Geçmişten Günümüze Üretim Araçları Slayt
Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin on dokuzuncu konusu olan Geçmişten Günümüze Üretim Araçları Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 5. Ünite: Ekonomi ve Sosyal Hayat konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 4,90 mb olup slayt 39 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.
Slaytta yer alan kazanım: SB.7.5.2. Üretim teknolojisindeki gelişmelerin sosyal ve ekonomik hayata etkilerini değerlendirir. Bu slaytla birlikte üretim teknolojisindeki gelişmelerin sosyal ve ekonomik hayata etkilerini değerlendireceksiniz.
Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
Geçmişten Günümüze Üretim Araçları Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler
Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 5. Ünite: Ekonomi ve Sosyal Hayat içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ikinci konu olan geçmişten günümüze üretim araçları içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar teknoloji ve ekonomidir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;
- İnsanoğlu yetenekleri sayesinde doğayı kısa sürede kontrol altına almıştır. İnsanlar, her dönem hayatlarını kolaylaştırıcı alet ve makineler yapmıştır. Böylece insanlar üretimde teknolojik gelişmelerin olmasına katkı sağlamıştır.
- 1700’lü yılların başlarında insanlar köylerde tarım ile uğraşmaktaydı. Tarlalarda insan ve hayvan gücüne dayalı bir üretim vardı. Tarlalardaki ürünler basit makineler ile ürün hâline getirilmekteydi. Ayrıca ürünlerin bir yerden başka bir yere ulaşması ise aylarca sürebiliyordu.
- Avrupa’da XVIII. yüzyılın sonlarına doğru üretimde hızlı bir değişim yaşanmıştır.. Basit makineler yerine üretimi hızlandırıcı makineler icat edilmiştir. İlk olarak İngiltere’de başlayan bu değişim, pamuklu dokuma alanında gerçekleşmiştir. Bu alanda XVIII. yüzyılın en önemli icadı, John Kay’in yaptığı “Uçan Mekik” adlı dokuma tezgahı olmuştur. Bu icat sayesinde dokuma hızı artmıştır. Dokuma alanındaki bu ilerleme, iplik üretiminde yeni makinelerin icadını sağlamıştır. Çıkrık makinesinin icadı ile iplik üretimi hızlanmıştır. Böylece bir kişi aynı anda birden fazla makara ipliği üretimi yapmaktaydı.
- Dokuma alanındaki değişim başka sanayi dallarının gelişmesini de sağladı. Üretimde teknolojinin yaygın kullanılmasını başlatan bu döneme Sanayi İnkılabı denildi. Ayrıca Sanayi İnkılabı’nın İngiltere’de başladığını slaydımızda vurguladık.
- Sanayi İnkılabı’ndan önce üretim, kas gücünün yanı sıra su ve rüzgâr gücüyle yapılıyordu. Bu nedenle atölyeler su kaynaklarına yakın yerlere kuruluyordu. James Watt tarafından geliştirilen buhar makinesi, su ve rüzgâr enerjisiyle çalışan makinelerin kullanımını azalttı.
- Buhar makinelerinin yaygınlaşması, kömür madenine duyulan ihtiyacı arttırmıştır. Yine o dönemde sanayinin en önemli ham madde demirdi. Makinelerin yapımı için demir madeni kullanılıyordu. Kömür, demir sanayisi için de önemli bir enerji kaynağıydı.
Geçmişten Günümüze Üretim Araçları Slayt Diğer Bilgiler
- Önceleri ürünleri taşıma işi at arabası ve su kanallarıyla yapılıyordu. Buhar makinesi ulaşım ve taşımacılıkta yeni gelişmeleri sağlamıştır. Lokomotif ve gemilerde buhar makinesinin kullanımı ulaşımı kolaylaştırdı. Ayrıca denizaşırı ticaretin gelişmesinde buharlı gemilerin katkısı büyük olmuştur.
- 1802’de Richard Trevithick tarafından icat edilen buharlı lokomotif, insan ve yük taşımacılığını hızlandırmıştır. 1800’lerin başında Robert Fulton tarafından yapılan buharlı gemi öne çıkan icatlar arasındadır.
- İngiltere’de sanayide başlayan değişim diğer Avrupa ülkelerine yayıldı. Ancak Sanayi İnkılabı birçok insanın hayat şartlarını iyileştirirken birtakım sorunların da temelini oluşturmuştur. Sanayi Devrimi ile köylerden fabrikaların kurulduğu şehirlere hızla göç yaşanmıştır.. Konut ihtiyacı ve sağlık sorunları ortaya çıktı. Şehirlerdeki salgın hastalıklar sonucu binlerce insan hayatını kaybetti.
- Fabrikalarda, kadın ve erkekler hatta çocuklar ağır şartlarda ve uzun süreli mesailerle çalışıyordu. Fabrikalarda ağır şartlarda çalışan insanlar, işçi sınıfının temelini oluşturmuştur. Daha sonra işçi sendikalarının kurulmasıyla çalışma koşullarında iyileşmeler yaşanmıştır. Ayrıca çıkarılan yasalarla birlikte çocuk işçi çalıştırılması yasaklanmıştır.
- Günümüzde üretim teknolojisindeki gelişmeler hayatımızın hızla değişmesini sağlamıştır. Üretimde yaşanan gelişmeler, insanların daha kaliteli bir yaşam sürmesine katkı sağlamıştır. Örneğin sağlık alanında yaşanan gelişmeler sayesinde ortalama insan ömrü uzamıştır.
- Eğitimde teknoloji kullanımına duyulan ihtiyacın artması sonucu ülkeler de sosyal ve kültürel yönden güçlenmek için eğitimde teknolojiyi destekleyici yatırımlar yapmıştır. Örneğin eğitimde akıllı tahta, tablet, yapay zeka vb. kullanımı gibi.
- Günümüzde tarımsal üretimde modern makinelerin yaygınlaşması, üretimde verimin artmasını sağlamıştır. Aynı zamanda ürünlerin bir yerden başka bir yere taşınması, ulaşım ağlarındaki gelişmeler sayesinde hızlanmıştır. Ülkelerin kara, deniz, demir ve hava yollarındaki gelişmeler üretim ekonomisine katkı sağlamıştır.
- Üretim teknolojisindeki gelişmeler hayatımızı olumlu yönde etkilediği gibi hayatımıza birtakım olumsuzlukları da getirmiştir. Bu olumsuzluklardan bazıları şöyledir; çevre kirliliği, trafik sorunu, hızlı nüfus artışı, çarpık kentleşme, tarlaların azalması ve ormanların azalmasıdır.
Bu sayfamızda 7.sınıf Geçmişten Günümüze Üretim Araçları Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.