Atatürk ve Demokrasi Slayt
Bu sayfamızda 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersinin yirmi beşinci konusu olan Atatürk ve Demokrasi Slayt dosyasını paylaşacağız. Bu slayt 6. Ünite: Yaşayan Demokrasi konuları arasında yer almaktadır. Slaydımızı 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı içeriğinden yararlanarak özenle hazırladık. Slaydımızı hazırlarken farklı görsellerden ve şekillerden yararlandık. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan çıkmış soruları da slaydımızda yer verdik. Ayrıca slaydımızın sonuna ölçme ve değerlendirme kısmı ekledik. Bu kısımda boşluk doldurma, doğru-yanlış ve çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Slaydımızın toplum boyutu 3,45 mb olup slayt 30 sayfadan oluşmaktadır. Slaydımızı aşağıda yer alan linkten indirebilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyoruz, iyi çalışmalar dilerim.
Slaytta yer alan kazanım: SB.7.6.2. Atatürk’ün Türk demokrasisinin gelişimine katkılarını açıklar.
Bu slaytla birlikte Atatürk’ün Türk demokrasisinin gelişimine katkılarını açıklayacaksınız.
Slaydı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
Atatürk ve Demokrasi Slayt İçeriği Hakkında Bilgiler
Slaydımız Sosyal Bilgiler dersi 7.sınıf 6. Ünite: Yaşayan Demokrasi içerisinde yer almaktadır. Bu ünitedeki ikinci konu olan Atatürk ve demokrasi içerisinde yer almaktadır. Slaytta yer alan anahtar kavramlar millî egemenlik, kongre, siyasi parti, iktidar partisi ve muhalefet partisidir. Slaydımızın içeriğinde aşağıdaki konular yer almaktadır;
- Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ve devletin cumhuriyet rejimini tercih etmesinde Atatürk’ün rolü tartışılmaz bir gerçektir. Mustafa Kemal Atatürk’ün demokrasi ve cumhuriyet fikrini benimsemesinde çocukluğundan itibaren yaşadığı çevre ve kitaplarını okuduğu düşünürlerin önemli etkisi olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, askerlik görevine başladıktan sonra da vatanın kurtuluşu için çözüm yolları aramıştır. Ayrıca devletin kurtuluş yolunun cumhuriyet olduğunu söylemekten çekinmemiştir.
- Osmanlı Devleti, ülke için çok ağır şartlar içeren Mondros Ateşkes Antlaşması’nı imzalayarak I. Dünya Savaşı’ndan çekilmiştir. İtilaf Devletleri ve Osmanlı Devleti’ndeki azınlıklar, bu antlaşmayı fırsat bilerek ülkemizi paylaşmaya ve işgal etmeye başlamıştır.
- Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi olan Millî Mücadele’yi başlatmıştır.
- Mustafa Kemal Atatürk, Millî Mücadele’nin hazırlık aşamasında kongreler yaparak komutanlar ve halkın alınan kararlara katılımını sağlamıştır. Bu kongrelerden en önemlisi 4-11 Eylül 1919’da toplanan Sivas Kongresi’dir. Bu kongrede millî cemiyetler birleştirilerek millî birliğin sağlanması yönünde önemli bir adım atıldı.
- Anadolu’da Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde yürütülen çalışmalar, sonuç vermeye başlamış, bu çalışmalar sayesinde İstanbul’da millî iradeyi temsil eden Son Osmanlı Mebusan Meclisi açılmıştır. Osmanlı Mebusan Meclisi, tüm baskılara rağmen Türklerin barış şartlarını içeren ve Türk sınırlarını çizen Misakımilli’yi kabul etmiştir. Misakımilli, ulusal iradenin baskı altında bile hiçbir güce boyun eğmeyeceğini tüm dünyaya göstermesi açısından çok önemlidir.
Atatürk ve Demokrasi Slayt Diğer Bilgiler
- Misakımilli’nin kabulünden sonra 16 Mart 1920’de İstanbul, İtilaf Devletleri tarafından resmen işgal edilmiş, meclis kuşatılarak çok sayıda milletvekili tutuklanmış ve Osmanlı Mebusan Meclisi kapatılmıştır. Bu durum karşısında Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’da meclisin toplanması için çalışmalar başlatmıştır. Ülke genelinde yapılan seçimlerden sonra 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da çalışmalarına başlayan Büyük Millet Meclisi, tarihimizdeki ilk millî meclis olmuştur.
