Halk KültürüOrtaokul

6.Sınıf Halk Kültürü Yıllık Plan 2023-2024

HALK KÜLTÜRÜ DERSİ
6.SINIF
YILLIK PLAN 2023-2024

Bu yazımızda Seçmeli 6.Sınıf Halk Kültürü Yıllık Plan örneğini paylaşacağız.  Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Halk Kültürü Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık plan ortaokul ve imam hatip ortaokullarında 5, 6, 7 veya 8. sınıflarda kullanılabilir. Bu sınıflardan herhangi birinde öğrenciler dersi her yıl seçebilir. Halk Kültürü dersi ortaokullarda haftada 2 ders saati okutulmaktadır. İmam hatip ortaokullarında ise 5, 6 ve 7.sınıfta 1 saat, 8.sınıfta 1 veya 2 saat olarak seçilebilir. Yıllık planın boyutu 29 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

 

5.Sınıf Halk Kültürü Yıllık Plan

 

 

Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız. İndir

 

 

6.Sınıf Halk Kültürü Dersi Öğretim Programı Öğrenme Alanları, Kazanımlar, Öngörülen Ders Saati ve Yüzdeleri

No Öğrenme Alanları Kazanım Sayısı Ders Saati Süre Oranı % 
1 Sözlü Anlatımlar 6 14 19
2 Gösteri Sanatları 8 24 34
3 Toplumsal Uygulamalar 2 6 8
4 Halk Bilgisi 4 13 18
5 El Sanatları Geleneği 3 9 13
6 Somut Olmayan Kültürel Mirası Koruma 2 6 8
 Toplam 25 72 100

 

 

Halk Kültürü Dersi Öğretim Programının Özel Amaçları

  • Kültür ve halk kültürü arasındaki ilişkiyi kavramlarını sağlamak.
  • Halk kültürü içinde farklı dönem ve mekânlarda yaşanan toplumsal uygulamalar arasındaki benzerlik ve farklılıkları belirleyerek değişim ve sürekliliği algılamalarını sağlamak.
  • Halk kültürü içinde sözlü anlatımların yerini ve önemini fark etmelerini sağlamak.
  • Halk kültürü içinde halkın ürettiği bilgileri ve bilgi üretme alanlarını (halk bilgisini) eleştirel bakış açısıyla düşünmelerini sağlamak.
  • Halk kültürü içinde halk sanatlarının yerini ve önemini fark etmelerini sağlamak.
  • Gösteri sanatlarının halk kültürü içindeki yerini ve günümüzdeki biçimlerini belirlemelerini sağlamak.
  • Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından 2006 yılında taraf olunan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nde tanımlanan kültürel mirasın korunması, aktarılması, yaşatılması ve geliştirilmesi gerekliliğini fark etmelerini sağlamak.
  • Halk kültürünün ögelerini benimsemesini ve her fırsatta benimsetmeye çalışmalarını sağlamak.

 

Halk Kültürü Dersi Öğretim Programın Temel Becerileri

Bu dersle birlikte öğrencilerde on kök değere ek olarak şu değerlere yer verilmiştir: Aile birliğine önem verme, alçak gönüllülük, çalışkanlık, dayanışma, duyarlılık, estetik, güven, merhamet, vefa, paylaşma, tasarruf, misafirperverlik.

 

Dersin İşlenişinde Dikkat Edilecek Hususlardan Bazıları

Halk kültürü dersi işlenirken yörenin yerel kültürünün özellikleri dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra dersin genel amaçları ve kazanımları göz önünde bulundurulmalıdır. Ders işlenirken öğrencilerin öğrenme stilleri, ilgi ve ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır.  Öğretmenin derste sadece bilgi aktarması doğru değildir.  Öğretmen, öğrencilerin gözlem ve araştırma yapmalarına, bulgular arasında anlamsal ilişki kurmalarına yardımcı olmalıdır.

Halk kültürü dersi öğrenme alanları Sosyal Bilgiler, Türkçe, Görsel Sanatlar, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi ve Spor gibi derslerle de ilişkilendirilerek çok yönlü olarak işlenmelidir. Bayram, şenlik ve kutlama gibi önemli olaylar dikkate alınmalıdır. Ayrıca belirli gün ve haftalarda öğrencilerin sosyal ve kültürel katılım becerisine katkı sağlamak için çabalanmalıdır.

Bu derste en kalıcı öğrenmelerin gerçekleşeceği mekanlara gezi düzenlenmelidir. Müze, fuar, sergi vb. yerlere inceleme gezileri yapılarak öğrencilerde daha kalıcı öğrenmeler gerçekleşecektir. Ancak gezi yapılamayacak durumlarda fotoğraf, film, benzeşim programları kullanılmalıdır. Ayrıca çoklu ortam araçlarını, internet ağlarını, akıllı tahtayı etkin biçimde kullanmak faydalı olur. Böylece öğrencilerde görsel ve işitsel olarak daha kalıcı öğrenmeler gerçekleştirebiliriz.

Halk kültürü dersinde ülkemizin farklı yörelerine ait kültür özelliklerini içeren ifadelere yer verilmiştir. Ancak ders sırasında okulun ve yerleşim biriminin özellikleri dikkate alınmalıdır.

Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 6.Sınıf Halk Kültürü Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!