinlerde geçen dil işlevleri, dil yapılarıyla ilişkilendirilerek ele almalısınız. Bu bağlamda dil yapıları, metinlerin anlamına katkıları ve işlevleri bakımından ele almalısınız.
- Metin tahlili ve edebiyat atölyesinde öğrenme çıktılarında yer alan süreç bileşenlerinin hepsi işletilmelidir. Ancak süreç bileşenlerinin altında yer alan hedeflerden hangisi işlenilen metinle ilgiliyse onun kullanımı esas alınmalıdır.
- Tüm sınıf düzeylerinde her dönem iki, öğretim yılı boyunca dört eser okutmalısınız. Ancak okunacak eserleri yaygın türler arasından seçmelisiniz. Ayrıca bir eleştirel film analizi yapılması beklenmektedir. Okunacak eserlerin ve izlenecek filmlerin belirlenmesinde programda yer alan metin seçimi ölçütleri dikkate alınmalıdır. Söz konusu eserlerin seçiminde telif hakları ve kişisel verilerin korunmasıyla ilgili hususlara özen gösterilmelidir.
Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 9.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıdaki linkten tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.