- Büyük Millet Meclisi, Millî Mücadele’yi yürütmüş ve 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanması ile bağımsızlık kazanılmıştır. Lozan Antlaşması’ndan önce meclis, 1 Kasım 1922’de saltanat kaldırılmıştır. Böylece millî egemenlik yolunda çok önemli bir adım daha atmıştır.
- Millî Mücadele’nin sona ermesiyle I. TBMM görevini tamamlamış ve yeni milletvekillerinden oluşan bir meclisin kurulması için ülke genelinde seçimler yapılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, II. TBMM seçimlerinden sonra 9 Eylül 1923’te yeni Türk Devleti’nin ilk siyasi partisi olan Halk Fırkasını kurmuştur.
- II. Meclisin hükûmet başkanı Fethi Bey ve bakanları, 27 Ekim 1923 tarihinde istifa etmiş, istifalar sonrasında Bakanlar Kurulu oluşturulamamıştır. Bu olaylar üzerine Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin kurulma vaktinin geldiğine karar vermiştir.
- 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyet ilan edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olarak Mustafa Kemal Atatürk seçilmiştir. Saltanatın kaldırılması sonrasında ortaya çıkan devletin yönetim şekli ve devlet başkanlığı sorunları cumhuriyetin ilanı ile çözülmüştür.
- Cumhuriyetin ilanından sonra, hükûmetin uygulamalarından memnun olmayan bazı milletvekilleri, meclisin tek siyasi partisi Cumhuriyet Halk Fırkasından ayrılarak Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasını kurmuştur. Cumhuriyet Halk Fırkasına muhalif bir partinin çıkması Mustafa Kemal Atatürk’ü hiç rahatsız etmemiştir çünkü O, demokratik bir düzenin kurulmasını istemiştir.
- 1929’da başlayan dünyadaki ekonomik bunalım, Türkiye’yi de olumsuz etkilemiştir. Bazı milletvekilleri Türkiye’de yaşanan ekonomik bunalımdan, hükûmetin ekonomi politikalarını sorumlu tutmuştur. Bu düşünceyi savunanların başında eski başbakanlardan Fethi Okyar ile Celal Bayar gelmektedir.
Atatürk ve Demokrasi Slayt Hakkında Bilgilerin Devamı
- Mustafa Kemal Atatürk, farklı görüşlerin meclise yansıtılmasının ülke için faydalı olacağını düşünmektedir. Fethi Okyar’a, “Bir parti kur, başına geç ve düşüncelerini mecliste savun.” demiştir. Fethi Okyar, Mustafa Kemal Atatürk’ün de teşviki ile çalışmalara başlamıştır. Böylece Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci muhalefet partisi olan Serbest Cumhuriyet Fırkasını kurmuştur.
- Serbest Cumhuriyet Fırkasının çalışmaları bir süre sonra farklı bir hâl almaya başlamıştır. Bazı kişilerin, halkı inkılaplar aleyhine kışkırtması ile olaylar cumhuriyet karşıtı gösterilere dönüşmüştür. Bu durumdan rahatsız olan Fethi Okyar, kendi isteği ile partisini kapatmıştır. Serbest Cumhuriyet Fırkasının kapatılması ile Atatürk Dönemi’nde başka parti kurulmamıştır. Çok partili demokratik hayata geçişe kadar Cumhuriyet Halk Fırkası ülkeyi tek başına yönetmiştir.
- Mustafa Kemal Atatürk, hayatı boyunca demokrasinin gelişmesi için çaba göstermiştir. Mustafa Kemal Atatürk, demokrasinin sadece ülke yönetimi ve siyasette uygulanmasının yeterli olmayacağını savunmuştur. Bu nedenle insan hak ve özgürlüklerinin toplumun her kesimine eşit şekilde uygulanması gerektiğini düşünmüştür.
- Cumhuriyetin ilanından sonra çıkarılan Tevhid-i Tedrisat kanunu çıkarılmıştır. Bu kanundan sonra Medeni Kanun çıkarılmıştır. Böylece Türk kadınına ekonomik, sosyal ve kültürel alanda birçok hak tanınmıştır. Ayrıca kadınlara 1930 yılında belediye seçimlerine katılma hakkı verilmiştir. Daha sonra 1933 yılında muhtar seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Son olarak 1934 yılında milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiştir.
Bu sayfamızda 7.sınıf Atatürk ve Demokrasi Slayt dosyasını sizlerle paylaştık. Aşağıdaki yazıya tıklayarak diğer slaytlara ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.