Birinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler Günlük Plan
Yazımızda ortaöğretim matematik dersi 9. sınıf Birinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler Günlük Plan dosyasını paylaştık. Bu ders planını word formatında sizlere ulaştırıyoruz. Ayrıca bu günlük plan dosyasını kendi okulunuzdaki öğrencilerin durumuna göre düzenleyebilirsiniz. Paylaştığımız bu günlük plan 4 sayfadan oluşmakta olup 952 kb boyutundadır. Planla ilgili aşağıda ayrıntılı bilgi verilmiştir. Bu günlük planı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.
Kazanım: 9.3.3.2. Birinci dereceden bir bilinmeyenli denklem ve eşitsizliklerin çözüm kümelerini bulur.
Günlük planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
Birinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler Günlük Plan İçeriği Hakkında Bilgiler
Bu günlük plan 9.Sınıf Denklem ve Eşitsizlikler öğrenme alanında yer almaktadır. Yıllık plana göre 28 Kasım – 2 Aralık 2022 tarihleri arasında 3 ders saatinde kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Ders planı içeriği ile ilgili diğer bilgiler şöyledir:
- İçerisinde en az bir tane değişken bulunduran iki niceliğin birbirine eşitliğine denklem denir. Daha sonra birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemin ne demek olduğunu aktardık. Ayrıca a ve b ye denklemin katsayıları, x e değişken adı verilir. Denklemin derecesi değişkeninin kuvvetine göre değişmektedir.
- Denklemin kökü kavramının ne anlama geldiğini aktardık. Kökün kümesine de çözüm kümesi adı verildiğini ve “ÇK” ile gösterildiğini yazdık. Denklem çözümünden elde edilen kök ya da kökler, üzerinde çalışılan sayı kümesinin bir elemanı değilse denklemin çözüm kümesinin elemanı değildir.
- Bir denklemin çözümünden elde edilen kök ya da kökler denklemin ilk hâlinde yerine yazıldığında denklemi doğrulamalıdır. Bu işleme sağlama adı verilir. Denklemi sağlamayan sayılar çözüm kümesine alınmaz. Bir denklemin değişkeni herhangi bir sembol olarak verilebilir. Bu durumda
diğer semboller birer sabit sayı olarak düşünülür. - Günlük planın devamında iki niceliğin birbirinden küçük ya da büyük olma durumunu belirten bağıntılara eşitsizlik adı verildiğini söyledik. Ayrıca eşitsizlikler taraf tarafa toplanırken sınır noktalarının her ikisi de dâhil ise toplamları da elde edilen yeni eşitsizliğe dâhil edilmesi gerektiğini aktardık. Yine diğer durumlarda ise toplama dâhil edilmediğini vurguladık.
- Bir eşitsizliğin her iki tarafı aynı pozitif gerçek sayı ile çarpılır ya da bölünürse eşitsizlik yön değiştirmez. Ancak bir eşitsizliğin her iki tarafı aynı negatif gerçek sayı ile çarpılır ya da bölünürse eşitsizlik yön değiştirir. Ayrıca iki eşitsizliğin taraf tarafa toplanması işleminde eşitsizlik yönlerinin aynı olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir.
Bu yazımızda sizlerle matematik dersi 9.sınıf Birinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler Günlük Plan dosyasını paylaştık. Ayrıca matematik dersi 9.sınıf diğer günlük planlara ulaşmak için aşağıda yer alan linke tıklayınız.