11.Sınıf Osmanlı Türkçesi Yıllık Plan 2024-2025
ORTAÖĞRETİM 11.SINIF OSMANLI TÜRKÇESİ DERSİ YILLIK PLAN 2024-2025
Bu yazımızda ortaöğretim 11.Sınıf Osmanlı Türkçesi Yıllık Plan örneğini paylaşacağız. Yıllık planımızı hazırlarken Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan Osmanlı Türkçesi Dersi Öğretim Programı dikkate alınmıştır. Bu yıllık planı lise 11.sınıfta kullanmak üzere siz öğretmenler için hazırladık. Osmanlı Türkçesi dersi haftada iki ders saati okutulmaktadır. Yıllık planın boyutu 36,6 kb olup 10 sayfadan oluşmaktadır. Bu yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Yıllık planı indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
Osmanlı Türkçesi Dersi Öğretim Programı 11.Sınıf Ünite Adı, Kazanım Sayısı, Ders Saati ve Yüzdeleri
Osmanlı Türkçesi Dersi Öğretim Programının Genel Amaçları
Bu programla öğrencilerin;
- Türkçenin tarihî seyri içerisinde Osmanlı Türkçesinin yeri ve önemi hakkında bilgi sahibi
olmaları, - Osmanlı Türkçesinin birlik ve beraberliği sağlayıcı bir unsur olduğunu kavramaları,
- Osmanlı Türkçesinin dilimiz ve milletimiz açısından önemini kavramaları,
- Osmanlı Türkçesi okuma kurallarını ses, kelime, kelime grubu, cümle ve metin düzeyinde
uygulamaları, - Osmanlı Türkçesinin kendine özgü ses, yapı ve anlam özelliklerini kavramaları,
- Osmanlı Türkçesiyle yazılmış eserleri tanımaları, okumaları ve anlamaları,
- Türkçeyi doğru ve güzel kullanmada Osmanlı Türkçesinin rolünü açıklamaları,
- Osmanlı Türkçesiyle harf, kelime ve cümle düzeyinde yazmaları,
- Osmanlı Türkçesiyle yazılmış metinleri okuyarak kelime hazinelerini zenginleştirmeleri,
- Hat çeşitlerini ve hat sanatını tanımaları,
- Osmanlı Türkçesi alfabesinin estetik yönünü keşfetmeleri,
- Osmanlı Türkçesinin günümüze taşıdığı büyük kültür mirasını sahiplenmeleri,
- Osmanlı Türkçesinin; millî, manevi ve kültürel değerlerin aktarılmasındaki önemini kavramaları,
- Osmanlı Türkçesi ile ilgili kavramları doğru ve yerinde kullanmaları,
- Türkçe-Arapça-Farsça ilişkisini kavramaları,
- Osmanlı Türkçesinin medeniyetimize etkilerini kavramaları,
- Osmanlı Türkçesini öğrenmeye istekli olmaları amaçlanmaktadır.
Osmanlı Türkçesi Dersi Öğretim Programın Uygulanmasına İlişkin Açıklamalar
Osmanlı Türkçesi Dersi Öğretim Programı’nın uygularken dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir:
- Osmanlı Türkçesi Dersi Öğretim Programı, Osmanlı Türkçesi Dersinin seçmeli ders olarak okutulduğu okul türlerinde 10. sınıf Temel Seviye, 11. sınıf Orta Seviye ve 12. sınıf İleri Seviye kabul edilerek uygulanmalıdır. Seçmeli ders olarak okutulduğu durumlarda; ders, hangi sınıf düzeyinde alınırsa alınsın, Osmanlı Türkçesi öğretimine Temel Seviyeden başlanmalı ve program, bu aşamalılık gözetilerek uygulanmalıdır.
- Programın amacına ulaşabilmesi ve öğrencilere programda belirtilen beceri ve değerlerin kazandırılabilmesi için öğretme-öğrenme sürecinde kullanılacak etkinlikler tasarlanırken çevre etkenleri, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyi, ilgi, kabiliyet ve ihtiyaçları dikkate alınmalıdır. Ayrıca farklı zekâ türlerine sahip öğrencilerin olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
- Konu anlatımında görsel materyallere yer vermelisiniz. Ayrıca bilgi ve iletişim teknolojileri de etkin olarak kullanmalısınız.
- Öğretme-öğrenme sürecinde öğrencilerin merak ve istek duygularını harekete geçirmek gerekir. Bu nedenle ilgi çekici, özendirici, mizahi (belgesel, karikatür, fıkra, oyun vb.) etkinlikler ve eğitim materyalleri kullanılmalıdır.
