Tarih Dersi 9.Sınıf 1.Dönem 1.Yazılı 2024-2025
Dersicerik.com olarak sizler için yeni içerikler hazırlamaya devam ediyoruz. Bu serimizde farklı derslere ait yazılı sorularını ve cevap anahtarını word formatında paylaşıyoruz. Bu yazımızda Tarih Dersi 9.Sınıf 1.Dönem 1.Yazılı soruları ve cevap anahtarı yer almaktadır. Yazılıda toplam 10 tane açık uçlu yani klasik soru yer almaktadır. Yazılı birinci ünite olan Geçmişin İnşa Sürecinde Tarih konularının bir çoğunu kapsamaktadır. Aşağıdaki linklerden yazılı sorularına ve cevap anahtarına ulaşabilirsiniz. Yazılıda hatalı gördüğünüz soruları bize bildirirseniz en kısa sürede düzeltme yapılacaktır. Faydalı olması temennisiyle iyi çalışmalar dilerim.
Yazılıda Yer Alan Öğrenme Çıktıları:
- TAR.9.1.1. Tarih öğrenmenin bireye ve topluma faydalarını yorumlayabilme
- TAR.9.1.2. Tarihin doğasını farklı kaynaklar üzerinden inceleyebilme
- TAR.9.1.3. Tarihsel bilginin üretim sürecini çözümleyebilme
Aşağıdaki indirmek için tıkla yazan görselden yazılı sorularını indirebilirsiniz.
Cevap anahtarı için aşağıdaki görsele tıklayınız.
Tarih Dersi 9.Sınıf 1.Dönem 1.Yazılı Soruları Konuları
1.ÜNİTE: GEÇMİŞİN İNŞA SÜRECİNDE TARİH
- Tarih Öğrenmenin Faydaları
- Tarihin Doğası
- Tarihsel Bilginin Üretim Süreci
Şimdi sizlere yazılıda yer alan konularla ilgili kısa bir bilgilendirme yapacağız. Millî bilinç, bir milletin birliğinden ve ortak duygusundan kaynaklanan duygu ve düşüncelerin idrak edilmesi yoluyla kazanılır. Vatan sevgisi, bayrak sevgisi, bağımsızlık, millî mücadele, cesaret, dayanışma, kahramanlık, fedakârlık gibi unsurlar da millî bilincin geliştirilmesine önemli katkı sağlar. Aynı ülkü etrafında birleşen, her türlü tehdit ve tehlike karşısında bir araya gelmeyi başaran toplumlar, sevinçlerini ve gururlarını da birlikte yaşar ve toplumsal aidiyet duygusunu canlı tutar.
Mustafa Kemal Atatürk, vatan topraklarını koruma konusunda büyük gayret göstermiş ve toprakların sadece güç ve silahla değil, düşünce ve millî bilinç yoluyla da korunacağını ifade etmiştir. Bu konuda “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.” ve “Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize görecekleri tahsilin hududu ne olursa olsun, en evvel ve her şeyden evvel Türkiye’nin istiklaline, kendi benliğine, millî geleneklerine düşman olan unsurlarla mücadele etmek lüzumu öğretilmelidir.” diyen Atatürk, gençlerin millî tarih ve kültür bilincine sahip bireyler olarak yetiştirilmesi gerektiğini vurgulamıştır.
Tarih, tarihçilerin kanıtlara ve belgelere dayanarak yeniden kurmaya ve şekillendirmeye çalıştıkları geçmişin kurgusu ve eldeki belgelerle ortaya konan geçmişin yansımasıdır. Bir başka deyişle tarih, geçmiş yaşantıların bugünü anlamak ve geleceğe yön vermek amacıyla anlaşılabilir ve anlatılabilir bir forma dönüştürülmesidir.
Tarihçiler, araştırmalarını kendi yaşadıkları dönemde yaptıkları için geçmişi yorumlamaz. Bunun aksine geçmişten artakalan ve günümüze ulaşabilen izleri yorumlar. Bu nedenle tarih disiplini, tarihçilerin bakış açılarıyla ortaya konan soruların cevaplarını yansıtır.
Bu sayfamızda Tarih Dersi Yazılı Sorularını ve Cevap Anahtarını paylaştık. Gelecek yazılarımızda görüşmek dileğiyle iyi çalışmalar dilerim.
Tüm derslerin yazılı sorularına ve cevap anahtarına ulaşmak için tıklayınız.