Yazarlık ve Yazma Becerileri Yıllık Plan 2022-2023

YAZARLIK ve YAZMA BECERİLERİ DERSİ YILLIK PLAN 2022-2023
(ORTAOKUL 5, 6, 7 veya 8. SINIFLAR)

Bu yazımızda Seçmeli Yazarlık ve Yazma Becerileri Yıllık Plan örneğini paylaşacağız.  Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan ortaokul 5, 6, 7 veya 8. sınıflarda kullanılabilir. Bu sınıflardan herhangi birinde öğrenciler dersi her yıl alabilir. Yani ortaokul boyunca her yıl bu ders seçilebilir. Yazarlık ve Yazma Becerileri dersi haftada 2 ders saati okutulmaktadır. Yıllık planın boyutu 29 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

 

Yazarlık ve Yazma Becerileri Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

 

Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Öğretim Programı Yeterlilik Adları, Kazanımlar, Öngörülen Ders Saati ve Yüzdeleri

Yeterlilik Sırası Yeterlilik Adı Kazanım Sayısı Ders Saati Süre Oranı % 
1 Hazırlık 8 19 26
2 Planlama 4 9 13
3 Geliştirme 8 19 26
4 Düzeltme 6 14 19
5 Sunum 5 11 16
Toplam 31 72 100

 

Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Öğretim Programının Özel Amaçları

  • Türkçeyi, yazma kurallarına uygun olarak bilinçli, doğru ve özenli kullanmalarını sağlamak.
  • Duygu, düşünce, hayal ve izlenimlerini yazılı olarak anlatma becerilerini ve alışkanlıklarını geliştirmek.
  • Bilimsel, yapıcı, eleştirel ve yenilikçi düşünme; tahmin etme, sıralama, sınıflama, sorgulama, ilişki kurma, anlama, değerlendirme, karar verme ve ürüne dönüştürme becerilerini geliştirmek.
  • Yazma etkinlikleri ile söz varlığını zenginleştirmek; Türkçeyi bilinçli ve estetik kullanmalarını sağlamak.
  • Grup çalışmaları ile iletişim kurma, iş birliği yapma, paylaşma ve girişimcilik gibi sosyal becerilerini geliştirmek.
  • Basılı materyaller ile çoklu medya kaynaklarından bilgiye erişme ve seçme, bilgiyi kullanma ve yeniden dönüştürme becerilerini geliştirmek.
  • Milli, manevi, ahlaki, tarihi, kültürel, sosyal, estetik ve sanatsal değerlere önem vermelerini sağlamak; milli ve evrensel duygu ve düşüncelerini güçlendirmektir.

 

Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Öğretim Programı Değerleri

Adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik.

 

Dersin İşlenişinde Dikkat Edilecek Hususlardan Bazıları

Yazarlık ve Yazma Becerileri dersi süreç odaklı bir değerlendirmeyi esas almaktadır. Süreç temelli yazma modeli beş aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar arası geçişler doğrusal ilerlemez. Örneğin; Planlama ve geliştirme aşamalarını tamamlamak ve sağlamlaştırmak için tekrar hazırlık aşamasına dönülebilir. Yazılı anlatım çalışması birkaç taslaktan sonra tamamlanır.

Yazma etkinlikleri sınıf seviyesine uygun olarak seçilmelidir. Öğrencilerin sınıfına göre 6 ila 12 kelimelik cümleler seçilebilir. Bu derste kullanılacak yazma etkinlikleri öğrencilerin ilgisini çekecek nitelikte olmalıdır. Ayrıca öğretmenin de sınıfta kolay bir şekilde uygulayacağı nitelikte olmalıdır. Etkinlikler öğrencilerde karşılaştırma, düşünme, bir araya getirme gibi becerileri kazandıracak şekilde olmalıdır. Ayrıca yazılı anlatım çalışmalarını geliştirme ve düzeltme aşamalarında öz, akran ve grupla değerlendirme etkinliklerine yer verilmelidir.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!