- Yazdıklarını ve okuduklarını çevresindekilerle paylaşmak, yaptıklarını sergilemek, bilişim teknolojilerini kullanarak çeşitli ürünler ortaya koymak; çevredeki cami, çeşme, mezar taşı kitabelerinin fotoğrafını çekip bunları değerlendirmek gibi etkinliklere yer verilmelidir.
- Ünite sonlarında -yapısı gereği 5. üniteler hariç-, ünite konularını destekleyen okuma metinleri yer verilmelidir. Veya ünitede anlatılanları uygulamaya yönelik cümle ve metin düzeyinde örneklere yer verilmelidir. Ancak bu örneklerin sadece o aşamaya kadar aktarılan konu ve kuralları içermesine özen gösterilmelidir.
- Öğrencilerin Osmanlı Türkçesi ürünlerini yerinde görmelerini sağlamak amacıyla -varsa- yakın çevredeki mekânlara (arşiv, kütüphane, mezarlık, müze, cami, çeşme vb.) ziyaret gerçekleştirilmelidir.
- Osmanlı Türkçesiyle yazılmış eserlere her an ulaşılamayacağı göz önünde bulundurularak ders kitabının sonunda, edinilen becerilerin pekiştirilmesini sağlamak amacıyla çok sayıda etkinliğe ve programda belirtilen niteliklere sahip okuma metinlerine/materyallerine yer verilmelidir.
- Konu ve kazanımlarla ilişkilendirilerek Osmanlı Türkçesini öğrenmenin kolay olduğunu sezdirilmelidir. Bu amaçla öğrencileri öğrenmeye istekli hâle getirebilecek bilgi, çalışma ve etkinliklere yer verilmelidir.
Ders İşlerken Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar
- Ders işlenişinde, Arapça ve Farsça unsurlara ilişkin ilk okumalar öğretmen rehberliğinde yapılmalıdır. Ayrıca gerektiği zaman Türkçe-Arapça-Farsça karşılaştırmalarına yer verilmelidir. Bu karşılaştırmalar yapılırken Türkçeden, Arapça ve Farsçaya geçen unsurlara da değinilmelidir. Bu noktada Arapça ve Farsça asıllı unsurlar konusuna ilk defa değinildiğinde öğrencilerin hazır bulunuşlukları dikkate alarak harekeleri tanıtabilirsiniz.
- Arapça ve Farsça haricindeki dillerden Türkçeye geçen kelimelerin, Türkçedeki telaffuzu esas alınarak yazılıp okunduğu az sayıda örnek verilerek belirtilmelidir.
- 11. sınıftan itibaren örnek kelime ve cümleler, içerik göz önünde bulundurularak rika hattıyla verilmelidir. Ancak özgün biçimlerinin kopyası olarak kullanacağınız eserler için geçerli değildir.
- Bu derste kavramsal ifadelerden daha çok işlevsel süreçlere ağırlık vermeniz gereklidir. Bu doğrultuda öğrenci, belirli kuralları ezberlemek yerine öğrendiklerini anlamaya ve uygun ortamlarda kullanmaya; yeni edindiği bilgi, beceri ve tutumları farklı durumlarda ve problemlerde uygulamaya yöneltilmelidir. Bu anlayış gereğince öğrenme- öğretme içerikleri hazırlanırken uygulamaya yönelik düzenlemeler yapılmalıdır. Ayrıca araştırma, inceleme, gezi, gözlem tarzındaki öğretim yöntem ve tekniklerine yer verilmelidir.
- Osmanlı Türkçesinde ünlüleri gösteren harfler (elif, vav, he, ye), ünsüzlerin işaretlemesinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle hem ünsüzleri gösterdikleri şekilleriyle bir farklılık oluşturmak hem de adlandırılması ve tanınmasında öğrencilere kolaylık sağlamak amacıyla söz konusu harflerin ünlülerin işaretlenmesinde kullanıldığında “okutucu” tabiriyle anılması uygun görülmüştür.
Sevgili takipçilerimiz bu sayfamızda 11.Sınıf Osmanlı Türkçesi Yıllık Plan örneğini sizlerle paylaştık. Aşağıda kırmızı ve büyük punto ile gösterilen linkten diğer tüm derslerin yıllık planlarına ulaşabilirsiniz. Bu yazımız hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim.
Tüm derslerin yıllık planlarına ulaşmak için tıklayınız.