Vergilerimiz Kazançlarımızdır Slayt

Bu sayfamızda 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi birinci konusu olan Vergilerimiz Kazançlarımızdır Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 5.Ünite: Üretiyorum, Tüketiyorum, Bilinçliyim konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış sorulara da slaytımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 4,57 mb olup slayt 30 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı  bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.

Slaytta yer alan kazanım: SB.6.5.4. Vatandaşlık sorumluluğu ve ülke ekonomisine katkısı açısından vergi vermenin gereğini ve önemini savunur. Bu slaytla birlikte vatandaşlık sorumluluğu ve ülke ekonomisine katkısı açısından vergi vermenin gereğini ve önemini savunacaksınız.

Vergilerimiz Kazançlarımızdır Slayt

 

Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

Online Slayt

 

Vergilerimiz Kazançlarımızdır Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler

Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 6.sınıf 5.Ünite: Üretiyorum, Tüketiyorum, Bilinçliyim içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki dördüncü konu olan yatırım ve pazarlama içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar ham madde, yatırım, sermaye ve girişimcidir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;

  • Devletimizin bize sunduğu hizmetler hangileridir? Bu hizmetleri sunarken hangi kaynaklardan yararlanmaktadır? slaydımıza bu sorularla başladık. Daha sonra vergi kavramının tanımını yaptık. Çalışan ve maddi geliri olan vatandaşların gelirlerinin bir kısmını devlete vermelerine vergi denir. Ayrıca çalışan her vatandaş geliri oranında vergi vermek zorundadır. Anayasamızın 73. maddesinde bu hak ve görev düzenlenmiştir.
  • Toplu yaşamın gereği olarak bazı ortak ihtiyaçlarımız vardır. Bu ihtiyaçları karşılamak için devletin yaptığı yatırımlara kamu hizmeti denir. Devlet tarafından sunulan her hizmetin bir bedeli vardır
    ve bunu karşılayacak para da sınırlıdır. Devlet, kamu hizmetlerini gerçekleştirebilmek için kamu kaynaklarını kullanır. Ancak bu hizmetlerin sağlıklı yürütülmesi ve devamlılığının sağlanabilmesi için vergi geliri devlet için önemlidir.
  • Tarihin her döneminde devletin eğitim, güvenlik, sağlık ve ulaşım gibi kamu hizmetleri için maddi kaynağa ihtiyacı olmuştur. Bu maddi kaynağı ise vergilerle sağlamıştır. İlk çağ medeniyetlerinden Sümerlilere baktığımızda şehrin ortak ihtiyacını karşılayabilmek için kazançlarının bir bölümünü vergi olarak vermişlerdir. Ayrıca Osmanlı Dönemi’nde de Osman Gazi “Her kim pazarda satış yapıp para kazanırsa bunun iki akçasını versin, satamazsa bir şey vermesin…” fermanıyla ilk vergi uygulamasını başlatmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Dönemi’nde de 23 Nisan 1920’de açılan TBMM’de kabul edilen ilk kanun, vergi kanunu olmuştur. Geçmişten günümüze vergi, tarihimizde güçlü bir ekonomi ve güçlü bir devlet için önemli bir unsurdur.
  • Vergi vermek bir vatandaşlık görevidir. Çünkü devlet, vergi gelirleri ile vatandaşlarına yol, köprü, baraj, hastane, okul yaptırır; suyumuzun ve elektriğimizin evlerimize ulaşmasını sağlar. Güçlü bir ülke olmanın yolu güçlü bir ekonomiye sahip olmaktan geçer. Bu ekonomik gücün önemli bir bölümü de vatandaşların ödediği vergilerden oluşmaktadır. Bunun için bütün vatandaşların bu bilinçte olması ve vergisini düzenli ödemesi gerekmektedir.

Vergilerimiz Kazançlarımızdır Slayt İle İlgili Diğer Bilgiler

Her vatandaş aslında alışveriş yaparken vergi vermiş olmaktadır. Ancak herhangi bir alışverişte mutlaka fatura veya fiş almalıyız. Böylece;

  • Ödediğimiz verginin kamu hazinesine aktarılmasını sağlamış oluruz.
  • Bu işlemlerin kayıt altına alınmasını ve vergilendirilmesini sağlamış oluruz.
  • Kamu hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülmesine katkı sağlamış oluruz.
  • Bir tüketici olarak haklarımızı kullanmamız gerektiğinde elimizde geçerli bir belge olur.
  • En önemlisi vatandaşlık görevimizi yerine getirmiş oluruz.
  • Alışverişlerimizde fiş ya da fatura almadığımızda, tüketici olarak sahip olduğumuz hakkımızı kullanmamış ve görevimizi yapmamış oluruz. Alışveriş sonrasında fiş ya da fatura alamadığımızda ise Alo Maliye 189 telefon hattını aramalıyız. Böylece sorumlu bir vatandaş olarak görevimizi yerine getirmiş oluruz.

Bu sayfamızda 6.sınıf Vergilerimiz Kazançlarımızdır Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı renkle gösterilen yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz.

6. sınıfa ait diğer slaytlara ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!