Dinler Tarihi Dersi Yıllık Plan 2024-2025
Bu yazımızda Anadolu İmam Hatip Lisesi Dinler Tarihi Dersi Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Bu yıllık plan Din Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından çerçeve olarak paylaşılmıştır. Bu nedenle yıllık planı kendi okulunuzun şartlarına göre tekrar düzenleyebilirsiniz. Yıllık planı Din Öğretim Genel Müdürlüğünün yayınladığı Dinler Tarihi Dersi Öğretim Programı doğrultusunda paylaştık. Bu yıllık planı İmam Hatip Lisesinde 12.sınıfta kullanmak üzere siz öğretmenler için paylaştık. Ayrıca Dinler Tarihi dersi bu sınıf düzeyinde haftada 2 ders saati okutulmaktadır. Bunun yanında bu ders meslek dersleri bölümünde yer almaktadır. Yıllık planın boyutu 38,5 kb olup 6 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
Dinler Tarihi Dersi Yıllık Plan Tema, Kazanım Sayısı ve Ders Saati Tablosu
Dinler Tarihi Dersi Öğretim Programının Genel Amaçları
Kültürler arası etkileşimin hızlandığı günümüzde diğer dinler hakkında bilgi sahibi olmak büyük önem arz etmektedir. Din hizmeti verecek olanların da genel kültüre ilave olarak dünya üzerinde yaşayan belli başlı dinleri tanıma ihtiyacı bulunmaktadır. Bu ihtiyacı en verimli şekilde karşılayacak olan ders, Dinler Tarihi dersidir.
Dinler Tarihi dersi, din görevlileri için hem genel kültür hem de mesleki açıdan önem arz etmektedir. Günümüzde iletişim ve ulaşım imkânlarının gelişmesi, farklı din mensuplarının ve kültürlerinin bir araya gelme ve karşılaşma ihtimallerini artırmıştır. Hatta kültürler iç içe yaşamaktadır. Bu durumda, toplumu din konusunda aydınlatma görevini yerine getirecek ve din hizmeti sunacak olanların İslam dışındaki dinler hakkında yeterli bilgi edinmeleri gerekmektedir.
Dinler Tarihi; dinlerin inanç, ibadet ve ahlaki yönlerini, metodu ve amacı gereği objektif olarak ele almayı, dinî fenomenleri deskriptif (betimleyici) yöntemle tanıtmayı amaçlayan bir bilim dalıdır.
Dersin Öğretim Programı; Anadolu imam hatip lisesi öğrencilerinin fenomolojik (olgusal) yaklaşımla dinlerin inanç, ibadet ve ahlaki yönlerini tanımalarını, birlikte yaşama kültürü kazanmalarını ve kendi inançlarını içselleştirmelerini hedeflemektedir.
Dersin Öğretim Programı beş üniteden oluşmaktadır. Dinler Tarihi Dersi Öğretim Programı ile öğrencilerin;
- Dinler Tarihi dersinin önemi, yöntemi ve amacını kavraması.
- Din kavramı ve dinler hakkında bilgi sahibi olması,
- İslam’ın diğer dinler arasındaki yeri ve önemini kavraması,
- Dinleri, ortaya çıktığı ve yayıldığı coğrafi bölgelere göre tasnif etmesi,
- Dinleri temel özelliklerine göre (inanç, ibadet, ahlaki öğretiler, semboller vb.) tanıması,
- Türkiye’deki dinleri ve dinî grupları tanıması,
- Farklı din mensuplarıyla sağlıklı iletişim kurma ve birlikte yaşama becerisi kazanması,
- İstismarcı dinî akım ve anlayışları tanıması amaçlanmaktadır.
Dinler Tarihi Dersi Öğretim Programının Uygulanmasına Yönelik Açıklamalar
- Dinler Tarihi dersinde konu ve kazanımlar; öğrencilerin fenomolojik (olgusal) yaklaşımla dinleri genel özellikleri ile tanımalarını, diğer dinlerle ilgili temel bilgileri öğrenmelerini destekleyecek etkinliklerle işlenmelidir.
- Öğretim Program’ındaki alana özgü kelime, kavram ve tamlamaların yazım ve telaffuzunda “TDK Yazım ve İmla Kılavuzu” esas alınmaktadır. Ancak yazım ve telaffuzda tutarlılığı gözetmek kaydıyla Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) yazım ve imlası da tercih edilebilir.
- Dinler Tarihi dersinde; dinler, kendi metinleri esas alınarak işlenmelidir.
- Ders kitabı/eğitim materyali aşağıdaki tabloda verilen ölçülere göre hazırlanmalıdır.
Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda Dinler Tarihi Dersi Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıdaki linkten tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz.