FizikLiseYıllık PlanYıllık Planlar

9.Sınıf Fizik Yıllık Plan 2024-2025

Bu yazımızda ortaöğretim 9.Sınıf Fizik Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Çerçeve yıllık planı kendi okulunuza göre düzenleyebilirsiniz. Yıllık planımızı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Fizik Dersi Öğretim Programı doğrultusunda paylaştık. Bu yıllık planı lise 9.sınıfta kullanmak üzere siz öğretmenler için paylaştık. Ayrıca fizik dersi bu sınıf düzeyinde iki ders saati okutulmaktadır. Yıllık planın boyutu 41,4 kb olup 18 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

9.Sınıf Fizik Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.İndir

 

 

9.Sınıf Fizik Yıllık Plan Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri

9.Sınıf Fizik Yıllık Plan

 

Fizik Dersi Öğretim Programının Özel Amaçları

  1. Fizik bilimine ilgi duymaları ve fizik bilimi ile ilişkili bilimsel bilgiyi keşfetmeye istekli olmaları,
  2. Fizik uygulamalarında sorumluluk almaları, zihnen ve bedenen aktif olmaları,
  3. Bilimsel muhakemenin ve sorgulamanın doğasını anlamaları,
  4. Dünyayı bilimsel, etik ve sosyal açıdan değerlendirmeleri ve faaliyetlerinin kendisine, çevresine, Türkiye ve dünya üzerindeki etkisine ilişkin sorumluluk geliştirmeleri,
  5. Bilimsel dayanakları olan kararlar vermeleri,
  6. Bilimi ve bilimin etkileri sonucu ortaya çıkan teknolojiyi takip etmeleri,
  7. Bilginin ve üretilen teknolojinin toplumların gelişmesine sağladığı katkıları fark etmeleri,
  8. Fizik bilimine özgü alan becerilerini ve kavramsal becerileri kullanarak bilimsel bilgi üretmeleri ve problemleri çözmeleri,
  9. Alana özgü uygulamalarda fikirlerine ve zihinsel faaliyetlerine bilimsel bakış açısı ile yön vermeleri,
  10. Araştırma ve sorgulamaya dayalı fikirler üretmeleri,
  11. Düşüncelerini alana özgü terimler kullanarak bilimsel kural, teori ve yasalarla, gerektiğinde farklı disiplinleri de dikkate alarak ifade etmeleri,
  12. Araştırma, inceleme, eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme becerilerini her alanda kullanabilmeleri,
  13. Kariyer planlamalarında Türkiye’nin kalkınma planlarını dikkate almaları,
  14. Fizik bilimine katkı sağlayan bilim insanlarının çalışmalarını yorumlamaları,
  15. Özgün projeler, tasarımlar ve buluşlar üretebilmeleri amaçlanmaktadır.

 

Fizik Dersi Öğretim Programının Uygulanmasında Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

  • Programın ön değerlendirme aşamasında, öğretmenler öğrencilerin hazır bulunuşluk durumunu değerlendirmeli ve bu ön bilgilere sahip olma durumlarını gözden geçirip yeni öğrenilecek konuya temel teşkil eden bilgi eksiklikleri giderilmelidir. Ayrıca, hız ve sürat, sıcaklık ve ısı gibi kavram yanılgıları olan durumlar tespit edilmeli yeni konu öğrenimi öncesinde bu yanılgıların giderildiğinden emin olunmalıdır.
  • Programda yer alan öğrenme-öğretme yaşantıları; öğrencilere bütüncül bir bakış açısı kazandıran, kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesine hizmet eden, farklı öğretim yöntem ve tekniklerini işe koşan, disiplinler arası ilişkileri görmeyi kolaylaştıran, kapsamlı bir çerçevede sunulmuştur.
  • Öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri ve öğrenme profilleri göz önünde bulundurularak öğrenme çıktılarıyla tutarlı olan farklı öğretim materyalleri (bilgi notu, sunum, etkinlik, çalışma yaprakları, okuma parçaları vb.) yapılandırılmalı ve kullanılmalıdır. Öğretim materyalleri hazırlanırken zümre öğretmenleriyle ve diğer branşlarda çalışan öğretmenlerle iş birliği yapılmalıdır.
  • Fizik Dersi Öğretim Programı’nda fizik bilimine katkı sağlayan önemli kişilere vurgu yapılmaktadır. Bu kişilerin fizik bilimine yaptıkları katkılar ve ortaya koydukları eserler üzerinde durulmalıdır.
  • Fizik Dersi Öğretim Programı’nda öğrencilerin fizik bilimine ilişkin bilgilere kendilerinin ulaşmasını sağlamalısınız. Ayrıca bilgileri kullanmaları ile deneyime dayalı olarak anlamlı bir şekilde yapılandırmaları anlayışı benimsenmiştir. Bu sebeple, beceri odaklı öğrenme çıktılarının kazanılmasını sağlayacak buluş yoluyla öğretim stratejisini kullanabilirsiniz. Yine aktif öğretim yöntem ve teknikleri işe koşulmalı; yöntem ve materyal çeşitliliğine önem verilmeli; bilimsel gözlem, deney ve bilimsel çıkarım yapma, tümevarımsal akıl yürütme gibi fen bilimleri alan becerilerine dayalı öğrenme çıktıları için gereken zaman ve uygun öğrenme ortamları sağlanmalıdır.
  • Fen bilimlerinde kazandırılması amaçlanan alan becerileri, kavramsal beceriler ve üst düzey düşünme becerileri; fen bilimlerine uygun STEM, 5E, probleme dayalı öğrenme, argümantasyona dayalı öğrenme vb. model, yöntem ve tekniklerle programın yapısına uygun şekilde öğrenme-öğretme uygulamalarına yansıtılmalıdır.
  • Programın öğrenme-öğretme yaşantıları öğretmenlere kılavuzluk etmesi açısından bir örnek niteliği taşımaktadır. Öğretmen ünitenin öğrenme çıktılarını kazandırmaya yönelik programın öğretim yaklaşım ve esaslarına uygun farklı öğretim strateji, yöntem ve teknikleri ile öğretim materyalleri işe koşabilir.

 

Öğretim Programının Uygulanmasında Dikkat Edeceğiniz Diğer Hususlar
  • Fizik bilimi konuları günlük hayatla ilişkilendirerek anlatmanız daha verimli olacaktır. Yine öğrencilerin günlük hayatta karşılaşabilecekleri olaylar üzerinden aktarmak daha faydalı olacaktır. Böylece öğrenciler öğrendikleri fizik konularını hayatlarına transfer edeceklerdir.
  • Fizik Dersi Öğretim Programı kapsamında öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenmelerine olanak sağlamak önemlidir. Bu doğrultuda derslerde uygulamalara, deneylere ve laboratuvar çalışmalarına yer vermeniz çok faydalı olacaktır. Okul dışı öğrenme ortamları olarak bilim sanat merkezleri, bilim müzeleri vb. yerlerden azami derecede yararlanabilirsiniz. Ayrıca dijital öğrenme ortamları olarak simülasyon, animasyon ve video gibi görsel araçlardan yararlanmaya özen göstermelisiniz.
  • Deney koşullarının sağlanamadığı durumlarda çevrim içi veya çevrim dışı simülasyon programlarından faydalanabilirsiniz. Bunun yanında hazır veri setlerinden de yararlanarak ilgili öğrenme çıktılarının kazanımını sağlayabilirsiniz.
  • Öğretim materyali hazırlama ve derse hazırlıklı gelmenin öğretmenin asli görevleri arasında olduğu unutulmamalıdır. Öğretmenler; fizik dersiyle ilgili bilgi, beceri, değer ve tutumları kazandırırken sadece ders kitaplarına bağlı kalmamalıdır.
  • Öğretmenler, öğrencilerin sınıf ve laboratuvar ortamında yapılan bilimsel etkinliklerde ihtiyaç duyulan bilgi ve becerilere sahip olduklarından emin olmalıdır. Çalışmalar öncesinde güvenlik kuralları hatırlatılmalıdır. Öğrencileri herkesin güvenliği ile ilgili sorumluluk alma konusunda teşvik etmeli ve uyarmalısınız.
  • Öğrenme-öğretme yaşantılarında fizik dersinin diğer derslerle ilişkilendirilmesine önem vermelisiniz. Ayrıca öğrenme çıktılarında yer verilen fen bilimleri alan becerilerinin ve kavramsal becerilerin etkinliklerle ve performans görevleri ile işe koşulmasına önem vermelisiniz.
  • Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” sözüne vurgu yaparak geçmişten bugüne fizik biliminin gelişimine katkı sağlamış Farabi, İbni Sina, Cezeri, Feza Gürsey, Asım Orhan Barut gibi Türk-İslam dünyasından düşünürlerin ve bilim insanlarının çalışmalarının tanıtılması sağlanarak millî kültür ve değerlerin gelişimi desteklenmelidir.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 9.Sınıf Fizik Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıdaki linkten tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!