Tefsir Dersi Yıllık Plan 2024-2025
Bu yazımızda Anadolu İmam Hatip Lisesi Tefsir Dersi Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Bu yıllık plan Din Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından çerçeve olarak paylaşılmıştır. Bu nedenle yıllık planı kendi okulunuzun şartlarına göre tekrar düzenleyebilirsiniz. Yıllık planı Din Öğretim Genel Müdürlüğünün yayınladığı Tefsir Dersi Öğretim Programı doğrultusunda paylaştık. Bu yıllık planı İmam Hatip Lisesinde 11.sınıfta kullanmak üzere siz öğretmenler için paylaştık. Ayrıca Tefsir dersi bu sınıf düzeyinde haftada 2 ders saati okutulmaktadır. Bunun yanında bu ders meslek dersleri bölümünde yer almaktadır. Yıllık planın boyutu 39,3 kb olup 6 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
Tefsir Dersi Yıllık Plan Tema, Kazanım Sayısı ve Ders Saati Tablosu
Tefsir Dersi Öğretim Programının Genel Amaçları
Öncelikle tefsirin anlamı, Allah’ın (c.c.) muradını, beşerin idraki oranında ortaya koymaya çalışmaktadır. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’in anlaşılmasını hedefleyen ve bununla ilgili yöntem ve teknikleri ortaya koyan ilim dalıdır.
Tefsir, Kur’an-ı Kerim’i sistematik bir şekilde yorumlayarak diğer dinî ilimlere kaynaklık etmektedir. Bu bakımdan İslam dininin anlaşılması için geliştirilmiş disiplinler arasında tefsirin ayrıcalıklı bir yeri bulunmaktadır.
Kur’an-ı Kerim’in doğru anlaşılabilmesi için Peygamberimizin sünneti, sahabenin Kur’an’ı anlama biçimi, vahyin indiği dönemin tarihî şartları ile Arapçanın özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Tefsir ilmi, bunları yerine getirerek ayetlerin anlamlarını doğru bir şekilde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Müslümanlar, tefsir ilminin ortaya koyduğu veriler sayesinde Kur’an-ı Kerim’i daha kolay anlama ve içselleştirme imkânı bulmaktadır.
Tefsir Dersi Öğretim Programı ile Anadolu imam hatip lisesi öğrencilerinin İslam kültürünün önemli bir unsurunu oluşturan tefsir geleneğinden yararlanarak Kur’an-ı Kerim’i tanımaları ve anlamaları için gereken temel becerileri kazanmaları, ayrıca diğer dinî ilimleri de daha iyi kavramaları hedeflenmiştir.
Tefsir Dersi Öğretim Programı beş ünite olarak yapılandırılmıştır. Bu dersin öğretim programı ile öğrencilerin;
- Kur’an-ı Kerim’in okunması, anlaşılması ve kendisiyle amel edilmesi gereken bir kitap olduğunu kavraması,
- Kur’an-ı Kerim’in indiği tarihî ve sosyolojik zemini tanıması,
- Kur’an-ı Kerim’in ana konularını açıklaması,
- Tefsirin, Kur’an-ı Kerim’i açıklayan ve yorumlayan bir disiplin olduğunu kavraması,
- Tefsir kaynaklarından yararlanma yöntemini kavraması,
- Tefsir ilmi ile diğer temel İslami ve beşerî bilimler arasında ilişki kurması,
- Kur’an-ı Kerim’in ilke ve değerleriyle hayatına yön vermesi amaçlanmaktadır.
Dersin Öğretim Programının Uygulanmasına Yönelik Açıklamalar
- Tefsir dersinde konu ve kazanımlar; öğrencilerin Kur’an’ı bütüncül olarak kavramalarına ve Kur’an merkezli bir bakış açısı geliştirmelerine yönelik etkinliklerle desteklenmelidir.
- Öğretim Program’ındaki alana özgü kelime, kavram ve tamlamaların yazım ve telaffuzunda “TDK Yazım ve İmla Kılavuzu” esas alınır. Ancak yazım ve telaffuzda tutarlılığı gözetmek kaydıyla Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) yazım ve imlası da tercih edilebilir.
- Tefsir dersinde Kur’an-ı Kerim’in ana konularının daha iyi kavranabilmesi için Peygamberimizin sünneti, sahabenin Kur’an’ı anlama biçimi, vahyin indiği dönemin tarihî şartları, Arap filolojisinin özellikleri ile beşerî bilimlerin ortaya koyduğu verilerden faydalanılmalıdır.
- Tefsir dersinde, öğrencilerin Kur’an-ı Kerim’den kendi düzeylerine göre yorumlamaya yönelik etkinlikler yapmalısınız. Bu etkinliklerde tefsir geleneğinin (Taberî, İbni Kesir, Zemahşerî, Razî, Kurtubî, Âlûsi, Celaleyn, Fi Zilali’l-Kur’an, Safvetü’t-Tefasir gibi) birikimlerinden yararlanmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca temel tefsir kaynakları öğrencilere tanıtılmalıdır.
- Tefsir metinlerine yönelik etkinliklerde önce öğretmenin gözetiminde ayet/surelerin mealleri, sonra da yorumları yapılmalıdır. Etkinliklerden önce öğrencilerden, farklı tefsirlerden söz konusu ayet/sureler ile ilgili araştırma yaparak gelmeleri istenmelidir.
- Ders kitabı/eğitim materyali aşağıdaki tabloda verilen ölçülere göre hazırlanmalıdır.
Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda Tefsir Dersi Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıdaki linkten tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.